GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

To Montenegro dobio dozvolu za rad

To Montenegro dobio dozvolu za rad
DOZVOLA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 11:16
Autor: SEEbiz / Tanjug
PODGORICA – Crnogorska Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) izdala je, prema saznanjima „Vijesti“, dozvolu AOC novoj nacionalnoj avio-kompaniji “To Montenegro”, odnosno „sertifikat operatera vazduhoplova“.

AOC se prema Zakonu o vazdušnom saobraćaju može izdati pravnom ili fizičkom licu, odnosno državnom organu koji ispunjava uslove u pogledu opreme, stručne osposobljenosti kadra, organizacione strukture i druge uslove kojima se obezbeđuje sigurno izvođenje vazdušnih operacija koje ono namerava da obavlja.

Time je “To Montenegro” napravio prvi značajan administrativno-pravni korak prema konačnom poletanju aviona koji će saobraćati pod novim brendom “Air Montenegro”.

Sledi dobijanje i operativne licence koja je uslov da kompanija počne komercijalni saobraćaj.

Da bi se ta lincenca dobila, glavni uslov je posedovanje AOC sertifikata, uz koji se ACV-u prilaže i propratna dokumnetacija koju, pored ostaloga, čine podaci o registraciji avio-kompanije u Centralnom registru privrednih subjekatra, ugovor o kupoprodaji ili zakupu vazduhoplova, podaci o organizacionoj strukturi, odnosno učešću u kapitalu, finansijski plan za najmanje prve tri godine poslovanja, te podaci o osiguranju od odgovornosti za štetu.

“To Montenegro” trenutno raspolaže sa dva aviona tipa “embarer E-195” koje je koristila nekadašnja crnogorska nacionalna avio-kompanija “Montenegro Airlines” (MA), a koje je nedavno vlada otkupila od korporacije GECAS koja ih je iznajmljivala MA od 2008. i 2009. godine kada su ti avioni proizvedeni.

Prvi od njih je proteklih dana tehnička služba “To Montenegra” dovela u plovidbeno stanje i avion je krajem aprila obavio nekoliko probnih letova u nacionalnom vazdušnom prostoru, da bi 30. aprila odleteo za Bratislavu gde se trenutno farba u boje novog nacionalnog prevoznika “Er Montenegra”.

Koje će boje i logo kompanije “Air Montenegro” biti još se drži u tajnosti.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, prvi operativni vazduhoplov “Air Montenegra”, ako sve bude išlo po planu, trebalo bi da na redovnim linijama iz Podgorice i Tivta ka Beogradu poleti možda već do kraja ovog meseca.

Tagovi: To Montenegro, Air Montenegro, Montenegro Airlines
PROČITAJ I OVO
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE