GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tri modela za spas Croatia Airlinesa

Tri modela za spas Croatia Airlinesa
AGONIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 21:12
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da Vlada neće odustati od Croatia Airlinesa, koji se našao u teškoj situaciji zbog pandemije koronavirusa. Avioindustrija je jedan od sektora koji je najviše pogođen pandemijom zbog obustave zračnog prometa i smanjene potražnje za letovima.

Stoga i hrvatski nacionalni avioprijevoznik bilježi goleme gubitke. A ta je aviokompanija bila u problemima i prije pandemije pa je Vlada pokrenula postupak traženja strateškog partnera za nju. Za to su angažirani i savjetnici koji su usto trebali i predložiti model dokapitalizacije Croatia Airlinesa.

Početni interes za CA pokazali su grčki Aegean Airlines i španjolski Air Nostrum, no taj je postupak obustavljen zbog pandemije. S obzirom na velike gubitke u civilnoj avijaciji zbog koronavirusa, teško je očekivati da će biti nekog daljnjeg interesa među aviokompanijama za CA. No Butković je sad prvi put javno govorio i o mogućnosti da se CA s nekim hrvatskim zračnim lukama spoji u holding i tako održi na životu.

Najavio je da će Vlada za od devet do deset mjeseci imati rješenje za CA, koje će zadovoljiti Europsku komisiju. A kao što smo već pisali, savjetnici razrađuju tri modela dokapitalizacije kojim bi se CA spasio. Jedan predviđa stvaranje holdinga hrvatskih zračnih luka i CA, drugo rješenje je da mirovinski fondovi preuzmu CA i zračne luke, a treća je mogućnost da mirovinci uz hrvatsku aviokompaniju preuzmu i ACI. A zračne luke koje su u igri su – Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeka, Pula i Osijek, piše Večernji list.

One su u većinskom državnom vlasništvu, dok je zagrebački aerodrom pod koncesijom. Pet od šest zračnih luka koje bi ušle u holding posluju s dobiti, samo je osječki u 2018. godini imao gubitak. Zajedno su tako 2018. (prema zadnje dostupnim podacima) zračne luke imale dobit od 213 milijuna kuna, dok je CA lani imao gubitak od 79 milijuna kuna. I ACI posluje s dobiti, a mirovinci su načelno iskazali interes za obje kombinacije u kojima se oni spominju.

U CA su nam kazali da je u ovom trenutku teško procijeniti očekivani gubitak u poslovnoj 2020. s obzirom na neizvjesnost oko trajanja epidemiološke krize i daljnje negativne posljedice. Stoga je, kažu, teško i procijeniti i iznos moguće potpore većinskog vlasnika u saniranju poslovanja, a po uzoru na mnoge europske države koje su pružile znatnu podršku svojim nacionalnim avioprijevoznicima u uvjetima epidemiološke krize.

Njemačka je, primjerice, tako Lufthansi pomogla s devet milijardi eura. U CA napominju da im je pad broja putnika u odnosu na prošlu godinu u travnju iznosio 95 posto, u svibnju 94 posto, a u lipnju 81 posto, što jasno pokazuje, kažu, da kompanija tri mjeseca zapravo nije imala prihoda. U odnosu na iste mjesece lani, trenutačni booking CA za kolovoz manji je 65 posto, za rujan 64, a za listopad 56 posto.

– Procjenjuje se da će ove godine u zrakoplovima tvrtke zbog epidemije biti zabilježeno oko 60 posto manje putnika nego 2019. – poručuju iz CA, koji je lani prevezao rekordnih 2,17 milijuna putnika.

Tagovi: Croatia Airlines, Oleg Butković, aegean Airlines, Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Split, Zračna luka Rijeka, Zračna luka Zadar, Zračna luka Osijek, Lufthansa, Air Nostrum
PROČITAJ I OVO
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
INTERES
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna istekao rok kojeg je odredio Telekom Slovenije za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje kosovskog telekom operatera Ipka.
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
ROKOVI
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
LJUBLJANA - Švedski div namještaja Ikea ove godine neće otvoriti svoju prvu trgovinu u Ljubljani.
Apollo i Caesars žele preuzeti William Hill
META PREUZIMANJA
Apollo i Caesars žele preuzeti William Hill
LONDON - Apollo i Caesars žele preuzeti lanac britanskih kladionica William Hill, piše Reuters.
Dugovi bolnica ponovno premašili četiri milijarde kuna
NELIKVIDNOST
Dugovi bolnica ponovno premašili četiri milijarde kuna
ZAGREB – Unatoč izvanrednoj uplati od 500 milijuna kuna sanacijskih sredstava u srpnju, dug bolnica ponovno je premašio četiri milijarde kuna, upozorili su danas iz Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Hrvatske gospodarske komore (HGK).
Croatia Airlines ukida liniju Zagreb-Dublin
POTEZI
Croatia Airlines ukida liniju Zagreb-Dublin
ZAGREB - Direktna linija Zagreb - Dublin - Zagreb prestat će prometovati s početkom listopada, doznaje se iz Croatia Airlinesa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE