GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Francuskoj polovina radnika u privatnom sektoru pogođena posljedicama pandemije

U Francuskoj polovina radnika u privatnom sektoru pogođena posljedicama pandemije
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2020 / 08:11
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Približno 9,6 milijuna francuskih radnika, gotovo polovina zaposlenih u privatnom sektoru, privremeno je ostalo bez posla ili radi skraćeno zbog epidemije Covida-19, objavila je ministrica rada Muriel Penicaud.

Penicaud je u razgovoru za jednu radio postaju izjavila kako potiče kompanije koje su privremeno obustavile rad da ponovno pokrenu poslovanje ako mogu provesti službene smjernice o higijeni i sigurnosne mjere.

Francuska je sredinom ožujka naložila zatvaranje svih pružatelja ugostiteljskih usluga čije poslovnje nije nužno u razdoblju karantene, uključujući sve kafiće, barove i restorane.

No, za razliku od nekih zemalja nikad nije uvela ograničenja za poslovanja u segmentu industrije i ostalih uslužnih sektora dokle god postupaju u skladu s propisima o higijeni.

"Cilj je omogućiti ponovno pokretanje poslovanja uz zaštitu radnika, a i da kompanije budu sigurne da mogu omogućiti njihov rad uz zaštitu", rekla je Penicaud.

Opovrgnula je da je inspektorima rada sugerirano da budu blagi prema poslodavcima, istaknuvši kako je trenutno 30 kompanija upozoreno da poboljšaju higijenske mjere u roku od par dana jer će u protivnom biti zatvorene.

Najveća žrtva francuskih pravila o sigurnosti je tvrtka Amazon, koja je prošloga tjedna prema nalogu suda zaustavila aktivnosti u svojim skladištima u Francuskoj, premda je tvrdila da su njezine mjere zaštite zaposlenika primjerene.

Ministrica je poručila da će francuske mjere za privremeno otpuštene, prema kojima država radnicima isplaćuje naknadu u visini 84 posto njihove neto plaće, ostati na snazi i nakon 11. svibnja, kada bi se prema najavama predsjednika Emmanuela Macrona mjere o karanteni trebale početi postupno ublažavati.

"Nećemo 11. svibnja prestati s mjerama za privremeno otpuštene, jer bi to izazvalo kaos", poručila je ministrica.

Tagovi: koronavirus u Francuskoj, Francuska, Muriel Penicaud, francuska ekonomija,
PROČITAJ I OVO
UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta
MJERE
UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta
ZAGREB - Putničke agencije u Hrvatskoj još čekaju odluku nadležnih o produljenju mjere za očuvanje radnih mjesta za prve mjesece 2022., što im je naznačeno kao mogućnost krajem 2021. jer im je zbog pandemije djelatnost i dalje ugrožena, a promet im je lani još bio oko 65 posto niži nego 2019., ističe predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.
Poništen natječaj za gradnju 60 drvenih montažnih zamjenskih kuća
BLAMAŽA
Poništen natječaj za gradnju 60 drvenih montažnih zamjenskih kuća
ZAGREB - Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje poništio je jučer javnu nabavu za gradnju tipskih kuća drvenom montažnom gradnjom (križno lamelirani nosači) za 60 kuća na području za koje je RH proglasila katastrofu.
J&J očekuje do 3,5 mlrd dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2022.
OČEKIVANJA
J&J očekuje do 3,5 mlrd dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2022.
NEW YORK - Američka kompanija Johnson & Johnson u utorak je priopćila da u ovoj godini očekuje 3,5 milijardi dolara prihoda od cjepiva protiv covida-19 zahvaljujući ublaženim problemima u nabavnom lancu i većoj potražnji.
Unilever najavljuje 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama
OTKAZI
Unilever najavljuje 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama
LONDON - Nizozemsko-britanski proizvođač robe široke potrošnje Unilever najavio je u utorak 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama u sklopu reorganizacije poslovanja nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja odjela GlaxoSmithKlinea za njegu zdravlja.
U Brodosplitu ukrcaj prva dva segmenta za most Ston
MOST
U Brodosplitu ukrcaj prva dva segmenta za most Ston
SPLIT - U Brodosplitu su u tijeku ukrcaj i pripreme za transport prva dva segmenta čelične konstrukcije mosta Ston na trasi pristupne ceste za Pelješki most, a polazak ta dva segmenta planiran je u srijedu, priopćeno je u utorak iz Brodosplita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE