GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatsku stižu dvije najprestižnije svjetske nagrade za tržišno komuniciranje

U Hrvatsku stižu dvije najprestižnije svjetske nagrade za tržišno komuniciranje
KOMUNIKACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2021 / 18:53
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Na najvećem festivalu kreativnosti Cannes Lions, koji se ove godine održava online od 21. do 25. lipnja, čak dva hrvatska predstavnika osvojila su Canneskog lava, najprestižniju nagradu za tržišno komuniciranje na svijetu.

Agencija Bruketa&Žinić&Grey osvojila je brončanog lava za Untouched by Light – rebranding pjenušavog vina slovenske vinarije Radgonske gorice. Također brončanog lava osvojila je agencija MediaCom Zagreb za kreativnu uporabu podatkovne tehnologije na projektu Dogvertising, realiziranom u suradnji s Go2Digitalom za Pedigree Dentastix.

Untouched by Light je projekt kojim su Bruketa&Žinić&Grey i Radgonske gorice umjesto tradicionalnog oglašavanja kreirali potpuno novi proizvod, s ciljem pozicioniranja ove vinarije na globalnome tržištu. Radi se o prvome pjenušavom vinu na svijetu koje se proizvodi, prodaje i kuša u potpunome marku, kao odgovor na znanstveno istraživanje koje potvrđuje negativan utjecaj svjetla na vinske arome, posebno na pjenušce. O proizvodu su izvijestili mediji diljem svijeta, što je rezultiralo interesom međunarodnih distributera pa je unatoč pandemiji ova vinarija dospjela na prodajna mjesta kao što su Casamona u St. Moritzu i luksuzne trgovine u Kini.

Projektom Dogvertising agencija MediaCom Zagreb je u suradnji s Go2Digitalom napravila digitalnu inovaciju koja je uz kreativno korištenje formata omogućila ciljano oglašavanje prema vlasnicima pasa. Razvijen je algoritam koji u stvarnom vremenu prepoznaje psa i taj signal koristi za pokretanje oglasa na ekranima vanjskog oglašavanja. Algoritam je prepoznavao i specifičnosti pasa kako bi preporučio oglas za adekvatan proizvod, što je omogućilo značajno veću relevantnost oglasa šetačima pasa, a samim time i bolje prodajne rezultate. Canneski uspjeh MediaComa Zagreb je tim veći jer u istoj kategoriji u kojoj su osvojili broncu nisu dodijeljeni ni zlato ni srebro, a u Data Driven Targeting kategoriji u kojoj su došli do shortliste, nije dodijeljena nagrada.

„Ovo je sjajna vijest za hrvatske tvrtke koje žele izaći na globalno tržište, a nemaju velike marketinške budžete. Umjesto kampanje, kreirali smo originalan proizvod koji je privukao pažnju globalnih medija, a posljedično i distributera iz cijeloga svijeta. Ne morate biti bogati da bi svijet pričao o vama, morate samo raditi nešto zanimljivo. Kreativnost iz reklamnih agencija može se koristiti za puno više od kreiranja reklama“, izjavio je Davor Bruketa, kreativni direktor agencije Bruketa&Žinić&Grey.

„Izuzetno smo ponosni na to što se hrvatska oglašivačka industrija ovom nagradom pozicionirala kao svjetski lider u upotrebi umjetne inteligencije. Ideja da kamere istreniramo da razumiju kako se ispred njih nalazi pas omogućila nam je postizanje gotovo stopostotne preciznosti pokretanja oglasa pred vlasnicima pasa. Kako je zagrebački ured MediaComa dio grupacije koja upravlja s oglašivačkim budžetom većim od BDP-a Hrvatske, posebno nam je drago da će naši kolege u preko 100 zemalja upravo na našem primjeru proučavati kako se pomiču granice tehnologije“, izjavio je Marko Matejčić, direktor za strateško planiranje u MediaComu.

Canneski je lav u agenciju Bruketa&Žinić&Grey stigao kao „šlag na tortu“ nakon što je prije nekoliko dana isti projekt Untouched by Light ovjenčan priznanjima Art Director's Club New York Best of Discipline, zatim Red Dot, Brand Impact Award i Grand Prix IdejeX. I MediaCom Zagreb je ranije ove godine osvojio dvije značajne međunarodne nagrade za Dogvertising, naprije IAB Europe Mixx - najvažniju europsku nagradu za digitalno oglašavanje, zatim i Grand Prix, tri zlata i broncu na Festival of Media Global - ključnom svjetskom festivalu medijske industrije.

Najveća je ovo strukovna nagrada za ove dvije WPP agencije jer je i Cannes Lions najveće svjetsko natjecanje kreativnosti u tržišnim komunikacijama, s preko 29 tisuća prijava samo ove godine, dok se nagrada Canneski lav smatra najprestižnijom u branši.

Tagovi: Cannes Lions, Davor Bruketa, Marko Matejčić, Dogvertising, MediaCom Zagreb, Agencija Bruketa&Žinić&Grey, Go2Digital, Radgonske gorice
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE