GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trećina poduzetnika još nisu dobili Covid kredite

Trećina poduzetnika još nisu dobili Covid kredite
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2020 / 10:16
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Hamag-Bicro bio je prva institucija koja je u izvanrednim okolnostima ponudila prigodnu kreditnu liniju Covid-19, ali mnogi poduzetnici i dalje se žale na sporu realizaciju.

Prema brojkama koje iznose u ovoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, za taj kredit pristiglo je 3957 zahtjeva, do danas su svi obrađeni, a odobreno ih je 2691, i to u iznosu od 1,29 milijarde kuna. Iz toga proizlazi da od onih koji su ga tražili, kredit Covid-19 do danas nije dobilo njih više od trećine. Kada je riječ o ESIF mikro zajmu za obrtna sredstva, zaprimljen je 1171 zahtjev, do kraja ovog tjedna bit će svi obrađeni, a odobreno ih je 556, u iznosu od oko 84,1 milijun kuna.

Dok se poduzetnici žale na dugu proceduru obrade, u Hamag-Bicrou iznose i drugu stranu situacije - da znatan broj poduzetnika nije dostavio kompletnu dokumentaciju. Na to su reagirali "unutarnjom reorganizacijom rada" i svi su poduzetnici dobili priliku da upotpune dokumentaciju.

Daljnja brzina obrade takvih zahtjeva ovisila je i o brzini dostave tražene dokumentacije, objašnjavaju. K tome, u usporedbi s prošlom godinom, Hamag-Bicro morao je obraditi četiri do pet puta više zahtjeva - lani, primjerice, 1782, a samo od početka koronakrize morao se nositi s njih čak 7759, uključujući i moratorij. Dodaju kako taj broj i dalje raste s obzirom na to da je poduzetnicima još na raspolaganju osam različitih programa.

Kako bi osigurali sredstva za sve one koji budu pozitivno ocijenjeni, osigurali su da se inicijalna alokacija od 1,14 milijardi kuna poveća na 3 milijarde kuna i angažirali "sve dostupne kapacitete". U vrijeme koronakrize, dodaju, na nacionalnoj su razini plasirali više sredstava na tržište "nego sve poslovne banke zajedno".

Tagovi: Covid krediti, HAMAG-BICRO
PROČITAJ I OVO
AstraZeneca smanjuje isporuke cjepiva u EU za 60 posto u prvom kvartalu
CJEPIVO
AstraZeneca smanjuje isporuke cjepiva u EU za 60 posto u prvom kvartalu
BRUXELLES - AstraZeneca rekla je dužnosnicima EU-a u petak da će smanjiti isporuke svog cjepiva protiv covida-19 Europskoj uniji za 60 posto na 31 milijun doza u prvom tromjesečju ove godine zbog problema s proizvodnjom, kazao je visoki europski dužnosnik agenciji Reuters.
Jadroplov dogovorio prodaju broda Bene
BRODARI
Jadroplov dogovorio prodaju broda Bene
SPLIT - Jadroplov je izvijestio kako je danas sa zainteresiranim kupcem dogovorio prodaju broda Bene.
Beogradskom aerodromu međunarodna zdravstvena akreditacija
AKREDITACIJA
Beogradskom aerodromu međunarodna zdravstvena akreditacija
BEOGRAD – Međunarodni savet aerodroma (ACI) nedavno je Aerodromu „Nikola Tesla“ dodelio Zdravstvenu akreditaciju za aerodrome za veoma temeljne sanitarne mere koje se primenjuju u cilju suzbijanja pandemije kovida 19, saopštio je danas beogradski aerodrom.
Na početku godine osnovano znatno manje tvrtki nego lani
SIGNALI
Na početku godine osnovano znatno manje tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice siječnja.
United Grupa dovršila akviziciju bugarske Nova Broadcasting Grupe
AKVIZICIJE
United Grupa dovršila akviziciju bugarske Nova Broadcasting Grupe
ZAGREB - United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u jugoistočnoj Europi, objavila je završetak akvizicije Nova Broadcasting Grupe, najveće bugarske medijske kompanije s više platformi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE