GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Unilever u polugodištu s rastom dobiti i prodaje unatoč poskupljenju proizvoda

Unilever u polugodištu s rastom dobiti i prodaje unatoč poskupljenju proizvoda
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2023 / 17:07
Autor: SEEbiz
LONDON - Engleski koncern Unilever u prvom je polugodištu ove godine zabilježio 5,5 milijardi kuna operativne dobiti, što je za petinu više nego u istom razdoblju lani. Tvrtka je zabilježila rast prodaje od 9,1 posto, nadmašivši predviđanja analitičara. Razlog dobrih rezultata tvrtke prvenstveno je rast cijena proizvoda.

Prihodi od prodaje tvrtke dosegnuli su 30,4 milijarde eura u prvoj polovici godine, a tome je pridonio rast cijena proizvoda od 9,4 posto, javlja njemačka novinska agencija dpa.

U britanskom proizvođaču proizvoda za kućanstvo, koji između ostalog proizvodi hranu, sredstva za čišćenje i kozmetiku, a posjeduje brendove sladoleda Magnum, sredstava za čišćenje Cif i sapuna Dove, nastavili su s politikom poskupljenja proizvoda, čime su veće ulazne troškove prevalili na potrošače.

U normalnim okolnostima, značajna povećanja cijena bila bi popraćena velikim padom prodanih količina jer bi kupci prelazili na druge proizvođače, navode analitičari koje je citirala francuska novinska agencija AFP. Ali u slučaju Unilevera, zahvaljujući nizu etabliranih brendova, to se nije dogodilo. Naime, tvrtka je zabilježila količinski pad prodaje proizvoda od samo 0,2 posto.

Iako u koncernu tvrde da su europski i britanski potrošači zbog visoke inflacije u većim problemima od onih u ostatku svijeta, kako su najavili, ne planiraju snižavanje cijena u skoroj budućnosti.

Tvrtka je ovog mjeseca dobila i novu upravu. Bivšeg izvršnog direktora Alana Jopa zamijenio je bivši šef nizozemske mliječne i prehrambene tvrtke Royal FrieslandCampina Hein Schumacher nakon neuspjelog preuzimanja GSK Consumer Healthcare.

Unilever se također našao na udaru kritika iz Kijeva. Početkom ovog mjeseca ovaj je koncern uvršten na popis "međunarodnih sponzora rata", jer unatoč ruskoj agresiji na Ukrajinu nije odustao od poslova u Rusiji.

Iz Unilevera su pritom objasnili da i dalje osuđuju rat u Ukrajini "kao brutalan i besmislen čin ruske države", ali su istovremeno priznali da opskrbljuju ljude u zemlji ruskom hranom i higijenskim proizvodima

Tagovi: Unilever, dOVE, cIF, mAGNUM
PROČITAJ I OVO
Pelin Spritz najnovija inovacija iz Badela 1862
PIĆA
Pelin Spritz najnovija inovacija iz Badela 1862
ZAGREB - Badel 1862 nastavlja oduševljavati svojom ponudom novih i inovativnih proizvoda uvođenjem na tržište prvog ready to drink pića na bazi legendarnog Badel Pelinkovca Gorkog.
Poslovnu lokaciju u Beču lani je otvorilo 227 stranih poduzeća
STATISTIKA
Poslovnu lokaciju u Beču lani je otvorilo 227 stranih poduzeća
BEČ - Beč i dalje privlači međunarodna poduzeća. To dokazuje činjenica da je prošle godine čak 227 inozemnih poduzeća svoje mjesto poslovanja otvorilo upravo u Beču.
Kraš predlaže 1,50 eura dividende po dionici
DIVIDENDA
Kraš predlaže 1,50 eura dividende po dionici
ZAGREB - Hrvatski proizvođač konditorskih proizvoda Kras predložio je dividendu od 1,50 eura po dionici.
Crnogorski Telekom predlaže dividendu
DIVIDENDA
Crnogorski Telekom predlaže dividendu
PODGORICA - Akcionari Crnogorskog Telekoma trebalo bi da na redovnoj Skupštini 5. juna razmatraju predlog odluke o raspodjeli dobiti za prošlu godinu, kojom se predlaže isplata dividende u iznosu od 5,56 miliona EUR, odnosno 12 centi bruto po akciji.
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
ZABRANE
Izraelska vlada zabranila rad Al Jazeere
TEL AVIV - Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u nedjelju je odlučila zaustaviti rad Al Jazeere u Izraelu dok traje rat u Gazi, tvrdeći da ta katarska medijska kuća prijeti nacionalnoj sigurnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE