GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U trgovini i prerađivačkoj industriji 47 posto dobiti svih poduzetnika

U trgovini i prerađivačkoj industriji 47 posto dobiti svih poduzetnika
STATISTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2020 / 10:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Poduzetnici u trgovini i prerađivačkoj industriji u 2019. godini su ostvarili neto dobit od 14,6 milijardi kuna, što je 46,8 posto ukupno ostvarene neto dobiti svih hrvatskih poduzetnika, koja je iznosila 31,3 milijarde kuna, pokazuju podaci Fine.

Poduzetnici - obveznici poreza na dobit, bez banaka i osiguravajućih društava, njih 136.260, u 2019. godini su zapošljavali 969.776 radnika, ostvarili dobit razdoblja u iznosu od 48,9 milijardi kuna, gubitak razdoblja u iznosu od 17,6 milijardi kuna te iskazali neto dobit u visini od 31,3 milijarde kuna.

Promatraju li se podaci prema konsolidiranom financijskom rezultatu (neto dobiti ili neto gubitku), u 2019. je u 19 područja djelatnosti ostvarena neto dobit, a samo u jednoj neto gubitak i to kod poduzetnika u poslovanju financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja u iznosu od 187,6 milijuna kuna, navode iz Fine.

Finini podaci pokazuju i da su poduzetnici u prerađivačkoj industriji i trgovini na veliko i na malo ostvarili najveću dobit razdoblja, u iznosu od gotovo 21 milijarde kuna, što je 42,9 posto ukupno ostvarene dobiti razdoblja svih poduzetnika koja je iznosila 48,9 milijardi kuna.

Poduzetnici u te dvije djelatnosti su imali i najveći broj zaposlenih, 436.008 (45 posto svih zaposlenih kod hrvatskih poduzetnika).

Najveća neto dobit u 2019. ostvarena je kod poduzetnika u trgovini na veliko i malo - 7,4 milijarde kuna.

Slijede poduzetnici prerađivačke industrije sa 7,2 milijarde kuna neto dobiti te poduzetnici u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima sa 3,9 milijardi kuna neto dobiti.

Najuspješniji poduzetnik u prerađivačkoj industriji u 2019. godini je bio HEP koji je iskazao dobit razdoblja od 1,1 milijardu kuna.

Na drugom je mjestu Pliva Hrvatska s ostvarenom dobiti razdoblja u iznosu od 984,4 milijuna kuna, dok je treće mjesto zauzeo Hrvatski Telekom (HT) sa 717,1 milijun kuna ostvarene dobiti razdoblja.

U trgovini na veliko i malo najveću dobit razdoblja u 2019. je ostvario Lidl Hrvatska, u iznosu od 345,9 milijuna kuna.

Slijedi Roto Dinamic s ostvarenih 230,5 milijuna kuna dobiti i Atlantic Trade s 229,0 milijuna kuna ostvarene dobiti razdoblja.

Najvišu prosječnu mjesečnu neto plaću obračunali su poduzetnici u djelatnosti rudarstva i vađenja u iznosu od 8.485 kuna, što je za 45,9 posto više od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika u Hrvatskoj koja je iznosila 5.815 kuna, pokazuju podaci Fine.

Tagovi: trgovina, prerađivačka industrija, Lidl Hrvatska, Roto Dinamic, Konzum, Atlantic Trade, Hrvatska elektroprivreda, Pliva, Hrvatski Telekom
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE