GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Upitan nastavak proizvodnje turskog Toščelika u Crnoj Gori

Upitan nastavak proizvodnje turskog Toščelika u Crnoj Gori
NEIZVJESNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2021 / 10:05
Autor: SEEbiz
PODGORICA – Crnogorska Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ocijenila je da bi, ako Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) ispuni zahtjeve turske kompanije Toščelik za nastavak proizvodnje u nikšićkoj Željezari, to bilo suprotno Zakonu o kontroli državne pomoći, pišu “Vijesti”.

Proizvodnja u fabrici je obustavljenja krajem marta, a turski vlasnik je za njen nastavak i povećanje profitabilnosti ispostavio deset zahtjeva vladi, odnosno MER-u.

Iz tog resora, kojim rukovodi ministar Jakov Milatović, rekli su za “Vijesti“ da su svi zahtevi složeni, fiansijski zahtevni i teški za realizaciju, te da su u vezi s tim tražili mišljenje od AZK.

Toščelik je tražio direktne izvozne subvencije od 15 odsto za proizvode koje će izvoziti u narednih 10 godina, produženje poslovanja u biznis zoni za još deset godina, obezbeđivanje jedinstvene tarife za električnu energiju u iznosu od 23 evra po megavat satu do kraja 2025, hitno investiranje u terminal za tečni prirodni gas malog kapaciteta i da u 2021. počne prodaja gasa proizvođačkim kompanijama po cenama cevovodnog gasa, kao i obezbeđivanje neophodne dozvole bez bilo kakvog odlaganja.

Iz MER-a navode da je kompanija tražila da na teret zaposlenih bude 100 odsto oslobođena plaćanja 24 odsto doprinosa za socijalno osiguranje na zarade, što iznosi približno 800.000 evra godišnje u narednih deset godina.

Pored toga, zahteva oslobađanje u iznosu od 100 odsto od plaćanja 173.000 evra godišnjeg poreza na imovinu u idućih deset godina, 100-procentno oslobadanje od plaćanja eko-poreza od 120.000 evra na godišnjem nivou u narednih deset godina, itd.

Ministar Milatović je ranije izjavio da bi ovi zahtevi koštali između pet i i šest miliona evra godišnje.

„Vijesti“ navode da je Toščelik tražio takođe oslobađanje od PDV-a za uvezene sirovine i druge materijale, jer su 100 odsto izvozna kompanija, obezbeđivanje kredita od 10 miliona evra od Investiciono-razvojnog fonda kao obrtnog kapitala i/ili investicije s rokom otplate od sedam godina, bez kamate i s grejs periodom od tri godine.

Turska ambasadorka u Crnoj Gori Songul Ozan je početkom jula, u razgovoru s novinarima, izjavila da Toščelik neće napustiti Željezaru, već da s MER-om radi na rešavanju problema.

Radnici u Željezari su se oštro usprotivili nameri menadžmenta da im plate smanji za 30 odsto, a nakon razgovora s predstavnicima MER-a odlučeno je da smanjenje bude deset odsto.

Sindikat radnika je ovog meseca upozorio Vladu Crne Gore i resorno ministarstvo da je situacija u nekadašnjem gigantu i dalje neizvesna i da radnici ne znaju kakva ih sudbina čeka nakon 4. avgusta, do kada neće biti pokrenuta proizvodnja.

U Toščeliku, kojim od 2012. godine gazduje turski holding Tosjali, radi oko 270 zaposlenih, a prosek radničke plate, kako kažu iz Sindikata, iznosi oko 350-400 evra.

Iz MER-a navode da se vlada od početka mandata suočava s brojnim nasleđenim problemima kada je u pitanju ova kompanija, te da je u cilju njihovog rešavanja ministarstvo imalo intenzivnu komunikaciju s predstavnicima menadžmenta i radnika Toščelika.

Dodali su da se će u narednom periodu nastaviti intenzivna komunikacija u pravcu pronalaženja rešenja, koja će zavisiti od konačnog mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije.

Tagovi: Toščelik, Željezara Nikšić, Agencija za zaštitu konkurencije, Ministarstvo ekonomskog razvoja
PROČITAJ I OVO
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
BLOKADA
FTC tužbom nastoji blokirati spajanje Coacha i Michaela Korsa
NEW YORK - Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela je tužbu kako bi blokirala akviziciju Capri Holdings Ltd. od strane Tapestryja, Inc., vrijednu 8,5 milijardi dolara, rekavši da bi ugovor eliminirao izravnu konkurenciju između brendova modnih kompanija poput Coacha i Michaela Korsa u segmentu tzv. pristupačnih luksuznih torbica.
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
ISPRIKA
Izvršni direktor Emiratesa ispričao se nakon kaosa u Dubaiju: Moramo vratiti 30.000 kofera
DUBAI - Izvršni direktor Emirates Airlinea objavio je pismo isprike kupcima tijekom vikenda nakon što su povijesne kiše u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izazvale rekordne poplave i kaos u zračnoj luci u Dubaiju.
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
KARIJERE
Andrija Topić novi član Uprave za akvizicije i integracije u Studencu
OMIŠ – Andrija Topić imenovan je novim članom Uprave za akvizicije i integracije (CAIO) u Studencu i time učvrstio strateški smjer poslovanja jednog od vodećih hrvatskih maloprodajnih lanaca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE