GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tušek o Meggleu: Ne možemo sanirati mljekaru kao brodogradilište

Tušek o Meggleu: Ne možemo sanirati mljekaru kao brodogradilište
MLJEKARE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2020 / 16:24
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i Vjekoslav Budanec, predstavnik Hrvatske poljoprivredne komore, u TNT-u su razgovarali o problemima poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj.

Njemačka kompanija Meggle seli proizvodnju iz Hrvatske u Srbiju i BiH i na burzu šalje 160 radnika. U neizvjesnosti je više od 300 kooperanata. Za utorak je sazvan hitan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede.

U ovom trenutku se ne zna hoće li Meggle pogon prodavati ili premjestiti u susjedne zemlje. Zdravko Tušek kaže da se država ne može miješati u privatni kapital, dodavši da se mljekara ne može sanirati kao brodogradilište.

Mljekar Igor Rešetar rekao je za N1 televiziju da se puno manjih mljekara već zatvorilo, dodajući da iz ceha hrvatskih proizvođača mlijeka upozoravaju da se smanjuje proizvodnja mlijeka. Jedan od najvećih problema je neulaganje u farme. Kaže i da, od 4000 proizvođača mlijeka u Hrvatskoj, njih stotinjak je apliciralo i dobilo sredstva iz fondova EU-a.

Meggle, kaže, nije prva mljekara koja se zatvorila. "Hrvatska proizvodi 50 posto potreba za mlijekom. Od Zagreba do Vukovara nemamo ozbiljnog otkupljivača mlijeka", rekao je Rešetar.

Vjekoslav Budanec kaže da je u prvom valu krize najveći problem bio zatvaranje tržnica. Sada nema tolike potrošnje u trgovačkim centrima, a poljoprivrednici imaju problem s viškom povrća. "Čekamo da se zaštiti domaća proizvodnja, da se ne konkurira s jeftinim uvozom u dijelu godine kada imamo dovoljno naše robe", poručio je.

Tušek je istaknuo da je koronakriza pokazala da moramo razmišljati o samodostatnosti - proizvodnji mesa, žitarica, voća, povrća... "Ministarstvo je poduzelo mjere u vrijednosti 500 milijuna kuna", govori, i dodaje da uvoz ne možemo zabraniti.

Budanec objašnjava kako je problem rušenje cijena domaćim proizvođačima. "Nije u Hrvatskoj višak poljoprivredne proizvodnje. Manjak je. Dolazi nam roba koja je ispod cijene, koja ruši cijene našim proizvođačima", rekao je. Kao primjer naveo je da ove godine otkupni krastavac 80 lipa do kune, dok je lani bio 5,6 kuna.

Iz fonda za oporavak EU-a, 4 i pol milijarde eura možemo očekivati u poljoprivredi, kaže Tušek.

Tagovi: Zdravko Tušek, Meggle, mljekarski sektor, mljekari, Vjekoslav Budanec, Hrvatska poljoprivredna komora
PROČITAJ I OVO
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE