GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uzlet šverca cigareta u Srbiji

Uzlet šverca cigareta u Srbiji
SIVA EKONOMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2018 / 19:31
Autor: SEEbiz / Večernje novosti
BEOGRAD - Siva ekonomija i dalje "krade" značajna deo javnih prihoda. Istraživanje ekonomista okupljenih oko Fondacije za razvoj ekonomske nauke, pokazuje da se udeo nelegalnog tržišta od 2012. do 2017. - nije menjao.

Nisu, međutim, svi oblici zaobilaženja poreza ostali na istom nivou. Analize ukazuju da je siva ekonomija kod prometa neakciznih dobara i zarada, odnosno zapošljavanja - stagnirala. U slučaju prodaje naftnih derivata je opala, a kod prometa cigareta - porasla.

- Opšti zaključak bi bio da je siva ekonomija u 2017. u odnosu na 2012. ostala približno nepromenjena, kao rezultat, pre svega, velikog rasta sive ekonomije u 2013. i 2014. godini, a potom njenog smanjenja u periodu 2015-2017. - objašnjava Saša Ranđelović, jedan od autora istraživanja.

- Poslednje istraživanje o udelu sive ekonomije je rađeno 2012. U zavisnosti od metode podaci govore da ona čini od 21 do 30 odsto BDP. Mi nismo utvrđivali koliki je njen udeo danas, već kako se kretala u poslednjih pet godina.

Istraživači su sabrali koliko su porasli poreski prihodi u tom periodu, a koliko poreske stope i osnovice. U državnu kasu se slilo 13,2 odsto više novca od poreza. Poreske stope, osnovice, ali i bruto domaći proizvod, zajedno su porasli 20,9 odsto. Pošto nije moguće proceniti koliko je BDP rastao zahvaljujući suzbijanju sive ekonomije, zaključak je da je ona na približno istom nivou.

- Prihodi od akciza na naftne derivate porasli su za 40,8 odsto, a naše istraživanje je pokazalo da je potrošnja porasla oko 19 do 20 odsto - ističe Ranđelović.

- Tu je došlo do smanjenja sive ekonomije. Poređenjem rasta naplaćenih akciza sa rastom potencijalnih prihoda od akciza na cigarete, zaključili smo da je siva ekonomije u prometu cigareta povećana za oko 12,5 odsto.

Tagovi: šverc cigareta u Srbiji, siva ekonomija, srpska ekonomija, Saša Ranđelović, Fondacija za razvoj ekonomske nauke, šverc cigareta
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući
ŽIVOTNA SREDINA
Stručnjaci: referendum o Rio Tintu moguć ali ne i obavezujući

BEOGRAD - Nedavna izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će o izgradnji rudnika litijuma u Jadru odlučivati građani na referendumu izazvala je pažnju javnosti ali ju je istovremeno i podelila.

Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
MOST
Spojeni su prvi stupovi Pelješkog mosta
KOMARNA - Na gradilištu Pelješkog mosta podignut je i montiran prvi zatvarajući segment „CR 4“ između stupova S4 i S5, pa je sada ukupno spojeno 620 metara konstrukcije sa strane Komarne.
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju
VAKCINE
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju

BEOGRAD - Fabrika vakcina "Sinofarm" gradiće se u blizini Zemun polja

Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
OGORČENJE
Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
PODGORICA-Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u avionu nacionalnom avio prevozniku Air Montenegro služi ketering identičan onom u Air Srbija.
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi
FIJASKO
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi

NEW YORK - Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE