GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Todorović najavio prve letove ToMontenegra do početka ljeta

Todorović najavio prve letove ToMontenegra do početka ljeta
LETOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2021 / 21:20
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Izvršni direktor nacionalne avio-kompanije "ToMontenegro" Predrag Todorović najavio je prve letove do početka ljeta, kao i da će se kompanija fazno razvijati i poslovati po tržišnim principima.

"Izazov je da kompanija počne što prije da leti. Neke stvari ne zavise od nas i postoji regulativa koju treba ispoštovati. Cilj je da se napravi moderna avio-kompanija zasnovana na tržišnim principima i da bude održiva u narednih 10 godina. Ovo je za državu investicija, a ne trošak. Ta dva aviona su baza za našu avijaciju u narednih 10 godina" rekao je Todorović na konferenciji za novinare.

On nije mogao da precizira koliko će slotova imati nova kompanija i broj zaposlenih.

Objasnio je da će prednost u zapošljavanju imati radnici Montenegro Airlinesa.

"Nijesam zabrinut za slotove, jer svaki će ih aerodrom dati. Ne bih licitirao sa brojem zaposlenih, koliko budemo imali aviona tako ćemo i zapošljavati. Za sada imamo dva, a u pregovorima smo za treću", rekao je Todorović.

On je rekao da će 30 miliona eura koje je država izdvojila za kapital kompanije biti dovoljno da se napravi održiv biznis model i da neće biti potrebno da se izdvaja dodatni novac.

Član Odbora direktora Pavle Tripković je kazao da su odlučili da neće primati naknade za svoj rad ida su tim povodom kontaktirali Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK).

Objasnio je da čekaju mišljenje AZK da li je to moguće i ako bude da ih moraju primati onda će ih proslijediti onima kojima bude potrebno.

"I na ovaj način želim oda se solidarišemo sa radnicima Montengro erlajnsa" kazao je Tripković

On je na pitanje da li je nabavka dva aviona bila u skladu sa zakonom o javnim nabavkama objasnio da "To Montenegro", kao i "Montenegro Airlines" nijesu imali obavezu u tom dijelu da raspisuju tendere, jer je to omogućavao Zakon o javnim nabavkama.

Todorović je kazao da su dva aviona kupljena od kompanije “GE Capital Aviation Services” (GECAS) koje je po ugovoru o iznajmljivanju koristio Montenegro erlajns i za koje nije plaćao zakup pa su dugovi narasli.

"Vlada je bila garant tog ugovora. Prijetila je opasnost da GECAS dođe i preuzme avione a da sve zaostale rate, kamate, troškove oduzimanja aviona i druge, što bi moglo iznositi preko 45 miliona dolara, naplati od državnog budžeta. Mi smo te avione kupili za 21,78 miliona dolara i napravili uštedu državi. Jedan od ta dva aviona je kompletno remontovan 2019. godine i on je potpuno operativan za narednih sedam do osam godina. Kod drugog aviona za jedan avion je potreban remont ali postoji drugi iznajmljeni koji je remontovan, tako da je i taj avion oporetivan. Sa ova dva aviona imamo sigurnu bazu za narednih osam do deset godina. Pregovaramo i o kupovini trećeg "embrajera" koji je registrovan na MA i za koji su oni plaćali lizing. Kompanija neće ostati ni na ova tri aviona već će kako se bude širila kupovati još aviona", kazao je Todorović.

On je više puta na konferenciji za novinare ponovio da će kompanija poslovati na tržišnim principama, pa će se i širiti na osnovu biznis strategija i analiza. Naveo je da je država u novu kompaniju uložila kapital a da članovi borda i menadžmenta ulažu svoje profesionalne reference i biografije i svoje ime.

Todorović je naveo da je imao karijeru u vazduhoplovnoj industriji u Francuskoj ali da je na poziv Vlade odlučio da se vrati i pomogne osnivanje i razvoj nove državne avio kompanije.

"Imamo i kolegu koji je prekinuo uspješnu karijeru u najvećim američkim kompanijama u Silikonskoj dolini, da bi se vratio u Crnu Goru i pomogao ovaj projekat", kazao je Todorović.

Na pitanje kakve će biti cijene avio karata nove kompanije, s obzirom da je nakon prestanka letenja MA sada jedini prevoznik na linijama za Beograd Air Serbia povećao karte na 200 eura koje su ranije bile oko 120 eura, Todorović je kazao da će karte biti tržišne odnosno onakve kakve su bile i ranije, kao i da će konkurencija vratiti cijene na prethodni nivo kada "ToMontenegro" počne da saobraća.

Tagovi: Predrag Todorović, ToMontenegro, Pavle Tripković, Montenegro Airlines
PROČITAJ I OVO
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE