GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tvrtka BUILDER d.o.o. iz Makarske kreće u reciklažu građevnog otpada

Tvrtka BUILDER d.o.o. iz Makarske kreće u reciklažu građevnog otpada
RECIKLAŽA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2021 / 17:57
Autor: SEEbiz
MAKARSKA - U narednom periodu očekivan je porast građevinskih aktivnosti, pogotovo na razvijenom području Splitsko-dalmatinske županije. To neizbježno nosi i povećane količine građevinskog otpada, a s obzirom na trenutno dostupne kapacitete za obradu tog otpada, u poduzeću Builder d.o.o. su na vrijeme uočili izglednu povećanu potražnju za ovom vrstom usluge.

Poduzeće Builder d.o.o. je sukladno tome, pripremilo i provodi projekt uspostave mobilnog postrojenja za reciklažu/obradu građevnog otpada, te su time stvorili preduvjete za efikasno pružanje ove usluge. Kroz projekt naziva „Uspostava mobilnog postrojenja za obradu/recikliranje građevnog otpada - BUILDER d.o.o.“ sufinanciran sredstvima EU, nabavljeno je postrojenje koje se sastoji od niza strojeva – reciklamera, rotacione drobilice, sijačice, utovarivača i bagera.

Ukupna vrijednost projekta je 10.671.225,00 kn, a iznos EU sufinanciranja je 7.469.857,50 kn. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

S obzirom na količinu, građevinski otpad i otpad od rušenja čini najveći tok otpada u EU-u; on predstavlja približno jednu trećinu ukupnog proizvedenog otpada. Pravilnim gospodarenjem građevinskim otpadom i otpadom od rušenja te recikliranim materijalima, uključujući ispravno
rukovanje opasnim otpadom, može se znatno pridonijeti održivosti i kvaliteti života. No time se može ostvariti velika korist i za građevinsku i reciklažnu industriju EU-a jer se povećava potražnja za recikliranim materijalima iz građevinskog otpada i otpada od rušenja.

Recikliranjem građevinskog otpada dobiva se vrijedna sekundarna sirovina koja se može rabiti u različite namjene u građevinarstvu.
Dobro planiranje građevinskih radova i povezanih postupaka gospodarenja otpadom na gradilištima preduvjet je za visoke stope recikliranja i visoku kvalitetu recikliranih proizvoda. Mnogo građevinskog otpada i otpada od rušenja reciklira se iz ekonomskih razloga, no recikliranje materijala kao što su beton, drvo, staklo, gips-kartonske ploče i asfaltne šindre nema samo financijske, nego i mnoge druge koristi - otvaranje više radnih mjesta, smanjena upotreba primarnih materijala i smanjeno odlaganje otpada. Izbjegavanjem odlaganja otpada pridonosi se i zaštiti okoliša, pametnijem iskorištavanju prirodnih resursa, uštedi energije, neto smanjenju emisija stakleničkih plinova i izbjegavanju iskopavanja u ruralnim/šumskim područjima (ili eksploatacije tih područja).

Materijali se mogu reciklirati na lokaciji u nove građevne resurse ili izvan lokacije u reciklažnom postrojenju. Uobičajeni reciklirani materijali s gradilišta su metal, drvo, asfalt, materijali kolnika (s parkirališta), beton i drugi kameni materijali, keramika (npr. opeke, crjepovi), krovni materijali, valoviti karton i zidne ploče.

Recikliranje građevinskog otpada i otpada od rušenja treba promicati posebno u gusto naseljenim područjima, gdje su ponuda i potražnja geografski blizu, zbog čega su udaljenosti prijevoza kraće nego za opskrbu primarnim materijalima, kao što je slučaj s agregatima.
Mobilna reciklažna postrojenja specifična su za inertni građevinski otpad i otpad od rušenja, npr. beton i opeku, ali i asfalt. Prednosti mobilnih reciklažnih postrojenja mogu uključivati smanjene troškove prijevoza i izravan pristup recikliranim materijalima na lokaciji.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost poduzeća BUILDER d.o.o.

Tagovi: BUILDER d.o.o., reciklaža građevnog otpada
PROČITAJ I OVO
Na dubrovački aerodrom sletio avion United Airlinesa na izravnoj liniji iz New Yorka
LETOVI
Na dubrovački aerodrom sletio avion United Airlinesa na izravnoj liniji iz New Yorka
DUBROVNIK - U zračnu luku Dubrovnik u subotu je sletio prvi ovogodišnji zrakoplov na izravnom letu iz New Yorka, čime se nastavlja linija koja je i prošlog ljeta redovito povezivala jug Hrvatske s najvećim gradom SAD-a.
AD Plastik neće isplatiti dividendu
ODLUKE
AD Plastik neće isplatiti dividendu
SOLIN -  To nije iznenađenje, budući da tvrtka prolazi kroz teško makroekonomsko okruženje.
Nestašica reciklirane plastike u sektoru bezalkoholnih pića
PLASTIKA
Nestašica reciklirane plastike u sektoru bezalkoholnih pića
LONDON - Količine reciklirane plastike u Europi se moraju više nego utrostručiti kako bi sve tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića prešle na u potpunosti reciklirane boce, upozorila je japanska kompanija Suntory Beverage and Food.
Luka Koper u prvom kvartalu gotovo udvostručila dobit
SNAŽAN RAST
Luka Koper u prvom kvartalu gotovo udvostručila dobit
KOPER - Grupa Luka Koper je u prvom tromjesečju ove godine povećala obujam pretovarene robe za 18 posto na nešto manje od 5,9 milijuna tona. Ostvario je rast u svim grupama roba, posebice u tekućim i rasutim teretima. Neto dobit porasla je 18 posto na 16,45 milijuna eura.
AZTN odobrio CME-u preuzimanje RTL-a Hrvatska
ZELENO SVJETLO
AZTN odobrio CME-u preuzimanje RTL-a Hrvatska
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u petak je na prvoj razini odobrila namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi poduzetnika CME Media nad poduzetnikom RTL Hrvatska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE