GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uljanik 1856 ugovorio gradnju prvog broda

Uljanik 1856 ugovorio gradnju prvog broda
BRODOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2021 / 07:39
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
PULA - Novi Uljanik, točnije tvrtka Uljanik 1856 ugovorila je svoj prvi brod. Riječ je o manjem brodu za norveškog naručitelja, sličan onima koji se grade u susjednom pulskom brodogradilištu Tehnomont.

Direktor Uljanika 1856 Samir Hadžić, kojemu je nedavno mandat u Upravi produljen za šest mjeseci, nije otkrivao detalje o brodu, ali nam kaže da je to početak novog Uljanika koji je prije dva mjeseca počeo zapošljavati. Trenutno ima 170 zaposlenika, a taj će broj rasti.

- Riječ je o brodu duljine 22 metra i sličan je onima što ih radi Tehnomont. Ugovor je potpisan s norveškim naručiteljem koji je poznat hrvatskim brodogradilištima. Odlučili smo se na takav potez jer želimo lagano rasti i ne želimo se zalijetati u velike zahvate. Lagano si gradimo ljude i know how te čitav sustav. Uljanik je vizualno tu, ali sustav i ljude gradimo iznova. Taj brod nije gabarita onih koji su se nekad radili, ali je to početak za nas i tako ćemo nastaviti. To ne znači da odustajemo od gradnje velikih brodova. Ovakvim manjim brodovima možemo popunjavati pad u proizvodnji jer nemamo u planu izguravati naša manja brodogradilišta - kazao je Hadžić za Jutarnji list.

Radovi oko broda su počeli, odnosno pripremne radnje i projektiranje, a trebao bi biti gotov do kraja 2022. godine. Odlična je to vijest za Uljanik, kojemu je prije dva mjeseca odobren kredit od 32,5 milijuna kuna kod HBOR-a za pokretanje proizvodnje za koji je Vlada dala državno jamstvo. Taj novac čekao se jako dugo, a sada je omogućio da se u posljednja dva mjeseca zaposli još radnika. Cilj je do kraja godine da novi Uljanik ima oko 250 zaposlenih, a kako planiraju i da će dovršiti gradnju 526 koja je na navozu od 2017. godine, a trenutno je na javnoj dražbi po jednu kunu, ideja je da se zaposli između 500 i 750 ljudi kroz 2022. godinu.

Hadžić je optimističan oko prodaje te gradnje, poznate kao "stočar" jer je namijenjena prijevozu žive stoke i kaže da za nju postoje tri zainteresirana, iako ne otkriva imena, budući da je Uljanik 1856 u ovoj situaciji samo zainteresirana strana koja bi dovršila brod.

- Ta je gradnja na zadnjoj dražbi i podaje se za 1 kunu. Ima zainteresiranih i upravo sam došao sa sastanka s jednim od njih. Pokušavamo sklopiti konstrukciju da se taj brod završi i da to bude prvi veliki brod koji ćemo gurnuti s navoza, što bi nam bilo iznimno zadovoljstvo. Cijela bi ta priča mogla završiti pozitivno za brod, nas i naručitelja. Brod neće u rezalište. Naš je interes da ga završimo. U minus ga nećemo raditi jer smo to već doživjeli. To je proizvod na kojemu možemo ekipirati ljude i podići sistem, i znati što možemo te vidjeti propuste koje treba ispraviti. Druga stvar koja je za nas bitna jest da poslovni partneri mogu vidjeti da smo i dalje brodogradilište i da smo sposobni napraviti brod. Kada bismo to napravili s nula posto profita da platimo ljude i prodamo taj brod, bili bismo zadovoljni. A drugima je to pokazatelj da možemo nastaviti raditi po tržišnim uvjetima - istaknuo je Hadžić.

Inače, Uljanik 1856, do trenutka dobivanja kredita, osiguravao je plaće za 30-ak djelatnika kroz dodatne poslove. Kako je epidemija covida zaustavila posao i u brodarskoj branši, na vezu su u luci tri platforme i još šest brodova koji plaćaju vez, a i na njima uljanikovci vrše sitne popravke. Kako kaže Hadžić, sve im je to pomoglo da prebrode razdoblje do dobivanja prvog kredita i pokretanja dugo priželjkivane proizvodnje. Ujedno, osigurali su poslove za druga strana i domaća brodogradilišta kao što su savijanje limova te cjevarski poslovi.

Tagovi: Uljanik, Samir Hadžić, Uljanik 1856, brodogradnja
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE