GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Brodosplitu započela gradnja ophodnih brodova

U Brodosplitu započela gradnja ophodnih brodova
BRODOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2020 / 11:59
Autor: SEEbiz

SPLIT - Rezanjem limova u ponedjeljak je u splitskom brodogradilištu Brodosplit obilježen nastavak izgradnje serije od četiri obalno-ophodnih brodova, svaki vrijedan 80 milijuna kuna, ugovorenih za Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Brodovi dužine 43,16 metara i širine ?8? metara ?bit će ?opremljeni temeljnim oružjem svih današnjih obalnih straža, a to su automatski 30 milimetarski top i dvije ručno upravljive strojnice 12,7 milimetara te četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Damir Dojkić rekao je kako očekuju da sve bude u rokovima, da će se dinamika gradnje definirati sukladno mogućnostima i potrebama HRM-a i MORH-a. Istaknuo je veliku važnost ovoga posla, jer će isporukom još četiri broda iz te serije HRM značajno unaprijediti svoje operativne sposobnosti i u svakom trenutku biti sposoban štititi hrvatske nacionalne interese na moru.

"Rok je 580 dana od početka gradnje, a nakon toga ćemo definirati ostatak. Uvjereni smo kako će brod zadovoljiti sve naše zahtjeve. Takav brod, sa svim svojim sposobnostima zadovoljava sve potrebe HRM-a, zadaće nadzora ZERP-a i, po potrebi, teritorijalnog mora. Prvenstvena namjena broda je provedba zadaća iz domene obalne straže za provedbu borbenih zadaća. Brod ima određene sposobnosti, a to su prije svega zadaće u potpori flote HRM- a", izjavio je Dojkić i dodao da im je u budućnosti jedan od prioriteta izgradnja većeg broda.

Da će se rokovi za izgradnju brodova ispoštivati potvrdio je tehnički direktor Brodogradilišta specijalnih objekata Ante Žižić Gušo, koji je ustvrdio da su u zadanom tempu te se nada kako neće biti nikakvih problema. Plan im je serijska proizvodnja takvih brodova, jer postoji interes za njih, a prototip je dokazao da se radi o vrhunskom proizvodu.

Po njegovim riječima, ova serija brodova imat će određena poboljšanja, jer je u međuvremenu stigla nova oprema. Pritom su ostali u financijskim okvirima, kazao je Žižić Gušo.

Direktor projekta obalnih-ophodnih brodova Leonardo Martinović ocijenio je prototip tog broda "super uspješnim", istaknuvši da u svjetskoj brodogradnji projektiranje i izgradnja prototipa, pogotovo vojnog broda, zna trajati i do sedam, osam godina.

Trup će biti izgrađen od čelika povišene čvrstoće, a nadgrađe od aluminijske slitine te im je osigurana nepotopivost u slučaju naplavljivanja. ?Brodovi će biti opremljeni zaštitom od nuklearno-biološko-kemijskog (NBK) djelovanja? te krmenom rampom i diverzantskom brodicom krutog trupa dužine 7,7 metara za šest članova posade.

"Na brodu će moći biti 16 ljudi, uz autonomiju plovidbe od deset dana. Vrlo su sposobni u pogonu i ostvaruju brzine do 29 čvorova, koje im osiguravaju glavni brodski motori snage 2 x 2525 kW. S jednim ukrcajem goriva mogu otploviti tisuću nautičkih milja pri brzini od 15 čvorova. Potrošnja goriva omogućava vrlo efikasno korištenje čime se ostvaruju znatne uštede u usporedbi sa sličnim brodovima", kažu u Brodosplitu.

Tagovi: Brodosplit, Ministarstvo obrane, Ante Žižić Gušo, Damir Dojkić, Hrvatska ratna mornarica, ophodni brodovi
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE