GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Brodosplitu započela gradnja ophodnih brodova

U Brodosplitu započela gradnja ophodnih brodova
BRODOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2020 / 11:59
Autor: SEEbiz

SPLIT - Rezanjem limova u ponedjeljak je u splitskom brodogradilištu Brodosplit obilježen nastavak izgradnje serije od četiri obalno-ophodnih brodova, svaki vrijedan 80 milijuna kuna, ugovorenih za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Brodovi dužine 43,16 metara i širine ?8? metara ?bit će ?opremljeni temeljnim oružjem svih današnjih obalnih straža, a to su automatski 30 milimetarski top i dvije ručno upravljive strojnice 12,7 milimetara te četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Damir Dojkić rekao je kako očekuju da sve bude u rokovima, da će se dinamika gradnje definirati sukladno mogućnostima i potrebama HRM-a i MORH-a. Istaknuo je veliku važnost ovoga posla, jer će isporukom još četiri broda iz te serije HRM značajno unaprijediti svoje operativne sposobnosti i u svakom trenutku biti sposoban štititi hrvatske nacionalne interese na moru.

"Rok je 580 dana od početka gradnje, a nakon toga ćemo definirati ostatak. Uvjereni smo kako će brod zadovoljiti sve naše zahtjeve. Takav brod, sa svim svojim sposobnostima zadovoljava sve potrebe HRM-a, zadaće nadzora ZERP-a i, po potrebi, teritorijalnog mora. Prvenstvena namjena broda je provedba zadaća iz domene obalne straže za provedbu borbenih zadaća. Brod ima određene sposobnosti, a to su prije svega zadaće u potpori flote HRM- a", izjavio je Dojkić i dodao da im je u budućnosti jedan od prioriteta izgradnja većeg broda.

Da će se rokovi za izgradnju brodova ispoštivati potvrdio je tehnički direktor Brodogradilišta specijalnih objekata Ante Žižić Gušo, koji je ustvrdio da su u zadanom tempu te se nada kako neće biti nikakvih problema. Plan im je serijska proizvodnja takvih brodova, jer postoji interes za njih, a prototip je dokazao da se radi o vrhunskom proizvodu.

Po njegovim riječima, ova serija brodova imat će određena poboljšanja, jer je u međuvremenu stigla nova oprema. Pritom su ostali u financijskim okvirima, kazao je Žižić Gušo.

Direktor projekta obalnih-ophodnih brodova Leonardo Martinović ocijenio je prototip tog broda "super uspješnim", istaknuvši da u svjetskoj brodogradnji projektiranje i izgradnja prototipa, pogotovo vojnog broda, zna trajati i do sedam, osam godina.

Trup će biti izgrađen od čelika povišene čvrstoće, a nadgrađe od aluminijske slitine te im je osigurana nepotopivost u slučaju naplavljivanja. ?Brodovi će biti opremljeni zaštitom od nuklearno-biološko-kemijskog (NBK) djelovanja? te krmenom rampom i diverzantskom brodicom krutog trupa dužine 7,7 metara za šest članova posade.

"Na brodu će moći biti 16 ljudi, uz autonomiju plovidbe od deset dana. Vrlo su sposobni u pogonu i ostvaruju brzine do 29 čvorova, koje im osiguravaju glavni brodski motori snage 2 x 2525 kW. S jednim ukrcajem goriva mogu otploviti tisuću nautičkih milja pri brzini od 15 čvorova. Potrošnja goriva omogućava vrlo efikasno korištenje čime se ostvaruju znatne uštede u usporedbi sa sličnim brodovima", kažu u Brodosplitu.

Tagovi: Brodosplit, Ministarstvo obrane, Ante Žižić Gušo, Damir Dojkić, Hrvatska ratna mornarica, ophodni brodovi
PROČITAJ I OVO
Ugostitelji najavili prosvjed zbog najavljenih mjera Stožera
NEZADOVOLJSTVO
Ugostitelji najavili prosvjed zbog najavljenih mjera Stožera
ZAGREB - Marin Medak iz Nacionalne udruge ugostitelja komentirao je najavljene mjere Stožera. Najavljeno je i stišavanje glazbe u kafićima i klubovima kako bi se smanjila mogućnost širenja koronavirusa. Ugostitelji najavili prosvjed zbog novih mjera Stožera.
Air Serbia izmirila obaveze prema kreditoru EA Partners I
KREDITI
Air Serbia izmirila obaveze prema kreditoru EA Partners I
BEOGRAD - Air Serbia je izmirila sve svoje preostale obaveze prema EA Partners I u iznosu od 57,62 miliona dolara po osnovu dugoročnog kredita koji je uzet 2015. godine.
Krizni štab ublažio mere: Produžen rad kafića do 23 časa
KAFIĆI
Krizni štab ublažio mere: Produžen rad kafića do 23 časa
BEOGRAD - Krizni štab za borbu protiv korona virusa doneo je odluku o ublažavanju mera zbog stabilne epidemijske situacije u Srbiji.
Stožer ima novi zahtjev: Glazba u kafićima mora biti tiša, jer buka doprinosi širenju virusa
VAN PAMETI
Stožer ima novi zahtjev: Glazba u kafićima mora biti tiša, jer buka doprinosi širenju virusa
ZAGREB - Nacionalni stožer civilne zaštite priprema novu mjeru oko koje će se svakako lomiti koplja – od ugostitelja će tražiti stišavanje glazbe u u kafićima, kako bi to pridonijelo smanjenju širenja koronavirusa.
AD Plastik: Ugovoreno 14,1 milijuna eura novih poslova
POSLOVI
AD Plastik: Ugovoreno 14,1 milijuna eura novih poslova
SOLIN - Riječ je o poslovima za PSA Grupu u Srbiji, tvrtku TOGG u Turskoj te VW i Renault-Nissan-AvtoVAZ u Rusiji.  Proizvodnja aspektnih komada interijera za novo vozilo Alfa Romeo Tonale ugovorena s FCA Grupom odvijat će se u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE