GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U hrvatskim zračnim lukama redovne ljetne gužve, više radnika i servisi bez zastoja

U hrvatskim zračnim lukama redovne ljetne gužve, više radnika i servisi bez zastoja
AERODROMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2022 / 10:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatske zračne luke u srpanj ulaze s velikim polugodišnjim porastima prometa putnika, ali i ljetnim najavama, zbog čega su zaposlile više radnika nego lani, a usluge obavljaju redovno i bez zastoja, uz očekivanje prometa iz rekordne 2019., ističu na upit iz zračnih luka Split, Zagreb, Zadar i Rijeka.

S obzirom na ranije najave o povećanom broju sezonskih letova prema Hrvatskoj, zračne luke, posebice na Jadranu, već su su lipnju ostvarile znatno veći promet putnika nego lani, kao i ukupno u šest mjeseci ove godine, a gužve za ovo doba godine drže uobičajenim. Očekuju i da ljetni promet putnika (srpanj, kolovoz) dosegne promet iz 2019., a moguće i da ga neke premaše.

Zračna luka Split s 50 posto više radnika očekuje rezultat iz 2019.

Ljetni promet u Zračnoj luci Split odvija se uobičajeno, s time da se tokovi putnika odvijaju lakše nego prošle godine jer su ublažene posebne procedure zbog pandemije koronavirusa, iznose za Hinu iz te zračne luke.

Zbog sezonskog karaktera poslovanja na vrijeme su se pripremili za ljetnu sezonu s dovoljno zaposlenih sukladno najavljenim redovima letenja avioprijevoznika, te u tom pogledu, kako kažu, nisu imali poteškoća.

"Broj zaposlenih ove godine u odnosu na lanjski 1. srpanj je 50 posto veći, a svi dijelovi procesa prihvata i otpreme putnika, zrakoplova i prtljage, kao i ostali servisi i usluge su pokriveni s dostatnim brojem djelatnika”, kažu iz te zračne luke.

U prvih šest mjeseci imali su promet od 874 tisuće putnika, što je 4,7 puta više nego u istom razdoblju 2021., dok su samo na razini lipnja s ovogodišnjih 417 tisuća putnika u plusu za 3,5 puta.

"U srpnju i kolovozu očekujemo promet na razini rekordne 2019., što je približno 700 tisuća putnika u svakom mjesecu. Surađujemo s približno 55 avioprijevoznika ili 20 posto više njih nego lani, što je i na istoj razini kao 2019.”, poručuju iz splitske zračne luke.

Zračna luka Zadar s 30 posto više radnika i već 15 posto više putnika nego 2019.

Užurbanost i ljetne gužve i u Zračnoj luci Zadar drže redovnim stanjem za svaku sezonsku luku, ističući da se normalno odvija prihvat i otprema putnika, prtljage i roba.

U sezonu letenja 2022. ušli su, kako otkrivaju, s najviše zaposlenih do sada, te ih je s 1. srpnjem 317, od kojih 118 stalnih, a ostali su sezonci. Od njih je pak dio od prije nekoliko godina u statusu stalnog sezonca, što, kako komentiraju, na obostrano zadovoljstvo omogućuje mirniji ulazak u sezonu.

"Kao i većina poslodavaca i Zračna luka Zadar ima određenih poteškoća s pronalaženjem dijela radnika, ali to trenutačno ne utječe na sigurno i kvalitetno odvijanje prometa. U odnosu na isto vrijeme prošle godine imamo gotovo 30 posto više zaposlenih, ali ih trebamo još, posebice pomoćnih radnika, poput konobara, kuhara i transportnih radnika, no taj broj nije toliko izrazit i ne ugrožava sigurno i kvalitetno odvijanje prometa”, kažu iz te zračne luke.

Prvih šest mjeseci ove godine završili su s oko 320 tisuća putnika, što je 15 posto više nego u isto vrijeme predpandemijske 2019., a rekorde su na mjesečnoj razini imali i ove godine u lipnju sa gotovo 170 tisuća putnika.

Za srpanj i kolovoz najavljuju i dodatno pojačanje prometa putnika, na njih 200 do 220 tisuća, što će, ako se realizira, također biti rekordno.

"Do kraja 2022. promet putnika u Zračnoj luci Zadar približit će se brojci milijun, što bi bilo 15 do 20 posto više nego 2019., i gotovo dvostruko više nego 2021.”, kažu iz te luke dodajući da im je i dalje glavni partner prijevoznik Ryanair, ali i da su i Lufthansa i Austrian Airline povećali broj operacija.

Zračna luka Zagreb s porastom prometa i bez problema s radnicima

Iz Zračne luke Zagreb tj. tvrtke-koncesionara Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) kažu da za razliku od mnogih europskih zračnih luka nemaju problema s nedostatkom osoblja.

"Tijekom pandemije nastojali smo sačuvati svako radno mjesto i nije bilo otpuštanja. Dobro smo se pripremili za sezonu i trenutno nema problema u prihvatu i otpremi putnika i zrakoplova”, poručuju iz MZLZ-a.

Mnogi prijevoznici, zračne luke i ostali subjekti u zrakoplovstvu u svijetu zbog povećane potražnje za putovanjima ovog ljeta imaju problema i ograničavaju broj putnika i letova tijekom sezone, što uzrokuje i određene probleme u realizaciji planiranih putovanja.

Oko prometa ističu da zagrebačka zračna luka ostvaruje postupni kontinuirani rast od početka godine, posebno od travnja te da je početkom srpnja na oko 85 posto prometa iz 2019.

"Nadamo se nastavku pozitivnih trendova te da ćemo 2022. završiti s dvostruko više putnika nego 2021. Statistički podaci o broju putnika u prvih šest mjeseci ove godine još nisu kompletirani, ali je evidentan veliki rast u odnosu na 2021., u kojoj je u prvih šest mjeseci bio veliki pad prometa zbog pandemije te stoga smatramo da nije relevantna za usporedbu”, iznose iz MZLZ-a.

Dodaju još da je ove godine ta luka u ljetnom redu letenja povezana izravnim linijama sa 60 destinacija, na koje lete 22 zrakoplovne kompanije.

Zračna luka Rijeka s više radnika očekuje ljetni promet kao 2019.

U Zračnoj luci Rijeka (na Krku) su ovog ljeta konačno dočekali gužve nakon dvije godine slabog prometa. Trenutno imaju 34 zaposlena, za što kažu da je dovoljno za uspješno izvršenje prihvata i otpreme planiranog prometa zrakoplova, putnika i tereta u skladu sa svim sigurnosno-prometnim propisima, a to je i za oko 27 posto više radnika nego početkom srpnja prošle godine.

"Nedostaje nam radnika na poslovima prihvata i otpreme zrakoplova te zaštitnog pregleda putnika. Unatoč objavljenim brojnim natječajima za posao, nismo uspjeli pronaći planirani broj radnika za te poslove, ali ipak uz reorganizaciju postojećih zaposlenika i njihovim pravovremenim edukacijama uspijevamo nadomjestiti taj nedostatak”, kažu iz riječke zračne luke.

I oni prvih šest mjeseci ove godine završavaju s velikim porastom prometa putnika odnosno s njih 46,4 tisuće, što je za čak 1.137 posto više nego 2021., a i samo lipanj ove godine je sa nešto malo više od 26 tisuća putnika bio za 980 posto 'jači' od istog mjeseca 2021.

"U srpnju i kolovozu očekujemo gotovo 90 tisuća putnika ili 158 posto više nego u isto vrijeme lani, kao i više od 800 operacija ukupno 11 redovitih avioprijevoznika. Ostvari li se taj promet putnika, to će biti na razini ljeta rekordne 2019.”, poručuju iz riječke zračne luke.

Piše: Tatjana Miščančuk

Tagovi: Zračna luka split, Split, hrvatski turizam, Zračna luka Zagreb, Zračna luka Dubrovnik, Zračna luka Zadar
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE