GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UGP traži bespovratna EU sredstva za poduzetnike

UGP traži bespovratna EU sredstva za poduzetnike
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2021 / 14:32
Autor: SEEbiz/h
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika (UGP) smatra da poduzetnicima koje bi zbog isteka ugovora s opskrbljivačima moglo zadesiti poskupljenje struje, treba pomoći bespovratnim EU-ovim sredstvima.

UGP u srijedu u priopćenju iznosi kako su velike suše i povećane naknade za CO2 doprinijeli poskupljenju cijene električne energije na europskom tržištu, što se negativno odražava na kompletno poduzetništvo.

Za hrvatske poduzetnike, navodi UGP, cijena struje porasla je za više od 40 posto, a očekuje se da bi poskupljenje moglo biti i do 60 posto.

Poduzeća koja imaju sklopljene dugoročne ugovore s opskrbljivačima možda neće odmah osjetiti razliku, ali mnogim poduzetnicima su ugovori istekli ili im jako brzo istječu i oni mogu očekivati poskupljenja struje, upozorava UGP i nastavlja da bi oni zbog toga mogli dići cijene svojih proizvoda.

UGP je zabrinut i za konkurentnost naših poduzetnika na vanjskom tržištu, jer nije sigurno da će poskupljenja biti jednaka i u susjednim državama koje nisu članice EU, kao što su Bosna i Hercegovina te Srbija.

Udruga podsjeća da poduzetnici struju plaćaju skuplje nego građani, pa dodatno poskupljenje drže neprihvatljivim.

Smatra kako umjesto poskupljenja treba omogućiti značajna bespovratna sredstva iz EU-ovih fondova za obnovljive izvore energije, kako bi poduzeća koja to mogu krenula u izgradnju solarnih panela.

Izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin ističe kako je sramotno ponašanje Vlade koja se, kako kaže, hvali s BDP-om i mjerama za zaposlenike i pokušava stvoriti privid brige za gospodarstvo, a "na ovakav perfidan način doslovno uništava poduzetništvo i proizvodne djelatnosti".

"Sve druge države EU imaju jeftiniju struju za gospodarstvo, a skuplju za građane, jedino je kod nas suprotno. Tužno je da je Hrvatska pored fantastičnih energetskih potencijala u ovakvom katastrofalnom energetskom stanju, što možemo prvenstveno zahvaliti nesposobnim i korumpiranim političkom strukturama i nepovoljnim ugovornim cijenama otkupa energije. Nemojmo zaboraviti aferu s vjetroelektrane i druge afere! I nakon svega toga se povećava cijena struje za poduzetnike 40 posto, to je sramotno! Ovo povećanje cijene struje rezultirat će povećanjem cijena praktično svega što se proizvodi u Hrvatskoj", rekao je Oreščanin.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u srijedu je pak rekao kako ne vidi razlog koji bi trenutno doveo do poskupljenja struje i plina za građanstvo, a što se tiče poskupljenja struje za poduzetnike naveo je kako treba biti svjestan da je domaće tržište električne energije liberalizirano i funkcionira u skladu s europskim odnosno svjetskim tržištima.

"Pravne osobe koje su išle u smjeru ugovaranja dugoročnijih, višegodišnjih ugovora prošle godine, to poskupljenje neće ni na koji način osjetiti u narednom razdoblju. Međutim, oni koji će tek sada ugovarati, osjetit će korekciju na tržištu", naglasio je.

Pretpostavlja da su se mnogi zaštitili od iznenadnih promjena i ne vjeruje da će cijena struje biti i 40 posto veća, ali dodaje kako će doći do određene cjenovne korekcije.

Tagovi: Udruga Glas poduzetnika, poduzetnici, poskupljenje struje, pomoć, bespovratna EU sredstva
PROČITAJ I OVO
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE