GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uvodi se PDV na male pakete iz Kine

Uvodi se PDV na male pakete iz Kine
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2021 / 21:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Loše vijesti za sve one koji naručuju iz Kine jeftinije proizvode. Naime, paketi male vrijednosti do 160 kuna poskupjet će 25 posto od 1. srpnja.

Za svaku takvu pošiljku naručenu iz trećih zemalja, uključujući i Kinu, bit će potrebno platiti porez na dodanu vrijednost, piše Večernji list.

"Od 1. srpnja 2021. ukida se oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrijednosti do 22 EUR (160,00 kuna) te će sve komercijalne pošiljke koje pristižu u Hrvatsku iz trećih zemalja ili trećih područja biti oporezive PDV-om neovisno o njihovoj vrijednosti", odgovorili su za Večernji list iz Porezne uprave.

S tim u vezi, od 1. srpnja 2021. za porezne obveznike isporučitelje uvodi se opcionalni Posebni postupak oporezivanja za prodaju na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja tzv. IOSS (eng. Import One Stop Shop) koji obuhvaća dobra (osim dobara koja podliježu trošarinama) u pošiljkama vrijednosti do 150 EUR (1.135,00 kuna).

Ako se navedeni postupak ne primjenjuje, Hrvatska pošta ili kurirske službe mogu primijeniti Posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a na uvoz. Kako kažu iz Porezne prodaja na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja odnosi se na krajnje kupce te ne obuhvaća isporuke poreznim obveznicima upisanim u registar obveznika PDV-a te malim poreznim obveznicima koji su prešli prag stjecanja. Ako krajnji kupac kupi dobra vrijednost do 150 EUR od isporučitelja koji primjenjuje IOSS te pošiljka dolazi iz treće zemlje, primjerice Kine, izravno krajnjem kupcu u Hrvatsku, isporučitelj će zaračunati hrvatski PDV po stopi koja se primjenjuje na ta dobra, naplatiti PDV od kupca kao dio prodajne cijene, a dobra prijavljena u IOSS-u bit će oslobođena plaćanja PDV-a pri uvozu.

Ako krajnji kupac kupi dobra vrijednost do 150 EUR od isporučitelja koji ne primjenjuje IOSS, pošiljka dolazi iz treće zemlje, primjerice Kine, u poštanski ured u Zagrebu. Ako kupac preuzme pošiljku obvezan je platiti PDV pri uvozu po stopi od 25%. Prema tome, prilikom kupnje dobara koja pristižu u pošiljkama iz trećih zemalja, krajnji kupci trebaju obratiti pažnju na to je li PDV uključen u iznos koji plaćaju isporučitelju.

Ukoliko PDV nije uključen u taj iznos, prilikom preuzimanja pošiljke bit će obvezni platiti PDV pri uvozu. Navedeno je propisano odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine, br. 73/13, 99/13, 148/13, 153/13, 143/14, 115/16, 106/18, 121/19 i 138/20) koje su usklađene s Direktivom Vijeća (EU) 2017/2455 i Direktivom Vijeća (EU) 2019/1995 te stupaju na snagu 1. srpnja 2021. godine, poručuju iz Porezne uprave.

Tagovi: PDV na male pakete iz Kine, Porezna uprava, Hrvatska pošta
PROČITAJ I OVO
Fortenova odabrala kandidate na kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate na kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE