GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovački lanci gase svjetla i skraćuju radno vrijeme radi štednje energije

Trgovački lanci gase svjetla i skraćuju radno vrijeme radi štednje energije
GAŠENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2022 / 12:48
Autor: SEEbiz / H
LONDON - S rastućim računima za potrošenu energiju i strahom od moguće racionalizacije, pojedine europske maloprodajne tvrtke već gase svjetla po svojim trgovinama i razmatraju skraćivanje radnog vremena ove zime, dok neke od njih već imaju i u potpunosti energetski održive trgovine.

Vlade i energetkse kompanije već pozivaju ljude i poduzetnike da smanje potrošnju energije i osmisle planove za nepredviđene situacije kako bi se što manje oslanjali na uvozni plin ako dođe do njegove nestašice povezane s ratom u Ukrajini.

Austrijska podružnica multinacionalnog trgovačkog lanca SPAR Group tako će skratiti vrijeme u kojem su osvijetljene reklame ispred njezinih trgovina i vanjskih prostori oko više od 1500 poslovnih jedinica Austrije. Time će smanjiti potrošnju energije za milijun kilovat sati godišnje, rekao je glasnogovornik kompanije, no nije naveo koliko će time uštedjeti novca.

Prošlog mjeseca je direktor Leclerca upozorio da bi taj najveći francuski trgovac hranom mogao skratiti radno vrijeme svojih trgovina kako bi se nosio s nestašicom struje.

Pred nešto više od tjedan dana konkurentski francuski trgovački lanac Carrefour potpisao je „EcoWatt Charter” s nacionalnim operatorom energetske mreže RTE, smanjujući potrošnju električne energije u svojim trgovinama tijekom razdoblja velike potražnje.

Neki maloprodajni trgovci, uključujući belgijski Colruyt i Ahold, mogli bi biti djelomično zaštićeni od mogućih poremećaja u opskrbi energijom i viših troškova jer već primjenjuju programe održive energije kojom štede struju.

„Nikakve konkretne mjere nisu planirane u kratkom roku, ali ambicija je nastaviti s radom na tome kao dijelom naše ukupne energetske politike. Zato nemamo nikakvih svijetlećih natpisa, odlučujemo se za zatvorene zamrzivače, rashladne komore i slično”, rekao je glasnogovornik Colruyta.

Kompanija već ima 44 trgovine s „nula fosilnih goriva”, dakle koje ne koriste ni lož ulje ni prirodni plin, već se u potpunosti zagrijavaju otpadnom toplinom i zelenom električnom energijom.

Ahold također traži načine za smanjenje potrošnje energije, rekao je izvršni direktor Frans Muller. "Nismo donijeli nikakve odluke o radnom vremenu, ali mnogo više proučavamo pitanje korištenja energije", rekao je. Tvrtka već primjenjuje programe za uštedu plina, uključujući i sljedeće godine otvaranje svojih trgovina Albert Heijn, koje će poslovati u potpunosti uz pomoć održive energije.


Njemačka poreznim izmjenama želi pomoći kućanstvima u borbi s inflacijom

BERLIN - Njemačko ministarstvo financija planira podići prag oporezivanja dohotka građana i blago povećati dječje doplatke u odgovoru na najvišu stopu inflacije u zemlji unutar par desetljeća, najavili su u utorak vladini družnosnici.

Neoporeziv iznos dohotka trebao bi tako od iduće godine biti podignut na 10.632 eura, a potom u 2024. na 10.932 eura, sa sadašnjih 10.347 eura.

Nadalje, trebala bi biti podignuta i granica dohotka na koji se primijenjuje najviša porezna stopa - pa će tako od iduće godine najvišom stopom biti oporezivan godišnji dohodak od 61.972 eura, a u 2024. godini od 63.515 eura. Usporedbe radi, sada se najvišom stopom oprezuje godišnji dohodak od 58.597 eura pa naviše.

Dužnosnici najavljuju i da će dječji doplatak za prvo dvoje djece porasti za 8 eura, na 227 eura mjesečno u 2023. godini.

Kao rezultat planiranih poreznih izmjena, porezni prihod trebao bi se smanjiti za 10,12 milijardi eura sljedeće godine te za 17,5 milijardi 2024.

Ti planovi njemačkog ministra financija Christiana Lindnera, iz pro-poduzetničke stranke Slobodnih demokrata, imaju za cilj pružiti određenu pomoć kućanstvima nakon što je inflacija dosegnula 8,5 posto u srpnju, potaknuta skokom cijena hrane i energenata.

Međutim, koalicijski političari iz stranke Zelenih, kao i krajnje lijeve stranke Linke, odmah su napali te planove, ustvrdivši da idu najviše na ruku bogatima.

„Mjere poreznih olakšica vrijedne milijarde eura od kojih oni koji najviše zarađuju imaju tri puta više koristi nego onih s niskim primanjima - to nije u skladu s ovim trenutkom", izjavila je glasnogovornica za financijska pitanja Zelenih za novinsku grupaciju RND.

Njemačka krovna udruga za socijalnu skrb, pak, objavila je da bi dječji doplatak trebao porasti za najmanje 10 posto, odnosno 22 eura. "Oni koji zaista žele pomoći obiteljima ne bi se trebali zabavljati s kikirikijem", naveli su iz te udruge.

Tagovi: gašenje svjetla, trgovački lanci, Ahold, Velika Britanija, Carrefour, Spar Group
PROČITAJ I OVO
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE