GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UGP: Programom za očuvanje radnih mjesta provodi se diskriminacija poduzetnika

UGP: Programom za očuvanje radnih mjesta provodi se diskriminacija poduzetnika
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2021 / 12:37
Autor: SEEbiz/h
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika (UGP) smatra neprimjerenim uvjetovanje potpore za radna mjesta stupnjem procijepljenosti zaposlenih te smatra da se tako diskriminiraju pojedini sektori i tvrtke, priopćio je UGP u petak.

UGP se ne slaže da potporu od 4.000 kn po radniku, odnosno potporu u stopostotnom iznosu, mogu dobiti samo tvrtke u kojima najmanje 70 posto zaposlenih ima EU digitalne COVID potvrde, dok one s manje od 70 posto potpore dobivaju proporcionalno, odnosno u skladu s postotkom cijepljenih zaposlenika.

"Za veliki broj poduzetnika ovakva odluka o dodjeli potpora je neprihvatljiva, te se postavlja pitanje zašto se od poduzetnika kojima je više od godinu dana zabranjen rad ili su im značajno smanjeni poslovni kapaciteti, te samim time ovise o državnim potporama za očuvanje radnih mjesta kako bi opstali, traži znatno veći postotak procijepljenosti od postotka procijepljenosti odraslog stanovništva", kaže se u UGP-ovom priopćenju.

Naglašava se da UGP podržava namjeru Ministarstva rada i mirovinskog sustava da mjere za očuvanje radnih mjesta i dalje ostanu na snazi za najugroženjije sektore i poduzetnike s područja na kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom, ali smatra da i poduzetnici iz drugih krajeva Hrvatske, bez obzira na sektor i mjesto poslovanja, trebaju pomoć od države.

Udruga traži od Vlade da hitno ukine kriterij po kojem dodjela potpora ovisi o procijepljenosti zaposlenika. Najavljuje da će u protivnom spremna "pokrenuti i potrebne pravne radnje, a jedna od opcija je i tužba Ustavnom sudu".

Hrvatski zavod za zapošljavanje u petak je donio mjeru za zadržavanje radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za srpanj, a koja se vezuje i uz covid-potvrde pa će stopostotni iznos potpore moći ostvariti poslodavci čijih 70 i više posto radnika ima covid-potvrde. Mjera je namijenjena poslodavcima iz sektora prijevoza i skladištenja, što uključuje prijevoz putnika kopnom, zrakom i vodom, kao i zračni prijevoz robe, zatim tu su uslužne djelatnosti povezane s prijevozom, pa sektor ugostiteljstva i turizma, to jest pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića

Nadalje, mjera se odnosi i na administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, što uključuje iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing), putničke agencije, organizatore putovanja (turoperatore) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima.

Tu je i sektor umjetnosti, zabave i rekreacije, što uključuje proizvodnju i prikazivanje filmova i video filmova, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa te distribuciju istih

Mjera se odnosi i na organizatore kulturnih, poslovnih i sportskih događanja, poput sajmova i vjenčanja, te prateće djelatnosti poput tvrtki za najam opreme, audio i video snimanje, prodaju ulaznica, najam dvorana te ostale tvrtke koje većinu svojih prihoda ostvaruju od događanja i javnih okupljanja, izvijestili su iz HZZ-a.

Također, program se odnosi i na poslodavce s područja na kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom za područje Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, bez obzira na djelatnost i pad prometa, a u slučaju kada su zbog objektivnih razloga poslovno-proizvodni procesi bitno smanjeni ili onemogućeni.

Tagovi: Udruga, Glas poduzetnika, potpore, radna mjesta, diskriminacija
PROČITAJ I OVO
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE