GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tužba udruge za zaštitu okoliša odgodila je početak gradnje nove Krkine tvornice

Tužba udruge za zaštitu okoliša odgodila je početak gradnje nove Krkine tvornice
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2024 / 21:23
Autor: SEEbiz
NOVO MESTO - Farmaceutska tvrtka Krka lani je planirala početak gradnje novog pogona u Krškom, no planove joj je omela tužba organizacije za zaštitu okoliša, zbog čega sada mora ishoditi dvije dozvole u odvojenim postupcima.

Svoj prvi pogon Krka je u Krškom, Sinteza 1, otvorila 2015. godine. Namijenjen je proizvodnji farmaceutskih djelatnih tvari. Sada s novim pogonom, Sinteza 2, želi dodatno povećati svoje mogućnosti na tom području. U 2021. godini tvrtka je za sve građevine ishodila pravomoćnu građevinsku dozvolu i okolišnu suglasnost za građenje, au rujnu 2022. godine i okolišnu dozvolu.

Zbog tužbe jedne od udruga za zaštitu okoliša protiv Ministarstva zaštite okoliša, Krka sada mora ishoditi i okolišnu dozvolu za uređaj i tzv. ja SEVESO-dozvola za pogon, priopćili su iz Krkine službe za odnose s javnošću. Dozvole tvrtka planira ishoditi do jeseni.

Istodobno, sud nije utvrdio da planirani Krkin pogon za proizvodnju aktivnih tvari ne bi bio u skladu sa zakonskim uvjetima u pogledu zaštite okoliša, dodaju.

Nova tvornica Sinteza 2 imat će godišnji kapacitet od cca 150 tona djelatnih tvari, pripadajuće skladište tekućih sirovina te razvojno-analitičke laboratorije. Kompleks će imati i vlastito moderno postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda čija je izgradnja već u tijeku. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 163 milijuna eura.

Novom investicijom, 92 zaposlenika koji trenutačno rade u Krkinoj tvornici u Krškom, za početak će se pridružiti nešto manje od 200 zaposlenika, no po završetku investicije u njoj će raditi i do 500 djelatnika, uglavnom znanstveno-tehničkih struka, kojih 30 posto ima visoku stručnu spremu.obrazovanje, kažu u društvu.

No, planirana gradnja izazvala je određeno nepovjerenje među gradskim vijećnicima Općine Krško. Oni su lani u listopadu na izvanrednoj sjednici pozvali Krko, među ostalim, da do kraja 2023. pripremi popis aktivnosti kojima će pridobiti povjerenje javnosti i pokazati društvenu odgovornost. Do kraja 2023. trebala bi uspostaviti i javni ekološki monitoring i redovito obavještavati javnost o rezultatima te od neovisne institucije ishoditi plan zaštite i spašavanja u slučaju izvanrednog stanja.

U Krkinoj službi za odnose s javnošću na upit jesu li odluke uzete u obzir odn Kako ih komentiraju, odgovaraju da su o svim svojim postupcima i planovima izvijestili lokalnu zajednicu kroz uspostavljene komunikacijske kanale, kako na sjednici općinskog vijeća i javnoj prezentaciji tako i putem posebne publikacije namijenjene mještanima te u lokalnim medijima. . “Također smo upoznali okolne stanovnike s našim opredjeljenjima i načelima održivosti, koji osiguravaju sigurne uvjete rada i najmanji mogući utjecaj na okoliš, čemu ćemo težiti što je moguće više u budućnosti”, napisali su.

Tagovi: Krka, okoliš, ekologija, održivost
PROČITAJ I OVO
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
UZLET
Grupa Triglav: Neto dobit u prvom kvartalu katapultirana 154%
LJUBLJANA - Grupa Triglav je u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani povećala neto dobit za 154 posto na 36,6 milijuna eura, pri čemu je ukupni obujam poslovanja zadržala na prošlogodišnjoj razini; dosegnuo je 488,7 milijuna eura.
ALH prodaje mljetski hotel Odisej
PRODAJA
ALH prodaje mljetski hotel Odisej
ZAGREB - Adriatic Luxury Hotels (ALH), vodeća hotelska grupacija s portfeljem luksuznih hotela i vila na području Dubrovnika u Hrvatskoj, objavila je stratešku prodaju hotela Odisej, jedinstvene nekretnine smještene u prekrasnom prirodnom okruženju hrvatskog nacionalnog parka na otoku Mljetu.
Schiller otvara pogon u Tomislavgradu
INVESTICIJE
Schiller otvara pogon u Tomislavgradu
TOMISLAVGRAD - Nova era industrijskog razvoja obasjava manje razvijeni kraj, kako se priprema za dolazak renomirane švicarske poslovne grupacije Schiller, koja će uskoro otvoriti svoj pogon pod nazivom Ergosana d.o.o. na području Tomislavgrada.
Zrakoplov prisilno sletio u Mostar, nastao kvar na stajnom trapu
PROBLEMI
Zrakoplov prisilno sletio u Mostar, nastao kvar na stajnom trapu
MOSTAR - U ponedjeljak je u Zračnu luku Mostar prisilno sletio manji zrakoplov.
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
LETOVI
Croatia Airlines uveo sezonsku liniju Stockholm - Zagreb
ZAGREB - Croatia Airlines uveo je sezonsku liniju Stockholm - Zagreb te će glavne gradove Hrvatske i Švedske povezivati ponedjeljkom, srijedom i petkom sve do sredine listopada, priopćili su iz Croatia Airlinesa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE