GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Valamar Riviera i Bouygues žele uložiti u turistički kompleks na lokaciji Hidrobaza

Valamar Riviera i Bouygues žele uložiti u turistički kompleks na lokaciji Hidrobaza
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.08.2019 / 10:08
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ministarstvo državne imovine produžilo je početkom tjedna rok za dostavu ponuda za gradnju turističkog kompleksa na lokaciji Hidrobaza u Puli u vlasništvu države i Grada Pule. Sada investitori imaju vremena javiti se do 1. listopada, a ne do 30. kolovoza.

Kako navode u Ministarstvu imovine, dva su investitora tražila produljenje zbog godišnjih odmora, iako nisu otkrivali o kome se radi. Jutarnji list neslužbeno doznaje da se radi o najvećoj hrvatskoj hotelskoj kući Valamar Riviera sa sjedištem u Poreču, koja odmah do te lokacije na Puntiželi ima kamp Brioni, te o francuskoj grupaciji Bouygues, čija podružnica u Hrvatskoj ima koncesiju nad Istarskim ipsilonom, a u sklopu tvrtke Međunarodne zračne luke Zagreb i nad novim zagrebačkim aerodromom.

U Valamar Rivieri nisu htjeli potvrditi niti opovrgnuti tu informaciju.

- Valamar Riviera nije u mogućnosti odgovoriti na pitanje je li Valamar iskazao interes za lokaciju Hidrobaza u Puli, s obzirom na to da je rok za predaju ponuda tek 30. kolovoza. Nakon isteka roka za predaju ponuda moći ćemo odgovoriti na Vaš upit - poručili su iz najveće hrvatske turističke tvrtke, koja je javnosti poznata i kao veliki investitor. Samo ove godine u svoj je portfelj uložila čak 793 milijuna kuna, a za iduću priprema novi investicijski ciklus od 599 milijuna kuna. U posljednjih nekoliko godina u turizam su uložili čak 5 milijardi kuna.

Francuska grupacija Bouygues dosad je već ulagala u Hrvatskoj, ali ne u hotelijerstvo. Poznati su kao koncesionari i izvođači radova na Istarskom ipsilonu te na novom zagrebačkom aerodromu Franjo Tuđman. Trenutno šire Ipsilon na potezu od Pazina prema Učki u dužini od 28 kilometara. Riječ je o investiciji vrijednoj 1,237 milijardi kuna koja će se realizirati kroz tri godine. Projekti u turizmu su im itekako bliski. Sagradili su 12 hotela diljem Francuske, na Karibima, Myanmaru, Maroku, Dubaiju, Londonu te na Kubi.

Ipak, bez obzira na to što su u igri konačno dva ozbiljna imena koja iza sebe imaju velike reference u Hrvatskoj, u turističkom sektoru i dalje vlada velika skepsa oko realizacije Hidrobaze, vjerojatno zbog dosadašnjih iskustava iz povijesti koja nisu bila najpozitivnija. Uvijek su se produžavali natječaji, a dosad je koncesija dana u sklopu Brijuna Rivijere samo za lokaciju Katarina-Monumenti, i to Danku Končaru, koji i dan-danas nije realizirao svoj meganautički projekt u pulskoj luci. Jedan od turističkih znalaca koji je jako dobro upoznat s prilikama oko projekta Brijuni Riviera smatra da se su uvjeti natječaja dosta ograničavajući.

- Jedan od ograničavajućih faktora je što je ispred budućih turističkih objekata javna plaža. Ako netko želi graditi hotel, naravno da želi imati i dio plaže. Isto tako, neki od objekata na tom potezu su pod konzervatorskom zaštitom pa se investitor i tome mora prilagođavati - kazao je naš sugovornik. Veli nam i da bi se konačno trebalo shvatiti da investitorima treba nešto ponuditi da bi oni investirali, a da ljepota obale i Istre u čitavoj priči nije jedina presudna.

Inače, Hidrobaza se prostire na površini od 281 tisuću metara četvornih, a moguće je pravo građenja na 50 godina. Početna vrijednost godišnje naknade za osnivanje prava građenja iznosi 2,3 milijuna kuna, koja će se revalorizirati svake tri godine. Rok za izgradnju zone turističke namjene sa 1200 kreveta s četiri zvjezdice je pet godina. Nakon Hidrobaze slijede javni pozivi za Saccorgianu i Muzil, također u Puli. Kad se zbroje sve tri lokacije, riječ je o 260 hektara najatraktivnijeg zemljišta u okolici Pule uz samo more. Najveća ulaganja trebala bi se dogoditi upravo na Muzilu, procjenjuje se oko 2,5 milijarda kuna, u turističke, rekreativne i zabavne sadržaje, u Hidrobazu i Saccorgianu oko 200 milijuna.

Grad Pula, kaže nam IDS-ov gradonačelnik Boris Miletić, službeno je obaviješten o produljenju javnog poziva, međutim, dok traje postupak, tvrdi da nema saznanja o mogućim zainteresiranim investitorima ni o eventualnim pristiglim ponudama.

- Svaki ozbiljan investitor treba određeno vrijeme da kvalitetno razradi ponudu. Za Pulu i sve Puležane cjelokupno područje Hidrobaze, ali i druga bivša vojna područja u državnom vlasništvu koja se ne koriste i koja propadaju, imaju izniman značaj i razvojni potencijal. Naš je interes da ih država kao vlasnik stavi u funkciju razvoja jer bismo time omogućili otvaranje novih radnih mjesta i ubrzali gospodarski rast Pule - poručuje Miletić.

Dodaje da su novi sadržaji i veći standard življenja svih Puležana ono čemu teže, a što se može osigurati stavljanjem u funkciju zapuštenih i neiskorištenih prostora.

- Grad kontinuirano, već četvrtu godinu zaredom uređuje plažu na Hidrobazi, u što je dosad uloženo više od 11,7 milijuna kuna. Zahvaljujući sustavnoj brizi i ulaganju danas je to moderno uređena gradska plaža koja svake godine privlači sve više Puležana i turista, a njen daljnji razvoj od iznimnog je značaja za grad - govori Miletić. Kritizira pak državu jer zaleđe Pule s pogledom na Brijune nije stavljeno u funkciju, a Grad je donio prostorne planove još prije 11 godina.

Tagovi: Valamar Riviera, Bouygues, Hidrobaza, Muzil, Boris Miletić
PROČITAJ I OVO
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
INTERES
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna istekao rok kojeg je odredio Telekom Slovenije za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje kosovskog telekom operatera Ipka.
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
ROKOVI
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
LJUBLJANA - Švedski div namještaja Ikea ove godine neće otvoriti svoju prvu trgovinu u Ljubljani.
Apollo i Caesars žele preuzeti William Hill
META PREUZIMANJA
Apollo i Caesars žele preuzeti William Hill
LONDON - Apollo i Caesars žele preuzeti lanac britanskih kladionica William Hill, piše Reuters.
Dugovi bolnica ponovno premašili četiri milijarde kuna
NELIKVIDNOST
Dugovi bolnica ponovno premašili četiri milijarde kuna
ZAGREB – Unatoč izvanrednoj uplati od 500 milijuna kuna sanacijskih sredstava u srpnju, dug bolnica ponovno je premašio četiri milijarde kuna, upozorili su danas iz Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Hrvatske gospodarske komore (HGK).
Croatia Airlines ukida liniju Zagreb-Dublin
POTEZI
Croatia Airlines ukida liniju Zagreb-Dublin
ZAGREB - Direktna linija Zagreb - Dublin - Zagreb prestat će prometovati s početkom listopada, doznaje se iz Croatia Airlinesa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE