GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Valamar Riviera ove godine očekuje oporavak poslovanja na 85% 2019. godine

Valamar Riviera ove godine očekuje oporavak poslovanja na 85% 2019. godine
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.10.2021 / 07:48
Autor: SEEbiz

POREČ - Prema izvještaju o poslovanju u prvih devet mjeseci 2021. godine, Valamar Riviera ostvarila je značajan oporavak turističkog poslovanja u odnosu na kriznu 2020. godinu. Ostvarena operativna dobit (EBITDA) u prvih devet mjeseci 2021. godine je dosegla razinu od 93% pretkrizne 2019. godine, a poslovni prihodi u istom razdoblju iznose 1,5 milijardi kuna, odnosno 75% realizacije u 2019. godini.

Dok su prva dva tromjesečja 2021. godine i dalje bila pod izraženim utjecajem pandemije COVID-19 i restrikcijama putovanja, treće tromjesečje bilježi normalizaciju turističkog poslovanja u gotovo svim destinacijama. Ukupan broj noćenja u prvih devet mjeseci dosegnuo je 75% istog razdoblja 2019. godine, uz realizirano povećanje prosječne cijene od 7%. Najveći broj Valamarovih hotela otvoreno je u lipnju, a uobičajena popunjenost visoke sezone dosegnuta je sredinom srpnja.

S obzirom na visoku potražnju u vrhu ljetne sezone, Valamar je u sjevernim destinacijama postigao odlične rezultate u trećem kvartalu, osobito u kampovima gdje je ostvareno 15% više prihoda nego 2019. godine i premium segmentu hotela i ljetovališta gdje je ostvaren 10% veći prihod nego 2019. godine. S druge strane, u prvih devet mjeseci ove godine nije postignut značajniji oporavak poslovanja u destinaciji Dubrovnik i turističkim objektima 2* i 3*.

U 2021. godini Valamar Riviera očekuje ostvariti operativnu dobit (EBITDA) u rasponu od 635 milijuna kuna do 652 milijuna kuna, odnosno 83% do 85% od ostvarenja 2019. godine kao rezultat poduzetih mjera štednje u prvom dijelu godine te snažnog oporavka poslovanja tijekom ljetne sezone. Procjenjuje se da će konsolidirani prihodi za 2021. godinu doseći 1.625 do 1.655 milijuna kuna odnosno oko 75% realizacije 2019. godine. Iako su očekivani financijski rezultati za 2021. godinu pozitivni, treba naglasiti da u najvećem dijelu neće nadoknaditi neto gubitak od 359 milijuna kuna iz 2020. godine. Nastavak normalizacije turističkog poslovanja očekuje se tijekom 2022. i 2023. godine.

Valamar je kroz razdoblje krize nastavio s razvojem poslovanja i turističkih proizvoda. Finaliziran je Istra Premium Camping Resort 5*, najveći projekt razvoja kampova u Hrvatskoj u vrijednosti ulaganja od 455 milijuna kuna. Uspješno su završene investicije u Valamar Parentino hotelu u Poreču i Valamar Meteor hotelu u Makarskoj usmjereni na ponudu i usluge za obiteljski odmor. Na otoku Hvaru otvoren je prvi lifestyle hotel [PLACES] by Valamar orijentiran na YZ generaciju, te je započeta izgradnja novog koncepta potpuno održivog Valamar eko ljetovališta za odmor obitelji, uz poštivanje najviših standarda zelene gradnje, korištenja obnovljivih izvora energije i visoke razine energetske učinkovitosti.

Osim toga, u 2021. godini proširene su strateške suradnje s mirovinskim fondovima. Valamar je s AZ mirovinskim fondovima dogovorio drugu fazu dokapitalizacije Imperial Riviere vrijednu 690 milijuna kuna s ciljem daljnjeg razvoja turističkog portfelja u Dubrovniku, Makarskoj te na otoku Rabu, te je zajedno s PBZ Croatia osiguranje društvo za upravljanje mirovinskim fondovima započeo ciklus ulaganja u Starom gradu na otoku Hvaru u vrijednosti od 300 milijuna kuna.

Za vrijeme krize Valamar je uz podršku socijalnih partnera i mjera Vlade očuvao sva radna mjesta što je ove godine omogućilo realizaciju solidne turističke sezone. Međutim, koronakriza će i dalje imati snažan utjecaj na turističko poslovanje i gospodarstvo u 2022. godini.

„Naredna turistička godina će i dalje biti pod snažnim utjecajem krize posebno zbog poremećaja na tržištu rada, avio prijevoza te nabave roba i usluga. Hrvatska je najbliža mediteranska destinacija značajnom dijelu Europe, te ima mogućnost krizu pretvoriti u priliku. Kako bi se to ostvarilo, nužno je već sada započeti s pripremom turističke sezone, osobito po pitanju zapošljavanja, edukacije djelatnika te pokretanja investicija,“ istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

Tagovi: Valamar Riviera, poslovni rezultati, AZ mirovinski fondovi, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Đoković vlasnik danske kompanije koja razvija lijek protiv korone
OTKRIĆA
Đoković vlasnik danske kompanije koja razvija lijek protiv korone
ZAGREB - Najbolji tenisač svijeta Novak Đoković vlasnik je danske kompanije QuantBioRes koja razvija terapiju protiv covida-19, potvrdio je generalni direktor kompanije za agenciju Reuters.
EK Deutsche Telekomu mora platiti kompenzaciju za neisplaćene kamate
KOMPENZACIJA
EK Deutsche Telekomu mora platiti kompenzaciju za neisplaćene kamate
LUXEMBOURG - Europska komisija mora Deutsche Telekomu platiti kompenzaciju za neisplaćene kamate na preplaćeni iznos kazne koju mu je izrekla zbog kršenja europskih propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju, presudio je Opći sud EU-a.
Butković: Ove godine bit će pokrenuta nabava šest brodova za Jadroliniju
BRODOVI
Butković: Ove godine bit će pokrenuta nabava šest brodova za Jadroliniju
ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je u srijedu tijekom saborskog aktualnog prijepodneva da će ove godine biti pokrenuta nabava šest novih brodova za Jadroliniju od kojih će jedan biti namijenjen za liniju koja spaja Šipan, Lopud, Koločep i Dubrovnik.
Dva Valamarova hotela dobitnici prestižnih nagrada HolidayCheck Special Award 2022
NAGRADE
Dva Valamarova hotela dobitnici prestižnih nagrada HolidayCheck Special Award 2022
POREČ – Valamar Padova Hotel 4* i Valamar Parentino Hotel 4* odabrani su među sedam najboljih hotela u Hrvatskoj prema ocjenama gostiju poznatog portala za rezervaciju smještaja i ostavljanje recenzija, HolidayCheck.
AZTN odobrio koncentraciju Studenac/Pemo
ZELENO SVJETLO
AZTN odobrio koncentraciju Studenac/Pemo
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi Studenca nad Pemom, objavila je u ponedjeljak ta regulatorna agencija na svojim internetskim stranicama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE