GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Leku radnicima dvadeset godina pogrešno obračunavali plaće

U Leku radnicima dvadeset godina pogrešno obračunavali plaće
PLAĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2022 / 06:56
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U slovenskoj farmaceutskoj tvrtki Lek više godina su se netačno obračunavale plaće zaposlenicima, što je otkriveno tek početkom ove godine, objavljeno je u emisiji "Svet" na Kanalu A.

Lek je obavijestio zaposlenike da će im nadoknaditi štetu za posljednjih pet godina, kako je propisano zakonom. Iz tvrtke su danas potvrdili netočan obračun plaća.

U Leku su pogrešku otkrili kada su promijenili nositelja obračuna plaća koji je s revizorom obavio pomnu provjeru. Potom se susreo s nedostacima u obračunu naknada za odsutnost s posla, poput praznika, bolovanja i drugih oblika plaćene odsutnosti, grešaka u obračunu naknada, poput naknada za smjenski rad, rada praznicima, naknada za noćni rad i naknada u nepovoljnim uvjetima rada, izvijestili su u emisiji, prenosi siol.net.

Prema podacima "Sveta", od 2003. godine, kada je Lek preuzeo švicarski Novartis, oštećeno je najmanje tri hiljade zaposlenika, a ukupna šteta iznosi stotinjak miliona eura.

Prema riječima radnika koji se javio za emisiju, on i njegovi kolege tek su u martu ove godine saznali da su im se višegodišnje plaće krivo obračunavale. Prema njegovim riječima, mjesečno im je falilo stotinjak eura, nekima i više. Zaposlenici sada traže isplatu za cijelo navedeno razdoblje ili barem naknadu, a Lek im je ponudio zakonsku isplatu za petogodišnje razdoblje.

Premalo isplaćene naknade bit će vraćene svim sadašnjim i bivšim zaposlenicima za vrijeme nakon 1. januara 2017. godine, potvrđeno je Kanalu A u Leku. Pritom će se plaćati zatezna kamata za razdoblje od posljednje tri godine, odnosno od 1. januara 2019. godine, dodaju.

Kako je također objavljeno u emisiji, platne liste svih 20 godina bile su toliko složene da niko od zaposlenika nije znao izračunati niti provjeriti ispravnost obračuna plaća, što je ove godine potvrdio i sindikat u dopisu zaposlenicima .

- Postoji opravdana sumnja da su nepravilnosti u isplati plaća, naknada plaća i obračunu naknada trajale dulje. Ni Lek to zapravo nije demantirao, rekla je za "Svet" odvjetnica zaposlenika Rosana Lemut Strle.

Tagovi: kompanija Lek, Sandoz, Novartis
PROČITAJ I OVO
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
ISPRIKA
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
DUBAI - Izvršni direktor Emirates Airlinea objavio je pismo isprike kupcima tijekom vikenda nakon što su povijesne kiše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izazvale rekordne poplave i kaos u zračnoj luci u Dubaiju.
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
KARIJERE
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
OMIŠ – Andrija Topić imenovan je novim članom Uprave za akvizicije i integracije (CAIO) u Studencu i time učvrstio strateški smjer poslovanja jednog od vodećih hrvatskih maloprodajnih lanaca.
British American Tobacco najavio veliku investiciju u Mađarskoj
INVESTICIJE
British American Tobacco najavio veliku investiciju u Mađarskoj
BUDIMPEŠTA - British American Tobacco (BAT) uložit će 60 milijardi HUF, odnosno oko 152 milijuna eura, u osnivanje centra za proizvodnju bezdimnih proizvoda u Pečuhu, rekao je u petak ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó, prema izvješću agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE