GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U zračnoj luci Schiphol sve spremno za distribuciju smrznutog cjepiva

U zračnoj luci Schiphol sve spremno za distribuciju smrznutog cjepiva
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 07:55
Autor: SEEbiz / H
AMSTERDAM - U hladnjačama-skladištima robe amsterdamske zračne luke Schiphol, radnici zračne kompanije KLM pripremaju se za primitak cjepiva protiv covida-19 koje se mora čuvati na krajnje niskim temperaturama i takvo distribuirati diljem svijeta.

Preko Schiphola, važnog prometnog središta za farmaceutske proizvode, već su distribuirana cjepiva protiv koronavirusa tijekom kliničkih ispitivanja, a nizozemska aviokompanija uvjerena je da će se preko te zračne luke uspješno obavljati teretni promet cjepiva kada iduće godine počne masovno cijepljenje.

"Kratko i slatko, mi smo spremni", kaže izvršni direktor KLM-a Pieter Elbers te ističe da je "sada najvažnije da se cjepiva distribuiraju najbržim mogućim ritmom", prenosi Reuters.

Nijedno cjepivo protiv covida-19 još nisu odobrili američki i europski regulatori, no cjepivo koje je razvio Pfizer u suradnji s BioNTech najbliže je završetku procesa i procjenjuje se da će njegova brza proizvodnja i distribucija početi u prosincu.

No to cjepivo mora se skladištiti na minus 70 stupnjeva Celzijevih, a njegov konkurent, proizvod koje je razvila tvrtka Moderna u boljoj je poziciji jer se mora čuvati na minus 20. Takvo skladištenje imperativ je sve dok cjepivo ne stigne na odrediše gdje može u nešto kraćem vremenskom razdoblju preživjeti u običnom hladnjaku.

Agencija Reuters u svojoj reportaži iz hladnjača-spremnika Schiphola navodi da je pratila kako teku pripreme za takozvane aktivne kontejnere za isporuku smrznutih farmaceutskih proizvoda prema zračnoj luci Toronto u Kanadi.

Radnici pune suhim ledom aktivne kontejnere koji imaju i baterijski sustav hlađenja u slučaju nužde te niz senzora koji osiguravaju da proizvodi budu stalno na traženoj temperaturi, -20C.

"Schiphol će, naravno, biti jedna od vodećih zračnih luka za distribuciju cjepiva"; kaže Marcel Kuijn, voditelj logistike za farmaceutiku avioprijevoznika Air France-KLM Cargo.

Hladne kutije

Pfizerovo cjepivo transportira se pri temperaturi od -80 stupnjeva Celzijevih u malenim hladnim kutijama s oko 5000 doza koje moraju biti u suhom ledu gotovo cijelo vrijeme do korištenja. Modernino cjepivo pogodnije je za veće "aktivne" kontejnere koji mogu primiti 30.000 doza.

Cjepivo koje razvija AstraZeneca u suradnji sa Sveučilištem Oxford stabilno je pri normalnoj temperaturi hladnjaka od 2 do 8 stupnjeva C pa je i prijevoz jednostavniji.

Schiphol je drugo najveće prometno središte za farmaceutske proizvode u Europi nakon Frankfurta pa se očekuje da će se iz njega primati pošiljke iz svijeta, odnosno slati cjepiva proizvedena u Europi.

Neka druga cjepiva koja se razvijaju u Kini također su stabilna pri normalnim temperaturama hladnjaka te Kuijn priznaje da će samo malena količina cjepiva protiv covida morati biti smrznuta.

Air France-KLM trenutačno obavlja 537 letova na tjedan put nekih 100 odredišta u Aziji, na Bliskom istoku, Africi i Amerikama.

Veliki su izgledi da taj francusko-nizozemski zračni prijevoznik postane vodeći prijevoznik cjepiva prema afričkim zemljama, s obzirom na svoju mrežu.

Kargo skladište KLM-a u Schipholu ima četiri hladna skladišta za farmaceutske proizvode, a peto će biti spremno u siječnju.

Tagovi: Schiphol, cjepivo protiv koronavirusa, cjepivo
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE