GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Upravni odbor HGK pokreće izbor za predsjednika komore

Upravni odbor HGK pokreće izbor za predsjednika komore
HGK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2021 / 14:11
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Upravni odbor Hrvatske gospodarske komore (HGK) odlučio je prije isteka mandata sadašnjeg predsjednika krenuti u izbore za novog predsjednika/icu HGK, a izborna skupština bi se trebala održati 4. listopada, najavio je u ponedjeljak predsjednik HGK Luka Burilović na skupštini Komore.

Na Skupštini Komore Burilović je podsjetio da je u saborskoj proceduri novi Zakon o HGK, koji bi u primjeni trebao biti od 1. siječnja 2022., koji među ostalim predviđa ukidanje plaćanja obvezne članarine za 96 posto članica, a to donosi niz promjena koje će Komora morati proći.

"Novi zakon i nikad zahtjevnije okruženje u kojem djelujemo traže značajne promjene. Mandat mi ističe za nekoliko mjeseci i nije pristojno da sve te velike promjene koje se očekuju u idućih nekoliko mjeseci trasira predsjednik koji je nekoliko mjeseci pred kraj mandata", kazao je Burilović te ujedno najavio svoju kandidaturu.

Podsjetio je da je sa svojim timom od početka aktualnog mandata provodio reformu HGK, među kojima i najteži dio - otpuštanje radnika, čiji je broj smanjen za 300. Novi zakon predviđa dodatno otpuštanje radnika, potpuno rebrendiranje i novi sustav rada Komore, kazao je.

Naveo je kako je dolaskom na čelo Komore zatekao 670 djelatnika, sada ih je 380, a očekuje da će ostati maksimalno 250 ljudi i to u središnjici u Zagrebu, u 20 županijskih komora i u predstavništvima u inozemstvu.

Burilović je rekao kako HGK u 2022. treba biti krovna organizacija koja zastupa, promiče i štiti interese hrvatskog gospodarstva u zemlji i inozemstvu, ali i javno tijelo koje "servisira" i korigira ministarstva, čije su analize i stručni osvrti neizostavna podloga za odluke koje se tiču svih građana.

"Vjerujem u HGK, vjerujem da će i u idućem stoljeću biti kuća hrvatskog poduzetništva i da je novi zakon prilika da HGK i svi njezini zaposlenici postanu ogledni primjer suvremene, potpuno digitalizirane organizacije, koja putem županijskih komora još više osluškuje potrebe i radi u interesu svojih članica i čitavog hrvatskog gospodarstva", istaknuo je Burilović.

Na Skupštini je sudjelovao i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je kazao kako je Hrvatska u proteklih godinu i pol prošla vrlo turbulentno razdoblje covid krize.

Za razliku od prethodne krize 2008./2009. koja je donijela višegodišnju recesiju i stagnaciju, ovu smo prošli relativno bezbolno, ocijenio je Ćorić te izrazio nadu da će ove godine stopa rasta BDP-a dosegnuti biti viša od projiciranih 6,5 posto, što otvara prostor za još snažniji rast u 2022. godini.

Čorić je kazao i kako je cilj u idućem razdoblju domaće i europske programe usmjeriti na izvoznike i proizvodni sektor, radi povećanja njihove tehnološke razine i konkurentnosti. Vlada će i dalje nastaviti raditi na poboljšanju poslovne klime, smanjenju porezne presije, rekao je, napominjući da će ulazak u eurozonu smanjiti tečajni rizik i tako pomoći izvoznicima, kao i sniziti kamatne stope.

Vezano uz HGK, Ćorić je izjavio da komora kao asocijacija koja okuplja poduzetnike daje doprinos u ekonomskoj afirmaciji Hrvatske u zemlji i inozemstvu te ga veseli da će to i dalje biti tako.

Osvrnuvši se na izmjene Zakona o HGK, Ćorić je ocijenio da je takav iskorak bio potreban. "U konačnici vjerujem da niti na koji način neće dovesti u pitanje pozitivnu ulogu HGK u hrvatskom društvu i sve ono što komora za tisuće poduzetnika predstavlja", istaknuo je te dodao da svojim dolaskom na današnju Skupštinu daje potporu Komori u izazovima koji joj predstoje u konačnom oporavku gospodarstva.

Tagovi: Hrvatska gospodarska komora, Luka Burilović
PROČITAJ I OVO
Prekinuta potraga za hrvatskim pomorcem u Japanskom moru, proteklo je preko 25 sati od njegovog nestanka
EPILOG
Prekinuta potraga za hrvatskim pomorcem u Japanskom moru, proteklo je preko 25 sati od njegovog nestanka
DUBROVNIK – Prekinuta je potraga za hrvatskim pomorcem s broda Atlantske plovidbe (AP) “Miho Pracat” u Japanskom moru, zbog proteka vremena za preživljavanje od preko 25 sati, izjavila je u nedjelju voditeljica odnosa s investitorima i javnošću AP-a Sanja Putica.
Ghetaldus se širi u Sloveniji
ŠIRENJE
Ghetaldus se širi u Sloveniji
LJUBLJANA - Hrvatska optika Ghetaldus, koja ove godine slavi 64. godišnjicu postojanja svoje poslovanje odlučila je proširiti na Sloveniju.
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
BRODARI
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je u subotu da se traga za članom posade njihovog broda u Japanskom moru, nakon što je oko 9 sati po lokalnom vremenu primijećen njegov nestanak.
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
RESTORANI
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
BEOGRAD - Celjske mesnine najavile su da će do kraja sledeće godine otvoriti svoje restorane u Beogradu i Novom Sadu.
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
STATISTIKA
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
ZAGREB - Gotovo 30 posto tvrtki u Hrvatskoj u prošloj godini nije imalo zaposlenih - od 139.009 poduzetnika takvih je bilo 41.595 ili 29,9 posto, objavila je Financijska agencija (Fina) na temelju podataka iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE