GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Trgovinske napetosti i promjene klime najveći rizici za poljoprivredu

Trgovinske napetosti i promjene klime najveći rizici za poljoprivredu
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2019 / 18:29
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Trgovinske napetosti, bolesti biljaka i životinja i ekstremni klimatski uvjeti najveći su rizici s kojima će se poljoprivreda suočiti u idućih 10 godina, procjenjuju agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO i Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Globalna potražnja za poljoprivrednim proizvodima porast će u sljedećih 10 godina 15 posto dok bi proizvodnja trebala rasti nešto brže, procjenjuju u FAO-u i OECD-u u najnovijim dugoročnim prognozama za tržišta poljoprivrednih proizvoda, objavljenom u ponedjeljak.

To znači da bi se cijene osnovnih prehrambenih namirnica prilagođene za inflaciju do 2028. godine trebale zadržati više-manje na sadašnjim razinama.

Proizvodnja će se po procjenama FAO-a i OECD-a povećati unatoč gotovo identičnoj obrađenoj poljoprivrednoj površini budući da će tehnologija omogućiti bolje prinose i intenzivniju proizvodnju.

Potrošnja šećera i biljnih ulja trebala bi porasti, odražavajući trend pojačanog korištenja prerađene hrane, posebno u zemljama s niskim i srednjim dohotkom koje prolaze kroz nagli proces urbanizacije.

Zemlje u razvoju bilježit će također pojačanu potrošnju poljoprivrednih kutura koje su se dosada koristile za proizvodnju stočne hrane za potrebe proizvodnje biogoriva.

U zemljama s visokim dohocima zabrinutost za zdravlje vjerojatno će pak rezultirati smanjenom potrošnjom crvenog mesa i zamjenom biljnih masnoća maslacem, predviđaju u FAO-u i OECD-u.

Novi rizici

Poljoprivreda će se ujedno u idućih 10 godina, uz uobičajene rizike, suočiti i s novim izvorima neizvjesnosti, upozoravaju autori izvješća.

"Oni uključuju poremećaje povezane s trgovinskim napetostima, širenje bolesti biljaka i životinja, sve izraženiju otpornost na antimikrobne tvari, odgovore regulatora na nove tehnike uzgoja biljaka i sve ekstremnije vremenske prilike", konstatiraju.

"Izvori neizvjesnosti uključuju i promjenu načina prehrane zbog problema sa zdravljem i održivošću i reakcije regulatora na zabrinjavajuće trendove učestale pretilosti širom svijeta", dodaju.

Potrošnja žitarica porast će u idućih 10 godina za 13 posto, potaknuta ponajprije povećanjem broja stanovnika ponajprije u supsaharskoj Africi i jugoistočnoj Aziji, napominju autori izvješća.

"Nažalost, dohoci stanovnika najsiromašnijih regija sporo će rasti pa će se i njihov nutricijski status tek blago poboljšati", upozorava pomoćnik glavnog direktora FAO-a za ekonomski i društveni razvoj Maximo Torero.

"Rezultati istraživanja pokazuju da će se pothranjenost u cjelini smanjiti ali s obzirom na trenutni tempo poboljšanja ostat ćemo daleko od zacrtanog cilja potpunog iskorjenjivanja gladi do 2030.", naglašava Torero.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

Tagovi: poljoprivreda, Agencija Ujedinjenih naroda za hranu, Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj
PROČITAJ I OVO
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
BRODARI
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je u subotu da se traga za članom posade njihovog broda u Japanskom moru, nakon što je oko 9 sati po lokalnom vremenu primijećen njegov nestanak.
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
RESTORANI
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
BEOGRAD - Celjske mesnine najavile su da će do kraja sledeće godine otvoriti svoje restorane u Beogradu i Novom Sadu.
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
STATISTIKA
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
ZAGREB - Gotovo 30 posto tvrtki u Hrvatskoj u prošloj godini nije imalo zaposlenih - od 139.009 poduzetnika takvih je bilo 41.595 ili 29,9 posto, objavila je Financijska agencija (Fina) na temelju podataka iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja.
Raste broj stečajeva i brisanih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Raste broj stečajeva i brisanih tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice listopada.
Uprava Luke Koper sporazumno podnosi ostavku
ODLAZAK
Uprava Luke Koper sporazumno podnosi ostavku
KOPER - Uprava i Nadzorni odbor Luke Koper danas su sklopili sporazum prema kojem Uprava na čelu s Dimitrijem Zadelom podnosi ostavku. Zadelu i članovima uprave Metodu Podkrižniku i Irmi Gubanec prestaje mandat 15. studenog, rekao je nakon izvanredne sjednice nadzornog odbora njegov predsjednik Franci Matoz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE