GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Valamar Riviera poboljšala rezultate u odnosu na 2020.

Valamar Riviera poboljšala rezultate u odnosu na 2020.
PRVI KVARTAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2021 / 14:52
Autor: SEEbiz
POREČ - U prvom tromjesečju 2021. godine financijski rezultat Valamar Riviere iznosi -25 milijuna kuna (-77,3 milijuna kuna 2020. godine).

Glavne razloge 52,3 milijuna kuna boljeg financijskog rezultata u odnosu na prošlo usporedno razdoblje prvenstveno nalazimo u smanjenju neto negativnih tečajnih razlika (prvenstveno nerealiziranih na dugoročne kredite) za 43,9 milijuna kuna obzirom da je u prvom tromjesečju 2021. izostala snažna deprecijacije kune naspram eura

Prvo tromjesečje 2021. bilo je pod snažnim utjecajem pandemije COVID-19 te je broj noćenja smanjen za 45% (na 50.452) u odnosu na usporedivo razdoblje 2020. U prva tri mjeseca 2021. godine bio je otvoren jedan hotel Valamar Diamant Hotel & Residence, dok je Valamar Obertauern Hotel u Austriji bio potpuno zatvoren cijelu zadnju sezonu (ski turizam). U istom periodu otvorena su bila dva kampa za cjelogodišnje poslovanje nakon uvođenja posebne ponude „produženi boravak“ koja lani u istom periodu nisu radila.

Upravo kao rezultat otvaranja tih kapaciteta u prvom tromjesečju 2021., s nižim prosječnim cijenama, ADR je pao 22% na 412 kuna.

U prvom tromjesečju 2021. godine ukupni prihodi su iznosili 34,1 milijuna kuna uz pad od 30.9% (-15,3 milijuna kuna). Na ostvarene ukupne prihode utjecali su:

a) pad prihoda od prodaje od 52,1% (-21,6 milijuna kuna) na iznos od 19,8 milijuna kuna kojeg čine prvenstveno prihodi od pansiona (9,2 milijuna kuna). Poremećaji turističkih tokova zbog pandemije COVID-19 bili su snažno prisutni i u prvom tromjesečju 2021. godine kad je posljedično zabilježen i pad broja noćenja od 45,3% u odnosu na isti period prošle godine. Jedini otvoreni hotel Valamar Diamant Hotel & Residence 3*/4* u Poreču ostvario je dobre rezultate privlačeći uglavnom domaće vikend goste te domaće i strane sportaše.

Otvorena su bila i dva kampa koji su nudili posebne ponude „produženi boravak“ (14 i 30 dana) ciljajući obitelji i pojedince s mogućnošću rada/školovanja s udaljenog mjesta s jako dobrim odzivom na hrvatskom tržištu. Prosječna dnevna cijena zabilježila je pad od 22,0% na razinu od 412 kuna.

Gore spomenute ponude koje su velikim dijelom privukle domaće goste utjecale s u i na promjenu strukture prihoda. Tako prihodi od prodaje u zemlji iznose 15,0 milijuna kuna s udjelom od 75,6% u prihodima od prodaje (29,3% u istom periodu 2020.) te su u odnosu na usporedno razdoblje 2020. godine veći za 2,9 milijuna kuna. S udjelom od 24,4% u prihodima od prodaje (70,7% u istom periodu 2020.), prihodi od prodaje na inozemnim tržištima iznose 4,8 milijuna kuna te su manji za 24,4 milijuna kuna.

b) povećanje ostalih poslovnih prihoda od 187,8% na 10,3 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2020. uglavnom zbog većih prihoda od ukidanja rezerviranja za sudske sporove

c) smanjenje financijskih prihoda od 10,4% na razinu od 4,0 milijuna kuna prvenstveno je posljedica smanjenja ostalih financijskih prihoda tj. prihoda od cassa sconta.

Ukupni poslovni rashodi iznose 60,5 milijuna kuna te su, sukladno manje ostvarenim prihodima, zabilježili pad od 31,2% (-85,8 milijuna kuna) u odnosu na isti period 2020. godine.

Strukturu ukupnih poslovnih rashoda čine: a) materijalni troškovi s udjelom od 13,4% (17,6% u istome periodu 2020. godine). Ostvaren je pad od 47,8% na razinu od 25,3 milijuna kuna i to prvenstveno zbog smanjenih direktnih troškova sirovine i materijala kao npr. i troškova povezanih uz promotivne i marketinške aktivnosti, a u skladu sa smanjenim volumenom poslovanja. Prvo tromjesečje generalno nosi karakterističnu negativnu EBITDA-u zbog volumenom bitno manje značajnog sezonskog poslovanja.

Tako je u prvom tromjesečju 2021. ostvarena negativna prilagođena EBITDA u iznosu od -39,8 milijuna kuna što predstavlja poboljšanje od 61% (odnosno poboljšanje za 62,1 milijun kuna) u odnosu na negativnu prilagođenu EBITDA ostvarenu u prvom tromjesečju 2020. u iznosu od -101,9 milijuna kuna. Glavni razlozi za to su: troškovno znatno intenzivnija priprema sezone u prvom tromjesečju 2020. godine kad se uglavnom još uvijek nije materijalizirao tako velik rizik pandemije, prilagodba rada uvjetima pandemije unutar Grupe u prvom tromjesečju 2021. što uključuje opću racionalizaciju poslovanja i poduzete interne mjere ušteda, uvođenje „Pauza, restart programa“ u travnju 2020. godine te korištenje mjera potpore Vlade Republike Hrvatske za očuvanje radnih mjesta.

Nakon manjih financijskih rashoda u prvom tromjesečju 2021. godine povezanih s kretanjem tečaja ostvareno je bitno poboljšanje u dobiti prije oporezivanja (EBT) u iznosu od 128,1 milijun kuna. Tako je negativna ostvarena EBT u 2021. iznosila -186,7 milijuna kuna nakon negativne EBT od -314,9 milijuna kuna ostvarene u 2020.

Tagovi: Valamar Riviera, hrvatski turizam, Valamar Diamant Hotel & Residence, Valamar Pinea Collection Resort
PROČITAJ I OVO
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju
VAKCINE
Sinopharm gradi fabriku u Zemun Polju

BEOGRAD - Fabrika vakcina "Sinofarm" gradiće se u blizini Zemun polja

Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
OGORČENJE
Nezadovoljstvo u Crnoj Gori: U Air Montenegru služe proizvode iz Srbije
PODGORICA-Na društvenim mrežama se pojavila informacija da se u avionu nacionalnom avio prevozniku Air Montenegro služi ketering identičan onom u Air Srbija.
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi
FIJASKO
Milijuni doza američkog cjepiva J&J neupotrebljivi

NEW YORK - Nekoliko pošiljaka cjepiva Johnson&Johnson za covid-19 koje se proizvodi u tvornici u Baltimoreu i kojega se proizvodnja prije nekoliko tjedana morala zaustaviti, morat će se baciti, priopćile su u petak američke zdravstvene vlasti.

Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska postaju jedna skupina
ODLUKE
Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska postaju jedna skupina
ZAGREB - United Grupa objavila je danas da se Telemach Slovenija i Telemach Hrvatska spajaju u jedinstvenu skupinu koju vodi Adrian Ježina trenutni izvršni direktor Telemach Slovenija.
Booking.com pod istragom u Italiji zbog sumnje u izbjegavanje plaćanja poreza
ISTRAGA
Booking.com pod istragom u Italiji zbog sumnje u izbjegavanje plaćanja poreza
RIM - Talijanska financijska policija pokrenula je istragu kako bi utvrdila je li digitalna platforma za rezervaciju smještaja Booking.com izbjegavala platiti porezne obaveze, objavili su dužnosnici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE