GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tko je zaradio na uvozu zaštitnih maski u Hrvatsku?

Tko je zaradio na uvozu zaštitnih maski u Hrvatsku?
KORONA PROFITERI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2021 / 11:35
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Zaštitne maske uvozili su bivši DJ i guru zagrebačkog noćnog života, ekipa koja je u Hrvatsku uvezla fidget spinnere, sinovi ruskog tajkuna koji posjeduje dvorac u Istri, predsjednik zajednice Makedonaca, sestra bivšeg potpredsjednika Vlade Štromara... piše u nedjelju Jutarnji list.

Točno 103,658.372 kuna iznos je koji je Grad Zagreb uložio u borbu protiv koronavirusa. Toliko je Grad, naime, stavio na raspolaganje za nabavu medicinske opreme, zaštitne maske, ogrtače, dezinficijense, toplomjere i testove za koronu od početka epidemije do danas, navodi dnevnik.

Ovaj dosad nepoznati podatak može se iščitati iz zagrebačkog korona-troškovnika, dokumenta na 50 stranica Ureda za javnu nabavu s popisom svih poslova i tvrtki koje su, otkako je pandemija počela, dobavljale tu medicinsku opremu za zagrebačke gradske urede i poduzeća.

Budući da se zbog hitnosti situacije u većini slučajeva nije provodila klasična javna nabava (a ponekad ni to nije garancija pravilnosti), u tom je dokumentu, očekivano, šaroliko društvo dobavljača.

Tako je višemilijunske poslove nabave zaštitne opreme i medicinskih maski, među ostalima, dobila tvrtka na čijem je čelu Marijana Premužić, sestra bivšeg ministra graditeljstva, a sada saborskog zastupnika HNS-a Predraga Štromara. Našli su se i neki menadžeri, sin ruskog tajkuna, bivši predsjednik Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj, ali i poneki snalažljivi poduzetnici koji su biznis u krizi spretno “prešaltali” na nabavu medicinske opreme.

Recimo, tvrtka 28-godišnjeg Zhana Belayja, mladog poduzetnika iz obitelji ruskih financijaša i vlasnika dvorca kod Pazina, nabavljala je specijalne nano maske za Gradski ured za zdravstvo u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna. Našla se i tvrtka za audio opremu i rasvjetu Alexa Nardina, bivšeg DJ-a i “gurua zagrebačkog noćnog života”, koja je dobavljala zaštitne maske iz Kine, a isto je činila i tvrtka Delmerion koja je svojevremeno napravila dobar biznis s fidget spinnerima.

Dosad je Grad Zagreb, kako se vidi iz dostupne dokumentacije, sklopio ukupno 270 poslova nabave razne medicinske opreme. U najvećem su broju to zaštitne maske, zaštitna oprema, rukavice, ogrtači, dezinficijensi, PCR testovi, toplomjeri, a sve je to dobavljalo dvjestotinjak domaćih tvrtki.

Iz Grada su ipak upozorili da je iznos od 103 milijuna kuna tek procijenjena vrijednost nabave, a to ne znači da je toliko stvarno potrošeno. Prema evidenciji Ureda za javnu nabavu, kažu, zasad je ugovoreno oko 80 milijuna kuna poslova, neki se možda i neće realizirati, a dio će biti realiziran u iduće dvije godine.

Tagovi: zaštitne maske, uvoz maski, Zhan Belay, Alex Nardin, PCR testovi, Predrag Štromar, Marijana Premužić,
PROČITAJ I OVO
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE