GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U drugom tromjesečju velik pad prometa brodova i putnika

U drugom tromjesečju velik pad prometa brodova i putnika
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U hrvatskim morskim lukama u drugom tromjesečju ove godine zabilježen je velik pad prometa brodova i putnika, za 54 odnosno 68 posto u odnosu na lani, dok je u prometu robe ostvaren rast od 7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Iz DZS-a ističu da su okolnosti koje je prouzročilo širenje bolesti Covid-19 izravno utjecale na pad prometa putnika i vozila u unutarnjemu i međunarodnom prometu u hrvatskim morskim lukama.

Naime, u morske je luke ukupno u drugom tromjesečju ove godine prispjelo 45.071 brodova ili 54,3 posto manje nego lani, dok je s ukupnih 2,99 milijuna putnika zabilježen pad od 68 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je ujedno i najmanji broj putnika u posljednjih deset godina u promatranom tromjesečju.

Sve su morske luke u drugom tromjesečju zabilježile značajan pad broja putnika na godišnjoj razini, pa je tako primjerice kroz luku s najviše prometa, splitsku, prošlo 343,8 tisuća putnika ili 75,4 posto manje no u drugom lanjskom kvartalu.

Kroz luku Zadar prošlo je 289,5 tisuća putnika, 54,9 posto manje no lani, a kroz luku Preko 269,8 tisuća putnika, što je na godišnjoj razini pad od 44,2 posto.

Ogroman pad, od čak 90,2 posto, zabilježila je luka Dubrovnik. Kroz nju je tako od travnja do lipnja ove godine prošlo 94,9 tisuća putnika, dok je u istom lanjskom razdoblju ta brojka dosezala 972 tisuće putnika.

Tereta je u morskim lukama u drugom tromjesečju bilo ukupno 5,64 milijuna tona ili 7 posto više nego u istim mjesecima prošle godine. Najviše tereta zabilježeno je luci Omišalj, 2,26 milijuna tona, 32,6 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, te u luci Bakar, 1,04 milijuna tona, 34,1 posto više na godišnjoj razini.

Luka Rijeka zabilježila je pad prometa robe, za 0,8 posto, na 845,9 tisuća tona, pad u luci Ploče iznosio je 30,3 posto, na 654,1 tisuću tona, a u luci Split za 9,3 posto, na 438,4 tisuće tona.

Od siječnja do kraja lipnja u hrvatskim morskim lukama registrirano je ukupno 94.640 brodova, što je 36,7 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. U istom je razdoblju zabilježeno i 5,56 milijuna putnika, što je pad od 54,7 posto, dok je tereta bilo 1,6 posto manje, odnosno 9,94 milijuna tona, pokazuju objavljeni podaci DZS-a.

Tagovi: morske luke, Luka Zadar, Luka Preko, Luka Dubrovnik, Luka Split, Luka Omišalj, Luka Bakar
PROČITAJ I OVO
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
INTERES
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna istekao rok kojeg je odredio Telekom Slovenije za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje kosovskog telekom operatera Ipka.
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
ROKOVI
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
LJUBLJANA - Švedski div namještaja Ikea ove godine neće otvoriti svoju prvu trgovinu u Ljubljani.
Apollo i Caesars žele preuzeti William Hill
META PREUZIMANJA
Apollo i Caesars žele preuzeti William Hill
LONDON - Apollo i Caesars žele preuzeti lanac britanskih kladionica William Hill, piše Reuters.
Dugovi bolnica ponovno premašili četiri milijarde kuna
NELIKVIDNOST
Dugovi bolnica ponovno premašili četiri milijarde kuna
ZAGREB – Unatoč izvanrednoj uplati od 500 milijuna kuna sanacijskih sredstava u srpnju, dug bolnica ponovno je premašio četiri milijarde kuna, upozorili su danas iz Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Hrvatske gospodarske komore (HGK).
Croatia Airlines ukida liniju Zagreb-Dublin
POTEZI
Croatia Airlines ukida liniju Zagreb-Dublin
ZAGREB - Direktna linija Zagreb - Dublin - Zagreb prestat će prometovati s početkom listopada, doznaje se iz Croatia Airlinesa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE