GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Europi najviše otkaza dijele aviokompanije

U Europi najviše otkaza dijele aviokompanije
OTPUŠTANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2020 / 08:27
Autor: SEEbiz / Večernji list
BRUXELLES - U travnju je, prema podacima Eurostata, u Europskoj Uniji posao izgubilo 387.000 ljudi. Nezaposlenost je sada 6,6 posto.

U zoni Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, OECD, nezaposlenost je u travnju narasla za rekordnih 2,9 posto na 8,4 posto. Izravna je to posljedica protupandemijskih mjera. To znači još 18,4 milijuna ljudi, na 55 milijuna. Najviše nezaposlenih otpada na Sjedinjene Države gdje je posao izgubilo 15,9 milijuna ljudi.

U zemljama OECD-a posao češće gube žene nego muškarci, ali još su gore pogođeni mladi među kojima je postotak nezaposlenih narastao za 5,5 posto, dok je stopa nezaposlenosti kod osoba starijih od 25 narastao za 2,7 posto, piše Večernji list.

Pri tome su zemlje eurozone koje su članice EU manje pogođene, nezaposlenost je u travnju narasla za tek 0,2 posto, na 7,3 posto. U Europi najviše se radnih mjesta gubi u zrakoplovnim kompanijama i automobilskoj industriji. U travnju je, prema podacima Eurostata, u EU posao izgubilo ukupno 397.000 ljudi, nezaposlenost u EU sada je 6,6 posto, što je najviše u nekoliko proteklih godina. Najviše otkaza bit će u Lufthansi, 22.000, pa u Renaultu, 15.000 te u British Airwaysu 12.000.

Američka agencija Gallup objavila je da je samo u tjednu koji je završio sa 6. lipnja u Americi nezaposlenost prijavilo milijun i pol ljudi, a od početka pandemije u tom velikom gospodarstvu pomoć za nezaposlene potražilo je 44 milijuna ljudi. Sada je tamo nezaposleno 13,3 posto radno sposobnog stanovništva. No ista je agencija na tako velikom uzorku provela i istraživanje koje su djelatnosti najteže pogođene.

"Pandemija covid-19 izazvala je velike gospodarske štete, no one se nisu osjetile podjednako u svim djelatnostima. Radnici u uslužnim djelatnostima podnijeli su najveći teret otkaza i smanjivanja plaća", rekao je Jonathan Rothwell, Gallupov glavni ekonomist. Dakle, u djelatnostima u koje spadaju zanimanja poput ugostitelja, zaštitara ili domara posao je izgubilo 34 posto radnika, a plaća je smanjena kod njih 43 posto.

U kulturi, zabavi i medijima posao je izgubilo 25 posto, a za čak 48 posto djelatnika smanjena je plaća. U obrtima i poduzetništvu posao je izgubilo 18 posto ljudi, a za čak 64 posto.


U građevini i rudarstvu posao je izgubilo 18 posto ljudi dok je kod njih 38 posto smanjena plaća. Slijedi djelatnost prodaje gdje je otpušteno 18 posto, a kod čak 46 posto smanjena je plaća. Zatim slijede prijevoz, proizvodnja, popravci i održavanje, na devetom mjestu je zdravstvo, što može biti iznenađujuće, no odnosi se na onaj dio američkog zdravstvenog sustava koji nije bio izravno uključen u borbu protiv pandemije, uredske poslove.

Iako se radi o velikom uzorku s američkog tržišta rada te se poduzete mjere razlikuju od države do države, svejedno je moguće povući čvrste paralele i s drugim tržištima. Jer, primjerice, zbog pandemije su zatvarana kina i kazališta, trgovine i shopping centri. No u Gallupu ističu da se mahom radi i o djelatnostima u kojima je snažna zastupljenost starije radne snage koja time i jako puno trpi. U skupini starijih od 55 godina u Americi je nezaposlenost dostigla i 13,6 posto, a nakon otvaranja pala na 11,8 posto.

Tagovi: nezaposlenost u EU, Lufthansa, British Airways, Renault, nezaposlenost, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Zadružna pivovara Brlog: Prodaja narasla 41 posto
SNAŽAN RAST
Zadružna pivovara Brlog: Prodaja narasla 41 posto
ZAGREB - Rast prihoda od 41 posto i instalacija nove proizvodne opreme nabavljene u Kini obilježili su prošlu poslovnu godinu u zadružnoj pivovari Brlog iz Zadra, jednom od začetnika domaće industrije craft piva koju danas čini oko 90 proizvođača, priopćeno je iz te pivovare.
Jet2 otkazao linije prema Zadru i Puli za ljetni red letenja 2021.
LINIJE
Jet2 otkazao linije prema Zadru i Puli za ljetni red letenja 2021.
ZAGREB - Jet2, niskotarifna leisure aviokompanija koja nudi brojne redovne i charter letove iz Velike Britanije prema turističkim destinacijama u Europi, objavila je određene operativne promjene za ljetni red letenja 2021. godine. Ukinute su i linije prema hrvatskim zračnim lukama.
Prodaja cvijeća stala u doba korone
CVJEĆARNICE
Prodaja cvijeća stala u doba korone
ZAGREB - Dani su kada su krizanteme i drugo cvijeće, najtraženiji u godini. I cvjećarstvo je snažno pogođeno korona krizom. Nakon što su u proljeće zbog tzv. lockdowna morali baciti tone cvijeća, proizvođači se nadaju da će im prodaja uoči blagdana Svih svetih barem malo ublažiti posljedice krize.
Cjepivo protiv koronavirusa: Izrael će početi prva klinička ispitivanja 1. studenoga
NAJAVE
Cjepivo protiv koronavirusa: Izrael će početi prva klinička ispitivanja 1. studenoga
TEL AVIV - Izrael će 1. studenoga započeti svoja prva klinička ispitivanja cjepiva protiv novog koronavirusa, objavile su u nedjelju vlasti koje pokušavaju obuzdati drugi val zaraze.
Cosco uspostavio novu vezu između Grčke i Italije
TERET
Cosco uspostavio novu vezu između Grčke i Italije
PIREJ - Diamond Line u vlasništvu Cosco Shippinga službeno je lansirao Vado Ligure Express Service (VAX) s pirejskog kontejnerskog terminala (PCT).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE