GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Većini zaposlenih u Aerodromima Crne Gore plate manje za 30%

Većini zaposlenih u Aerodromima Crne Gore plate manje za 30%
REZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2020 / 21:46
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Državno preduzeće Aerodromi Crne Gore (ACG), odlukom izvršnog direktora Danila Orlandića, za 30 odsto je smanjilo plate većini zaposlenih, a koji su zbog vanrednih okolnosti u vezi sa koronavirusom upućeni na privremene odmore.

Od 16. marta obustavljen je vazdušni saobraćaja zbog epidemije koronavirusa, a ACG su morali obustaviti sve komercijalne letove sa aerodroma u Tivtu i Podgorici.

“Od tada na Aerodromima je samo minimalan broj zaposlenih neophodan za obavljanje posebno ugovorenih letova kojima je organizovan dolazak naših državljana iz inostransti odlazak stranih državljana iz Crne Gore u njihove matične zemlje. Na posao svakodnevno dolazi dio menadžmenta i administrativnih radnika, čije je prisustvo potrebno zbog poslovanja ACG. Imajući u vidu da je komercijalni vazdušni saobraćaj obustavljen skoro mjesec, preduzeće ne ostvaruje prihode. Ipak, kao kompanija koja vodi računa o zaposlenima, odlučili smo se za uvođenje određenih mjera u cilju sprečavanja otpuštanja zaposlenih. Menadžment ACG je stoga donio odluku o privremenom prekidu rada društva bez krivice zaposlenih, sto znači da će zaposleni odsustvovati sa posla i neće biti dužni da rade od kuće”, odgovorila je portparolka ACG, Marina Miketić "Vijestima".

Iz ACG nisu precizirali koliko je radnika na prinudnom odmoru, a koliko je radno aktivno.

Miketić je kazala da zaposlenima koji ne budu radili za vrijeme prekida rada pripada naknada od 70 odsto osnova za naknadu ostvarene u predhodnom polugodištu. Ta mjera se ne odnosi na zaposlene koji će imati obaveze oko opsluživanja humanitarnih letova.

“Iako smo svjesni da ove mjere nikada nisu popularne, vjerujemo da će zaposleni i javnost razumjeti neophodnost ovakve odluke zbog situacije koju nismo mogli izbjeći, niti na nju uticati. Radi se o privremenoj mjeri koja će trajati sve dok traju okolnosti zbog kojih je donešena Naredba koju je propisalo Ministarstvo zdravlja Crne Gore”,istakla je Miketić.

Ona je dodala da “finansijska racionalizacija i odgovorno ponašanje radnika i menadžmenta doprinose sigurnosti radnih mjesta, redovnosti zarada i daljem, uspješnom i ubrzanom razvoju Aerodroma.”

U ime menadžmenta se zahvalila svim zaposlenima koji u ovakvim okolnostima rade, “a naročito zaposlenima koji danonoćno opslužuju humanitarne letove kojima se organizuje dolazak crnogorskih drzavljana u Crnu Goru ili evakuacija odnosno odlazak stranih drzavljana iz Crne Gore".

“Pomenućemo da su zaposleni, poštujući stroge epidemiološke procedure, do sada opslužili preko 4,2 hiljade putnika na tim specijalnim letovima. U ovako izaozovnom vremenu zaposleni u ovom privrednom društvu pokazali su veliku predanost i odgovornost, zbog čega smo svi ponosni. Kada ova teška vremena budu iza nas, menadžment će posebno imati u vidu značaj zalaganja naših zaposlenih", rekla je Miketić.

Tagovi: Aerodromi Crne gore, Marina Milekić, Danilo Orlandić
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE