GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uniper u devet mjeseci s gubitkom od 40 milijardi eura

Uniper u devet mjeseci s gubitkom od 40 milijardi eura
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.11.2022 / 20:27
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Najveći njemački uvoznik ruskog plina Uniper zabilježio je u prvih devet mjeseci ove godine gubitak od 40 milijardi eura, što je jedan od najvećih gubitaka u povijesti njemačkih kompanija, prenosi francuska novinska agencija AFP. Kompanija veliki gubitak pripisuje kupnji plina po znatno višim cijenama.

“Uniper već neko vrijeme kupuje plin po znatno višim cijenama”, objasnila je financijska direktorica tvrtke Tiina Tuomela, dodavši da je to imalo velike posljedice na financijske rezultate tvrtke.

Kako je objasnila tvrtka, golemi gubitak pokriva oko 10 milijardi eura troškova za zamjenske količine plina i oko 31 milijardu eura očekivanih budućih gubitaka, navodi AFP.

Uniper se muči otkako je Rusija prekinula isporuke plina Europi, gurnuvši stari kontinent u energetsku krizu. Posebno je pogođena Njemačka, koja je više ovisna o uvozu ruskih energenata. Dionice tvrtke već su ove godine izgubile više od 90 posto svoje vrijednosti.

Prema riječima Tuomelove, provedba "stabilizacijskog paketa" dogovorenog s njemačkom vladom ima najveći prioritet. Njemačka vlada u rujnu je postigla dogovor o nacionalizaciji Unipera zbog zabrinutosti da bi propast tvrtke izazvala šok u energetskom sektoru i širem gospodarstvu. Prema ugovoru, vlada u Berlinu preuzima 99 posto tvrtke.

Berlin će u Uniper uložiti osam milijardi eura, a za još 500 milijuna eura otkupit će dionice najvećeg vlasnika Unipera, finske tvrtke Fortum.

Predviđa se da će EBIT (dobit prije kamata i poreza) marža za automobilski segment i dalje biti u rasponu od 7% do 9%.

U četvrtom tromjesečju tvrtka predviđa da će se broj isporuka značajno povećati na sekvencijskoj osnovi.

Tvrtka trenutno ne očekuje da će nestašice u opskrbi energijom poremetiti proizvodnju ove godine.

U segmentu motocikala predviđa se blagi porast isporuka za cijelu godinu, a EBIT marža će vjerojatno biti unutar ciljanog raspona od 8% do 10%.

U mjesecu rujnu, BMW Group je izvijestio o solidnom rastu prodaje od 6,6%, s 210.543 vozila isporučenih kupcima.

U trećem tromjesečju neto dobit Grupe porasla je 23% na 3,18 milijardi eura s prošlogodišnjih 2,58 milijardi eura.

EBT Grupe iznosio je 4,10 milijardi eura, što je 20% više u odnosu na prošlu godinu.

U međuvremenu, marža Grupe EBT pala je na 11% s 12,4% prije godinu dana.

Prihodi BMW Grupe dosegli su 37,18 milijardi eura, što je povećanje od 35,3% u odnosu na 27,47 milijardi eura prije godinu dana.

Snažni rezultati odražavaju solidne cijene novih i rabljenih automobila, povoljan miks proizvoda i, uglavnom, prihode od BBA.

Isporuke automobila pale su za 0,9% u odnosu na prošlu godinu na 587.744 vozila. Prihodi automobilskog segmenta porasli su 42,7% na 32,29 milijardi eura.

Segment motocikala kupcima je isporučio 51.778 motocikala i skutera, što je povećanje od 5,7%. Prihodi su porasli 28,2%.

U prvih devet mjeseci, BMW Group isporučio je ukupno 1,75 milijuna vozila, što je pad od 9,5% u odnosu na prošlu godinu, usred utjecaja globalnog poremećaja u opskrbnim lancima i obustave rada zbog COVID-a u Kini.

U Njemačkoj se dionicama BMW-a trgovalo po 77,23 eura, što je pad od 3,75%.

Tagovi: Uniper, cijene plina, plin, ruski plin
PROČITAJ I OVO
Preminuo Slobodan Stanković, vlasnik Integral inženjeringa
IN MEMORIAM
Preminuo Slobodan Stanković, vlasnik Integral inženjeringa
BANJA LUKA - Vlasnik i direktor Integral inženjeringa Slobodan Stanković preminuo je danas u Banjaluci u 74. godini.
RTL otpušta 700 zaposlenika u Njemačkoj
REZOVI
RTL otpušta 700 zaposlenika u Njemačkoj
BERLIN - Njemački medijski div RTL planira otpustiti oko 700 od 1900 radnih mjesta u segmentu časopisa koji vodi bivši izdavač Gruner + Jahr.
Institut IGH nije isplatio plaće, dionice tonu
PROBLEMI
Institut IGH nije isplatio plaće, dionice tonu
ZAGREB - Institut IGH posljednjih mjeseci ima problema s tekućom likvidnosti zbog čega nije ni isplatio plaće za prosinac.
ACI isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
ACI isplaćuje dividendu
ZAGREB - Iz poziva za Glavnu skupštinu ACI-ja vidljivo je da kompanija planira isplatiti dividendu od 9,57 eura po dionici.
Air Baltic od 16. maja uspostavlja direktnu avio-liniju Riga-Beograd
LINIJE
Air Baltic od 16. maja uspostavlja direktnu avio-liniju Riga-Beograd

BEOGRAD/RIGA – Avio-kompanija Air Baltic najavila je da će od 16. maja uvesti novu avio liniju Riga-Beograd, koja će saobraćati dva puta nedeljno, saopštila je Turistička organizacija Srbije.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE