GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UHPA pozdravlja najave iz Vlade da traže rješenja za putničke agencije

UHPA pozdravlja najave iz Vlade da traže rješenja za putničke agencije
RJEŠENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 16:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) pozdravlja najave iz Vlade da se traže rješenja kako bi se u mjere državne potpore za djelatnosti pogođene koronakrizom uključile i putničke agencije, izvijestili su u četvrtak iz te udruge.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u srijedu je, odgovarajući na upit novinara nakon užeg kabineta Vlade, kazao da su u Vladi svjesni kako postoje određene djelatnosti kojima trenutni intenzitet potpora nije najadekvatniji, a to su prije svega event industrija i putničke agencije te da se traže rješenja kako pronaći modele obeštećenja za te sektore. Te djelatnosti su, naime, uključene u mjeru za očuvanje radnih mjesta, no ne i u mjeru pokrića fiksnih troškova.

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain, komentirao je tu najavu kazavši da na to može samo reći "napokon", jer su zahtjevi i apeli koje su mjesecima upućivali prema resornom ministarstvu i Vladi, urodili plodom.

Iznosi podatke Porezne uprave i Državnog zavoda za statistiku, po kojima je prosječan pad prihoda u djelatnosti turističkih agencija kontinuirano u 2020. bio iznad 85 posto. Fain to ocjenjuje poražavajućim rezultatima, koji su i teži ako se uzme u obzir činjenica da se uglavnom radi o malim i srednjim obiteljskim tvrtkama, koje su radi održavanja likvidnosti uz ostalo prodavale i vlastitu imovinu.

Stoga je UHPA uporno slala prijedloge modela pomoći i obeštećenja, vodeći se primjerima ostalih EU članica koje su donosile mjere namijenjene isključivo putničkim agencijama i touroperatorima.

"Nikoga od nas ne veseli bespomoćnost u kojoj smo se našli, kao ni neizvjesnost iz mjeseca u mjesec hoće li potpore za očuvanje radnih mjesta biti produžene, ali iz ove kože ne možemo. Umjesto da planiraju proljetna putovanja diljem Europe i vesele se dolasku prvih gostiju za uskrsne praznike, agencije su u situaciji da su im državne mjere jedina slamka spasa", poručuje Fain.

S obzirom da se ne nazire kraj pandemiji, agencije su sada suočene i s problemom povrata novca putnicima za plaćena a nerealizirana putovanja, pa iz UHPA-e apeliraju i da je iznimno važno zbog opstanka i vraćanja povjerenja putnika postići sinkronizaciju izmjene zakonske regulative oko povrata, koja je u saborskoj proceduri, i najave programa državne potpore.

"Turizam kakav smo poznavali prije pandemije stvar je prošlosti. Dok se mi bavimo egzistencijalnim problemima i borimo za opstanak, bitka za svakog gosta već je dobrano odmakla. Krajnji je čas da svi s riječi prijeđemo na djela i svatko u svom segmentu damo maksimum i opravdamo epitet najbolje destinacije na Mediteranu", upozorio je Fain.

Tagovi: Udruga hrvatskih putničkih agencija, Tomislav Fain, hrvatski turizam, putničke agencije
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE