GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U HDZ-u nisu svi presretni izborom Martine Dalić na čelo Podravke

U HDZ-u nisu svi presretni izborom Martine Dalić na čelo Podravke
POLITIKA I BIZNIS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2021 / 09:51
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Mirovinski fondovi i vlada postigli su dogovor da upravljanje Podravkom preuzme bivša potpredsjednica vlade Martina Dalić, doznaje Večernji list iz upućenih izvora.

Odluka bi trebala biti donesena na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Podravke. Martina Dalić na to mjesto dolazi s čvrstom podrškom premijera Andreja Plenkovića, koji joj, prema svemu sudeći, ipak nije ostao dužan nakon što se Dalić, zbog kritika o netransparentnosti odluka o restrukturiranju Agrokora, šutke povukla s dužnosti, navodi dnevnik u broju od srijede.

Imenovanje će biti na godinu dana, koliko još traje mandat postojećim članovima uprave Podravke, a u veljači 2022. godine trebala bi uslijediti potvrda punog petogodišnjeg mandata. Nakon smrti Marina Pucara iz fondovske su industrije kao “prirodnog” nasljednika predlagali svog financijaša Davora Doku, lokalne su vlasti imali svoje favorite, no na kraju je očito presudio premijer, koji na čelo Podravke postavlja osobu u koju ima veliko povjerenje.

Ni mirovinski fondovi nisu nezadovoljni zbog tog rješenja jer su i prije četiri godine, kada se imenovala sadašnja uprava, pristali na to da čelna osoba kompanije, uvjetno rečeno, bude iz državne kvote. Martina Dalić ima dobre reference u poslovnom svijetu pa mirovinskim fondovima nije bilo teško prihvatiti njezino imenovanje na čelo kompanije u kojoj su većinski vlasnici, no javno mnijenje nije joj sklono, kao uostalom ni dijelovi HDZ-a, s kojim se već jednom razišla. Energična i britka na jeziku, Dalić nije populistički tip političara.

Njezin povratak neće proteći bezbolno ni za premijera Andreja Plenkovića, jer sumnje iz afere Borg, gdje se u uskom krugu dogovarala sudbina Agrokora, nisu daleka povijest s kojom premijer nema nikakve veze, donosi Večernji list.

Tagovi: Martina Dalić, Podravka, mirovinski fondovi, afera Borg, Davor Doko
PROČITAJ I OVO
International Paper preuzima DS Smith za gotovo sedam milijardi eura
AKVIZICIJE
International Paper preuzima DS Smith za gotovo sedam milijardi eura
NEW YORK - Američki proizvođač papira i ambalaže International Paper pristao je preuzeti britanskog rivala DS Smith za 5,8 milijardi funti (6,8 milijardi eura), nadmašivši međunarodnu grupu za papir i ambalažu Mondi za 700.000 funti.
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
PLANOVI
Rheinmetall gradi tvornicu topničkih granata u Litvi
ESSEN - Njemački proizvođač oružja Rheinmetall planira u Litvi izgraditi novu tvornicu za proizvodnju topničkih granata kalibra 155 milimetara.
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
AKVIZICIJE
CIAK grupa preuzima Stahlgruber trgovinu i Sim Impex
ZAGREB - CIAK Grupa izvijestila je da je tvrtka u njezinu sastavu C.I.A.K. Auto d.o.o. Hrvatska u utorak potpisala transakciju preuzimanja dviju kompanija ljubljanske Stahlgruber trgovine i banjalučkog Sim Impexa, članica LKQ Europe.
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
DIVIDENDA
Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine, priopćeno je iz te kompanije.
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
POTONUĆE
Dionice Dr. Martensa potonule rekordno nisko zbog pogoršanih izgleda
LONDON - Dionice Dr. Martensa potonule su u utorak 30% i dosegnule rekordno nisku razinu ranih poslova, nakon što je proizvođač cipela objavio izazovnu prognozu za 2025. zbog slabijih prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE