GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UPIDuT pozdravlja Vladinu odluku o smanjenju trošarina na lož ulje

UPIDuT pozdravlja Vladinu odluku o smanjenju trošarina na lož ulje
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.11.2022 / 16:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednica Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji (UPIDuT) Dajana Mrčela u četvrtak je pozdravila odluku Vlade o snižavanju trošarina na lož ulje od kraja studenoga, istaknuvši da je većina prerađivačke industrije u potrazi za alternativnim rješenjem kojim može zamijeniti plin, a jedno od rješenja je ekstra lako loživo ulje.

Po njezinim riječima, slijedom iznimne neizvjesnosti oko rasta cijene plina, a u cilju iznalaženja rješenja za osiguranje opstojnosti proizvodnje, većina prerađivačke industrije je u potrazi za alternativnim rješenjem kojim može zamijeniti plin kao glavni energent u procesu proizvodnje. Jedno od rješenja je prelazak na ekstra lako loživo ulje, istaknula je, dodavši da prelazak na drugi izvor energije zahtjeva investicijska ulaganja u opremu za njegovu primjenu.

"Prelazak i korištenje novog izvora energije zahtjeva plamenike, spremnike i drugu opremu, ovisno o veličini i tehnološkoj opremljenosti te taj trošak može dostići i 500.000 eura po tvrtki. S takvim izazovima suočen je veliki broj tvrtki hrvatske prerađivačke industrije, ali izbora u ovoj energetski kriznoj situaciji nema", navela je Mrčela u izjavi za Hinu.

Tim povodom, UPIDuT je razgovarao i s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i s Ministarstvom financija, apelirajući za ukidanjem trošarina na ekstra lako loživo ulje koje bi se koristilo isključivo u proizvodnji.

"Ministar Marko Primorac je nakon saslušanja argumenata UIPIDuT-a izrazio spremnost na razmatranje te opcije kao podrške industriji smanjenjem trošarina na ekstra lako loživo ulje prema razini europskog minimuma. Pozdravljamo tu odluku Vlade RH, koja će industriji pomoći ukoliko cijene plina početkom 2023. krenu ponovno nepredvidivo rasti", navela je Mrčela.

Vlada je na današnjoj sjednici predložila zadržavanje snižene visine trošarine za najprodavanije energente - bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, za razdoblje do 31. prosinca 2022. godine. Te su trošarine snižene za 800 kuna na tisuću litara za bezolovni motorni benzin i za 400 kuna za tisuću litara za dizelsko gorivo.

Ujedno, danas donesenom uredbom o visini trošarine na energente i električnu energiju snižena je i trošarina na loživo ulje, i to s trenutnog iznosa od 423 kune na tisuću litara na 157 kuna na tisuću litara, što predstavlja sniženje od 26 lipa po litri loživog ulja.

Visine trošarine utvrđene danas uvojenom uredbom primjenjivat će se od 30. studenoga do kraja ove godine.

UPUDuT čini petnaest malih, srednjih i velikih kompanija prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji, koje ostvaruju 6,5 milijardi kuna prihoda i zapošljavaju više od 5500 djelatnika.

Tagovi: lož ulje, Dajana Mrčela, Udruga prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE