GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Mostaru dvadeset puta manje putnika nego u Tuzli

U Mostaru dvadeset puta manje putnika nego u Tuzli
AERODROMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2018 / 10:45
Autor: SEEbiz / Klix.ba
TUZLA - U godinama u kojima Međunarodni aerodrom Tuzla bilježi stalni i streloviti rast, onaj u Mostaru, i pored brojnih povoljnosti, čak i podrške vlasti, bilježi sve lošije rezultate.

Mostar ima sjajan geografski položaj, Međugorje nadohvat ruke, milione subvencija, ali će ovu godinu završiti sa dvadesetak puta manjim brojem putnika od Tuzle. Aerodrom Mostar, prema podacima koje je prezentovao specijalizovani portal EXYU Aviation News, jedini je aerodrom u regiji s negativnim trendom, a u prvih sedam mjeseci imao je samo 13.234 putnika. Mostarski aerodrom kraj godine čeka i s otkazanim letovima subvencioniranog "Eurowingsa" prema Njemačkoj, uz izjave rukovodstva kako njemačka kompanija tek treba da vidi šta će biti od proljeća i s redovnim letom samo prema Zagrebu, koji se, prema izjavama svih, veoma loše puni.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kaže kako postoji niz faktora koji determinišu uspjeh određenog aerodroma. Osim geografskog položaja, tu je svakako i pitanje sezonske zavisnosti, ali i potencijala aviokompanija koje koriste usluge aerodroma.

"Kada je riječ o Aerodromu Mostar, on ovisi o ljetnoj sezoni, koja ga stavlja u nezavidan položaj u odnosu na aerodrome u Sarajevu ili Tuzli. Glavni konkurenti tokom sezone su aerodromi u Splitu, Dubrovniku i na Braču. U odnosu na njih, ali i ostale domaće aerodrome, potrebno je razviti konkurentski potencijal koji će učiniti Aerodrom Mostar primamljivim putnicima. Današnji svijet avioprevoza bilježi rekorde po pitanju letova, ali svakako i konkurencije, koja je nemilosrdna. To se naročito odnosi na male aerodrome koji obično teže privlačenju jeftinih avioprevoznika", rekao je Čavalić.

BiH nije velika zemlja, s nešto više od tri miliona stanovnika. Sa makroekonomskeog i strateškog nivoa može se postaviti pitanje da li ima smisla razvijati pet aerodroma, kako to vlast planira.

"Uzimajući u obzir specifičan geografski položaj BiH, u odnosu na Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, moguće je imati pet aerodroma, naročito ukoliko se iskoriste sve prednosti jeftinih avioprevoznika. Naravno, ovo treba da bude tržišno opravdano", zaključio je Čavalić.

Tagovi: Zračna luka Mostar, Aerodrom Tuzla, Admir Čavalić
PROČITAJ I OVO
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
USPJESI
Vina Laguna osvojila tri zlata na prestižnom natjecanju u Italiji
POREČ - I ove su se godine vina istarske Agrolagune - Castello Festigia 2017, Riserva LV 2016 i Cabernet Sauvignon Festigia 2017 - iz Italije, s natjecanja „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“, vratila sa zlatnim medaljama. Pritom je vino Castello Festigia 2017 osvojilo i nagradu za najbolje vino iz Hrvatske prema odabiru novinara sudaca.
Adria Media Zagreb pojačala se s najvećim domaćim eksperticama native oglašavanja
POJAČANJA
Adria Media Zagreb pojačala se s najvećim domaćim eksperticama native oglašavanja
ZAGREB - Najveći domaći stručnjaci native oglašavanja, Silvana Mrvelj i Anita Vučinić Naprta, postali su u listopadu članovima Adria Media Zagreb tima.
Lufthansa pojačala promet prema Zagrebu
DOBRE VIJESTI
Lufthansa pojačala promet prema Zagrebu
ZAGREB - Lufthansa od 24. listopada svakodnevno povezuje Munchen i Zagreb. Linija nije prometovala svakodnevno od izbijanja pandemije, čak ni u ljetnim mjesecima.
Atlantic Grupa: Prihodi od prodaje pali 3,1%, neto dobit veća 1%
OTPORNI NA KRIZU
Atlantic Grupa: Prihodi od prodaje pali 3,1%, neto dobit veća 1%
ZAGREB - Najbolje rezultate ostvarili su  Delikatesni namazi, Donat Mg i ljekarnički lanac Farmacia.
Zastava oružje: U 2020. novi ugovori vredni 95 miliona dolara
RAST
Zastava oružje: U 2020. novi ugovori vredni 95 miliona dolara
BEOGRAD - Vrednost novih ugovora fabrike Zastava oružje u toku 2020. godine je 95 miliona dolara, čime je osigurano stabilno poslovanje u narednom periodu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE