GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovački lanci gase svjetla i skraćuju radno vrijeme radi štednje energije

Trgovački lanci gase svjetla i skraćuju radno vrijeme radi štednje energije
GAŠENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2022 / 12:48
Autor: SEEbiz / H
LONDON - S rastućim računima za potrošenu energiju i strahom od moguće racionalizacije, pojedine europske maloprodajne tvrtke već gase svjetla po svojim trgovinama i razmatraju skraćivanje radnog vremena ove zime, dok neke od njih već imaju i u potpunosti energetski održive trgovine.

Vlade i energetkse kompanije već pozivaju ljude i poduzetnike da smanje potrošnju energije i osmisle planove za nepredviđene situacije kako bi se što manje oslanjali na uvozni plin ako dođe do njegove nestašice povezane s ratom u Ukrajini.

Austrijska podružnica multinacionalnog trgovačkog lanca SPAR Group tako će skratiti vrijeme u kojem su osvijetljene reklame ispred njezinih trgovina i vanjskih prostori oko više od 1500 poslovnih jedinica Austrije. Time će smanjiti potrošnju energije za milijun kilovat sati godišnje, rekao je glasnogovornik kompanije, no nije naveo koliko će time uštedjeti novca.

Prošlog mjeseca je direktor Leclerca upozorio da bi taj najveći francuski trgovac hranom mogao skratiti radno vrijeme svojih trgovina kako bi se nosio s nestašicom struje.

Pred nešto više od tjedan dana konkurentski francuski trgovački lanac Carrefour potpisao je „EcoWatt Charter” s nacionalnim operatorom energetske mreže RTE, smanjujući potrošnju električne energije u svojim trgovinama tijekom razdoblja velike potražnje.

Neki maloprodajni trgovci, uključujući belgijski Colruyt i Ahold, mogli bi biti djelomično zaštićeni od mogućih poremećaja u opskrbi energijom i viših troškova jer već primjenjuju programe održive energije kojom štede struju.

„Nikakve konkretne mjere nisu planirane u kratkom roku, ali ambicija je nastaviti s radom na tome kao dijelom naše ukupne energetske politike. Zato nemamo nikakvih svijetlećih natpisa, odlučujemo se za zatvorene zamrzivače, rashladne komore i slično”, rekao je glasnogovornik Colruyta.

Kompanija već ima 44 trgovine s „nula fosilnih goriva”, dakle koje ne koriste ni lož ulje ni prirodni plin, već se u potpunosti zagrijavaju otpadnom toplinom i zelenom električnom energijom.

Ahold također traži načine za smanjenje potrošnje energije, rekao je izvršni direktor Frans Muller. "Nismo donijeli nikakve odluke o radnom vremenu, ali mnogo više proučavamo pitanje korištenja energije", rekao je. Tvrtka već primjenjuje programe za uštedu plina, uključujući i sljedeće godine otvaranje svojih trgovina Albert Heijn, koje će poslovati u potpunosti uz pomoć održive energije.


Njemačka poreznim izmjenama želi pomoći kućanstvima u borbi s inflacijom

BERLIN - Njemačko ministarstvo financija planira podići prag oporezivanja dohotka građana i blago povećati dječje doplatke u odgovoru na najvišu stopu inflacije u zemlji unutar par desetljeća, najavili su u utorak vladini družnosnici.

Neoporeziv iznos dohotka trebao bi tako od iduće godine biti podignut na 10.632 eura, a potom u 2024. na 10.932 eura, sa sadašnjih 10.347 eura.

Nadalje, trebala bi biti podignuta i granica dohotka na koji se primijenjuje najviša porezna stopa - pa će tako od iduće godine najvišom stopom biti oporezivan godišnji dohodak od 61.972 eura, a u 2024. godini od 63.515 eura. Usporedbe radi, sada se najvišom stopom oprezuje godišnji dohodak od 58.597 eura pa naviše.

Dužnosnici najavljuju i da će dječji doplatak za prvo dvoje djece porasti za 8 eura, na 227 eura mjesečno u 2023. godini.

Kao rezultat planiranih poreznih izmjena, porezni prihod trebao bi se smanjiti za 10,12 milijardi eura sljedeće godine te za 17,5 milijardi 2024.

Ti planovi njemačkog ministra financija Christiana Lindnera, iz pro-poduzetničke stranke Slobodnih demokrata, imaju za cilj pružiti određenu pomoć kućanstvima nakon što je inflacija dosegnula 8,5 posto u srpnju, potaknuta skokom cijena hrane i energenata.

Međutim, koalicijski političari iz stranke Zelenih, kao i krajnje lijeve stranke Linke, odmah su napali te planove, ustvrdivši da idu najviše na ruku bogatima.

„Mjere poreznih olakšica vrijedne milijarde eura od kojih oni koji najviše zarađuju imaju tri puta više koristi nego onih s niskim primanjima - to nije u skladu s ovim trenutkom", izjavila je glasnogovornica za financijska pitanja Zelenih za novinsku grupaciju RND.

Njemačka krovna udruga za socijalnu skrb, pak, objavila je da bi dječji doplatak trebao porasti za najmanje 10 posto, odnosno 22 eura. "Oni koji zaista žele pomoći obiteljima ne bi se trebali zabavljati s kikirikijem", naveli su iz te udruge.

Tagovi: gašenje svjetla, trgovački lanci, Ahold, Velika Britanija, Carrefour, Spar Group
PROČITAJ I OVO
Istraživanje EIB-a: Hrvatske tvrtke smatraju da klimatske promjene negativno utječu na poslovanje
STAVOVI
Istraživanje EIB-a: Hrvatske tvrtke smatraju da klimatske promjene negativno utječu na poslovanje
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) pokrenula je svoje godišnje istraživanje EIB-a o ulaganjima prigodom današnjeg događaja, koji je organiziran u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB).
Petrol digitalizira svoje logističke procese
DIGITALIZACIJA
Petrol digitalizira svoje logističke procese
LJUBLJANA - Petrol planira u potpunosti automatizirati i digitalizirati svoje procese opskrbe energijom. Time će se, između ostalog, poboljšati iskorištenost spremnika, a naručitelji će dobiti točne informacije o rokovima isporuke. Projekt vrijedan 7,4 milijuna eura, koji će biti završen do kraja ožujka 2024. godine, dobio je i europska sredstva.
Preminuo Paco Rabanne
IN MEMORIAM
Preminuo Paco Rabanne
MADRID - Španjolski dizajner Paco Rabanne preminuo je u dobi od 88 godina.
EK odobrila produljenje koncesije Bina Istri za Istarski ipsilon do 2041.
KONCESIJE
EK odobrila produljenje koncesije Bina Istri za Istarski ipsilon do 2041.
BRUXELLES - Europska komisija odobrila je hrvatski plan za produljenje koncesijskog ugovora između Hrvatske i tvrtke Bina-Istra za upravljanje i proširenje Istarskog ipsilona, 145 km duge autoceste koja povezuje Istru s ostatkom Hrvatske.
Qatar Airways i Airbus postigli nagodbu u pravnom sporu, nastavljaju suradnju
SPOROVI
Qatar Airways i Airbus postigli nagodbu u pravnom sporu, nastavljaju suradnju
TOULOUSE - Qatar Airways i Airbus postigli su prijateljsko i obostrano prihvatljivo rješenje u svom pravnom sporu, a sporazum će omogućiti dvjema zrakoplovnim kompanijama nastavak suradnje i zajedničkog rada kao partnera.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE