GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad

ToMontenegro još nije predao zahtjev za dobijanje dozvola za rad
ZAHTJEV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2021 / 09:06
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Državna kompanija “ToMontenegro” nije Agenciji za civilno vazduhoplovstvo (ACV) predala zahtjev za dobijenje dvije dozvole koje su potrebne da bi mogla da počne sa radom. To je zvanično saopšteno “Vijestima” iz ove agencije.

Pravno ili fizičko lice koje namjerava da se bavi komercijalnim prevozom putnika i stvari mora da ispuni uslove za dobijanje sertifikata vazdušnog operatera (AOC) i operativne licence.

“Agenciji zaključno sa današnjim datumom nije stigao zahtjev kompanije “ToMontenegro” za dobijanje sertifikata vazdušnog operatera i operativne licence”, kazali su u Agenciji.

Vlada je sredinom januara donijela odluku o osnivanju novog nacionalnog avio-prevoznika sa najavom da bi letovi mogli da startuju do početka ljeta. Iz ACV je ranije za “Vijesti” objašnjeno da se cijeli proces osnivanja nove kompanije može završiti u roku od tri do šest mjeseci, ali pod uslovom da je aplikant u proces dobijanje dozvola od ACV ušao dobro spreman.

“Proces od podnošenja zahtjeva ACV za dobijanje AOC-a i operativne licence do dobijanja sertifikata je vrlo zahtjevan kako za aplikanta tako i za regulatora i zavisi od niza faktora, tipa i obima operacija, vrste vazduhoplova, zahtijevanih specijalnih odobrenja... Trajanje procesa prije svega zavisi od namjere i ažurnosti aplikanta. Ako je aplikant ušao u proces dobijanja sertifikata vrlo spreman, sa definisanom organizacionom strukturom, neophodnim stručnim i sertifikovanim kadrom, obezbijeđenim vazduhoplovima, pripremljenim operativnim priručnikom, ugovorima sa organizacijama za održavanje, adekvatnim finansijskim stanjem i planom..., proces se u najboljem slučaju može završiti u roku od tri do šest mjeseci. Ako to nije slučaj, teško je prognozirati ishod i trajanje procesa dobijanja AOC-a i operativne licence. Minimalni rok za podnošenje zahtjeva za dobijanje AOC-a je 90 dana prije početka operacija”, objašnjeno je iz ACV

Operater sa AOC-om bez operativne licence ne može obavljati komercijalni vazdušni prevoz, a jedan od uslova za operativnu licencu je da operater ima obezbijeđena finansijska sredstva za pokriće fiksnih troškova i troškova poslovanja za prva tri mjeseca od početka obavljanja komercijalnog vazdušnog prevoza, kao i da je 24 mjeseca od otpočinjanja obavljanja komercijalnog vazdušnog prevoza subjekat sposoban da ispunjava svoje stvarne i moguće obaveze koje su realno procijenjene.

Vlada je u četvrtak odlučila da se osnovni i uplaćeni kapital “ToMontenegro” uveća na 19 miliona eura. Osnovni kapital kompanije je ostao na 30 miliona, dok je uplaćeni povećan sa četiri na 19 miliona eura. Ova kompanija je prošle sedmice kupila dva aviona u vrijednosti od 21,7 miliona dolara ili 17,8 miliona eura, a zatim i njihovo osiguranje od 242 hiljade eura.

Dva aviona su otkupljena od kompanije “GE Capital Aviation Services” (GECAS, a koristio ih je nacionalni avio-prevoznik “Montenegro Airlines” (MA). MA je ove avione iznajmljivao po ugovoru o lizingu, koji nije mogao poštovati.

Odbor direktora nacionalne kompanije “To Montenegro” čine Milovan Milić, Nebojša Vuksanović, Filip Radulović, Goran Đurović i Pavle Tripković, a izvršni direktor je Predrag Todorović.

Iz Vlade je juče najavljeno da će u utorak na konferenciji za novinare predstaviti novo rukovodstvo i ciljeve nacionalne avio- kompanije

Tagovi: ToMontenegro, Milovan Milić, Nebojša Vuksanović, Filip Radulović, Goran Đurović, GE Capital Aviation Services, Montenegro Airlines
PROČITAJ I OVO
Most Gradiška u prometu u proljeće iduće godine
MOSTOVI
Most Gradiška u prometu u proljeće iduće godine
ZAGREB - Posljednjih su se tjedana intenzivirali radovi na mostu Gradiška, na rijeci Savi, koji će spojiti hrvatsku i bosanskohercegovačku obalu te rijeke.
Čačić: Nisam zadovoljan sa šefovima Hrvatskih šuma i Hrvatskih željeznica
PORUKE
Čačić: Nisam zadovoljan sa šefovima Hrvatskih šuma i Hrvatskih željeznica
VARAŽDIN - Predsjednik Narodne stranke Reformisti, Radimir Čačić, u Dnevniku N1 komentirao je izjavu premijera Andreja Plenkovića da mu se nije požalio da netko u Vladi ne radi dobro, kao i situaciju s ministrom Vilijem Berošem.
HT: Nije počinjena šteta ni jednom od dioničara niti društvu
REAKCIJE
HT: Nije počinjena šteta ni jednom od dioničara niti društvu
ZAGREB - Hrvatski Telekom (HT) poručio je u srijedu u komentaru tvrdnji iz Društva dioničara HT-a, da kupnja obveznica ne utječe na dobit kompanije, koja se odlukom glavne skupštine dijeli kao dividenda dioničarima, te kako nije počinjena šteta ni dioničarima ni društvu.
Brend Adria Airways u rukama arapskog biznismena
KUPNJA
Brend Adria Airways u rukama arapskog biznismena

LJUBLJANA - Kupac marke Adria Airways je Munif Otman Tarmum, državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata, prema odluci suda o suglasnosti za sklapanje kupoprodajnog ugovora, objavljenoj na Ajpesu. Arapski poduzetnik za robnu marku je platio 33.400 eura, a također je platio pripadajuće troškove prodaje.

Sazvana skupština Pevexa, predložena dividenda od 7.600 kuna po dionici
DIVIDENDA
Sazvana skupština Pevexa, predložena dividenda od 7.600 kuna po dionici
ZAGREB - Uprava Pevexa predložila je glavnoj skupštini tog trgovačkog lanca, sazvanoj za 27. svibnja, da se dioničarima iz lanjske dobiti isplati dvidenda u ukupnom iznosu od 100,3 milijuna kuna, ili 7.600 kuna po dionici, objavili su u srijedu iz Pevexa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE