GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U borbi protiv korone za zaštitnu opremu potrošeno više od 522 milijuna kuna

U borbi protiv korone za zaštitnu opremu potrošeno više od 522 milijuna kuna
OPREMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2020 / 16:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U borbi protiv koronavirusa Hrvatska je potrošila više od 522 milijuna kuna za nabavu zaštitne opreme, a 70 posto tog novca "pokriveno" je bespovratnim novcem EU fonda, pokazuje izvješće koje je na sjednici Vlade u srijedu predstavio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Izvješće o izvršenim nabavama zaštitne opreme u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa donosi pregled aktivnosti Ministarstva odnosno Ravnateljstva za robne zalihe u borbi protiv koronavirusa i sadrži podatke o načinu nabave robe i usluga, podatke o troškovima nabave, te podatke o financiranju nabave bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pokriva razdoblje od 17. ožujka i odluke Vlade o nabavi i korištenju robe strateških robnih zaliha u svrhu provedbe mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem covid-19 virusa, pa do izrade izvješća.

Odlukom od 17. ožujka uspostavljen je mehanizam nabave i isporuke robe i usluga u okviru kojega nalog Ravnateljstvu za robne zalihe daje Stožer civilne zaštite te nakon izvršene nabave, Ravnateljstvo nabavljenu robu isporučuje Stožeru, naveo je Ćorić.

"Hrvatska se u nabavi opreme za provedbu mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa usmjerila na izravnu suradnju s uglednim kineskim kompanijama CHINA MEHECO CO. i SINOPHARM CHONGQING MEDICAL DEVICE CO", istaknuo je.

Vrijednost ugovora o nabavi robe zaključenih s tim kompanijama od odluke do pripreme Izvješća čini 77 posto ukupne vrijednosti nabavljene robe, odnosno nešto više od 359,1 milijuna kuna, naveo je Ćorić.

Za prijevoz roba organiziran je i plaćen prijevoz u ukupnom iznosu nešto većem od 56,4 milijuna kuna, a odnosi se na organizaciju i troškove sedam avionskih charter letova na relaciji Shanghai-Zagreb te tri brodska prijevoza. Ukupno je prevezeno nešto više od milijun tona robe.

"Ravnateljstvo za robne zalihe je uložilo preko 522 milijuna kuna u nabavu robe i usluga za provedbu mjera zaštite zdravlja i jačanja nadzora nad širenjem koronavirusa. Dana 10. studenog potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava kojim je iz Europskog fonda za regionalni razvoj za potrebe ovih nabava, izvršenih sukladno odluci od 17. ožujka, osigurano oko 370 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što čini oko 70 posto ukupno uloženih sredstava u samu nabavu", istaknuo je Ćorić predstavljajući Izvješće.

Tagovi: koronavirus u Hrvatskoj, zaštitna oprema, maske, Tomislav Ćorić, China Meheco, Sinopharm
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE