GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uprava: Pozajmica Kermasu nije izvlačenje novca iz Brodotrogira

Uprava: Pozajmica Kermasu nije izvlačenje novca iz Brodotrogira
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2018 / 18:42
Autor: SEEbiz
TROGIR - Uprava Brodotrogira u petak je istaknula da odluka glavne skupštine te kompanije o pozajmici od 248 milijuna kuna Kermas Internationalu nije izvlačenje novca iz Brodotrogira, nego se radi o prijenosu poslovnih udjela Brodotrogira u Trogir Maritimeu, na Kermas International.

"Nije riječ o prebacivanju 248 milijuna kuna, već se radi o prijenosu poslovnih udjela koje Brodotrogir d.d. ima u društvu Trogir Maritime d.o.o. na društvo Kermas International Ltd., na temelju pozajmica koje je isti u prethodnom periodu dao Brodotrogiru d.d.", navodi se u priopćenju Uprave Brodotrogira dostavljenom Hini.

Dodaje se kako knjigovodstvena vrijednost tih poslovnih udjela odgovara svoti od 248 milijuna kuna, pored kojih Kermas International preuzima i obveze po kreditima za brodove koji se nalaze u Trogir Maritimeu d.o.o., a sveukupna cijena po kojoj se indirektno preuzimaju brodovi je za 11,6 milijuna dolara veća od tržišne vrijednosti. Pored toga, kako se navodi, umanjenjem pozajmice za navedeni iznos od 248 milijuna kuna Brodotrogir d.d. neće imati obvezu po kamatama u visini od oko 10 milijuna kuna godišnje.

Prema navodima nekih medija, radi se o navodnom "izvlačenju novca" iz Brodotrogira kojemu je većinski vlasnik Danko Končar i usmjerivanje tog novca u drugu tvrtku kojoj je također Končar vlasnik, ali iz Uprave Brodotrogira to opovrgavaju.

"Ne radi se ni o kakvom izvlačenju novca niti se radi bilo kakav promet s novcem, već se radi o povratu pozajmica prijenosom poslovnih udjela," priopćili su iz Uprave Brodotrogira.

Na upit kako komentiraju medijske informacije da je 150 radnika Brodotrogira tehnološki višak, Uprava je odgovorila kako Brodotrogir zajedno s tvrtkama kćerima trenutno zapošljava 950 radnika te će zbrinjavanje tehnološkog viška biti u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

"Istina je da se radi na izradi nove organizacije i sistematizacije radnih mjesta u jednom dijelu društava i da će doći do određenog organizacijskog i tehnološkog viška uzrokovanog smanjenim poslovnim aktivnostima u ovoj godini", kažu u Upravi Brodotrogira.

Ujedno podsjećaju da se Ugovorom o privatizaciji Brodotrogira Kermas energija obvezala u petoj godini restrukturiranja zadržati minimalno 600 radnika.

"Sada se nalazimo u šestoj godini nakon privatizacije i vidljivo je da se u cijelom periodu broj radnika zaposlenih u Brodotrogiru i tvrtkama kćerima zadržavao sukladno ugovorenom proizvodnom programu, a ne na temelju minimalnih obveza po Ugovoru o privatizaciji", kaže se u priopćenju.

Također se ističe da se sve aktivnosti koje su povezane uz definiranje i zbrinjavanje tehnološkog viška provode i provodit će se "samo i jedino isključivo u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom".

"Kao što je vidljivo i nakon provedbe planiranog zbrinjavanja i dalje će broj zaposlenih biti veći od onog koji je bio definiran Ugovorom o privatizaciji. Model zbrinjavanja i uvjeti zbrinjavanja u pravilu odgovaraju uvjetima koji su važili kod prethodna dva zbrinjavanja," objasnila je Uprava Brodotrogira.

Kako su izvijestili iz Uprave, perspektiva Brodotrogira s tvrtkama kćerima bazira se na "realnim poslovnim temeljima tako da ne smije biti poslovanja s gubitkom" te da se prihodima s tržišta moraju pokriti svi rashodi. "Upravo na temelju takve strategije povlačimo poteze budući da samo efikasna proizvodnja može biti konkurentna na zahtjevnom svjetskom brodograđevnom tržištu," zaključuje se u priopćenju Uprave Brodotrogira.

Tagovi: Kermas energija, Brodotrogir, Danko Končar, Trogir Maritime, Kermas International
PROČITAJ I OVO
Valamar sezonu otvara nagradom od 1.300 kn neto zaposlenicima
POTEZI
Valamar sezonu otvara nagradom od 1.300 kn neto zaposlenicima
POREČ - Valamar će početkom srpnja svojim djelatnicima isplatiti nagradu za pripremu i otvorenje sezone 2021. u iznosu od 1.300 kuna, nastavlja sa programima nagrađivanja tokom ljeta te jamči minimalna neto primanja od 5.000 kn.
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
POTPORA
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
LONDON - Britanski proizvođač ambalaže DS Smith, vlasnik tvornice Belišće, izvijestio je da mu je dobit poskočila u drugoj polovini financijske godine zahvaljujući snažnoj potražnji za ambalažom u razdoblju procvata internetske trgovine.
Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo učinkovito protiv delta varijante koronavirusa
CJEPIVO
Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo učinkovito protiv delta varijante koronavirusa
NEW YORK - Cjepiva protiv covida-19 koja su razvili Pfizer/BioNTech i AstraZeneca općenito su učinkovita protiv delta i kapa varijanti koronavirusa, koje su prvi put identificirane u Indiji, pokazalo je novo znanstveno istraživanje.
D-Marin proširio svoju mrežu marina na Tribunj
MREŽE
D-Marin proširio svoju mrežu marina na Tribunj
ZAGREB - D-Marin grupa proširila je svoju mrežu marina na Marinu Tribunj, četvrtu destinaciju u hrvatskom klasteru i 15. lokaciju u svom portfelju ekskluzivnih nautičkih destinacija na Sredozemlju i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, priopćeno je u srijedu iz te grupe.
Marina Punat kreće u velike investicije
INVESTICIJE
Marina Punat kreće u velike investicije
PUNAT - Marina Punat Grupa u velikoj se mjeri, barem što se tiče investicija, priprema za osiguravanje infrastrukture prijeko potrebne za prihvat brodova koji ostavljaju manji otisak u prirodi, kao i za podizanje kvalitete usluge i ponude gostima marine i hotela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE