GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

US Steel: Nekad najvrjednija kompanija na svijetu, a danas...

US Steel: Nekad najvrjednija kompanija na svijetu, a danas...
NA RUBU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2023 / 13:40
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dani bi mogli biti odbrojani za US Steel Corp., nekadašnju okosnicu nacionalnog gospodarstva.

Nekada je US Steel bio najvrednija tvrtka na svijetu. Sada je to predmet licitacijskog rata među konkurentima koji nude djelić onoga što je tvrtka nekoć vrijedila.

Mogući kraj US Steela naglašava odmak nacionalnog gospodarstva od proizvodnje, promjenu koja i danas ima duboke ekonomske i političke implikacije, piše CNN

Jednostavno rečeno, US Steel bi mogla biti još jedna kultna tvrtka kojoj je vrijeme isteklo. A moguća sudbina tvrtke služi kao upozorenje trenutnim globalnim titanima o tome koliko se brzo svijet može promijeniti.

Tvrtka sa sjedištem u Pittsburghu nastala je 1901. kao spajanje vodećih čeličana u zemlji - uključujući Carnegie Steel Corp. - a projektirao ju je financijer J.P. Morgan. Nova tvrtka postala je prva tvrtka na svijetu čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu dolara, što je dvostruko više od cjelokupnog proračuna SAD-a te godine. Ugovor je vlasnika Andrewa Carnegieja učinio najbogatijim čovjekom na svijetu.

Početkom prošlog stoljeća tvrtka je proizvodila čelik koji je pomogao Sjedinjenim Državama da postanu globalna gospodarska velesila, opskrbljujući čelik ne samo za nebodere, mostove i brane, već i za automobile, uređaje i druge proizvode za kojima žude američki potrošači.

US Steel je zapravo bio toliko dominantan da je njegova konkurentska moć pomogla dovesti do stvaranja nacionalnih antimonopolskih zakona, formiranih u pokušaju da se održi pod kontrolom strateška i financijska moć tvrtke, kao i ona Standard Oila.

No, posljednjih je godina US Steel pao daleko ispod ostalih američkih čeličana u proizvodnji čelika i vrijednosti na burzi. A američka industrija čelika samo je ljuska, bez tvrtke među 10 najvećih proizvođača čelika diljem svijeta.

Iako je US Steel (X) i dalje profitabilan, njegovi dani kao neovisne tvrtke mogli bi biti ograničeni jer se sada našao predmetom licitacijskog rata raznih rivala koji ga žele kupiti za manje od 9 milijardi dolara.

"Ta je tvrtka dosegla vrhunac 1916.", rekao je dugogodišnji analitičar industrije čelika Charles Bradford. “Uvijek je bilo nizbrdo. Vrhunac proizvodnje bio je 1970-ih. Desetljećima se ništa nije radilo.”

Tijekom 19. i 20. stoljeća radnici su hrlili u Pittsburgh i druge gradove Rust Belta radi dobro plaćenih tvorničkih poslova. Visoke peći izbacivale su profit, čelične zavojnice i gusti smog. "Dim, dim, dim - svuda dim", napisao je pisac za The Atlantic koji je posjetio Pittsburgh 1866. godine. "Kao da gledaš u pakao sa skinutim poklopcem."

Tagovi: US Steel, čeličana, industrija
PROČITAJ I OVO
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
AKVIZICIJE
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
BEOGRAD - Mađarski fond privatnog kapitala Hodler Asset Management preuzeo je preostlaih 32% udjela u srpskoj kompaniji Superior Foods Bačinci, čime je postao jedini vlasnik, izvijestili su savjetnički timovi BDK Advokata i odvjetničkog ureda Nikolić koji su savjetovali kompanije u transakciji.
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
KAŠNJENJE
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
PODGORICA - Turska kompanija Zeren Group, koja je ranije najavila da će početkom godine otvoriti prvu Starbucks kafeteriju u Podgorici, navodno se suočava sa problemom jer ne može da nađe adekvatan prostor po prihvatljivoj cijeni, kazali su portalu Investitor dva izvora upućena u proces, insistirajući na anonimnosti.
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
REOVI
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
OMAHA - Berkshire Hathaway Warrena Buffetta smanjio je svoj gigantski udio u Appleu u prvom tromjesečju.
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
ŠIRENJE
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
BEOGRAD - Krajem godine, Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu, koristeći prilike nastale oživljavanjem odlaznog turizma iz jedne od najjačih svetskih ekonomija nakon pandemije covida, napisao je James Hogan, bivši izvršni direktor Etihada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE