GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu

Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2024 / 17:12
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.

Manjinskim dioničarima ponuđeno je 25.000 dinara po dionici, ali mali broj njih pristao je prodati kapital po toj cijeni. To međutim nije spriječilo Messer SE da ovu ponudu za preuzimanje smatra uspješnom.

Prema podacima o prijavljenim transakcijama na Beogradskoj burzi, od 25. ožujka - kada je objavljena ponuda za preuzimanje, do 15. travnja - kada je istekla, vlasnika su promijenile 19.022 dionice. Posljednjeg dana ponude objavljeno je da je vlasnika promijenilo 18.250 dionica, što je tek desetak posto od broja dionica "na meti" Messera SE.

Službeno izvješće o preuzimanju dionica njemačke tvrtke Messer SE, pak, ovu ponudu ocjenjuje uspješnom, budući da sada zajedno s "osobama koje s njima zajednički djeluju prije ponude" posjeduju 85,60 posto kapitala Messer Tehnogas. U tom izvješću Messer SE navodi da su stekli ukupno 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.

Messer SE već posjeduje 82,09 posto dionica, a kako stoji u ponudi za preuzimanje, ponuditelj nema namjeru mijenjati osnovnu djelatnost ciljnog društva i mjesto poslovanja te će nastojati unaprijediti buduće poslovanje.

"Ponuditelj namjerava ulagati u daljnji razvoj ciljnog društva, a namjere ponuditelja odnose se na poboljšanje uvjeta rada i materijalnog položaja zaposlenika, te unapređenje znanja i vještina zaposlenika", navodi se u priopćenju. navodi se u ponudi za preuzimanje brokerske kuće M&V Investments.

Početkom veljače u domaćim su se medijima prvi put pojavile špekulacije da se Messer Tehnogas sprema za delistiranje te da su za kreditiranje kupnje dionica angažirane tri domaće banke. Da su svi manjinski suvlasnici Tehnogasa prihvatili ponudu za preuzimanje, Messer SE bi za ciljani broj dionica morao izdvojiti 4,64 milijarde dinara ili oko 40 milijuna eura.

Ono što je svakako izbjegnuto u kratkom roku je izbacivanje Messer Tehnogasa s Beogradske burze, što je inače dugogodišnji trend koji muči domaće tržište kapitala. Naime, njemački Messer SE morao bi postati vlasnik 90 posto kapitala kako bi - kao što se dogodilo dioničarima Luke Beograd - stekao pravo na prisilni otkup svih dionica.

Tagovi: messer, messer tehnogas
PROČITAJ I OVO
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
REZOVI
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
SKOPLJE - Wizz Air je nastavio smanjivati frekvencije u svojim bazama za nadolazeću zimsku sezonu 2024./25., koja počinje 27. listopada, dok flota A320neo-obitelji prijevoznika prolazi inspekcije zbog proizvodnih problema s motorima.
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
USPORAVANJE
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
BEOGRAD - Beogradska zračna luka, kojom upravlja koncesionar VINCI, tijekom travnja bilježi rekordan promet putnika, ali s najmanjom stopom rasta u tekućoj godini.
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
SPORAZUMI
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
BEOGRAD - Tokom Poslovnog foruma Italije i Srbije u Trstu je potpisano više međudržavnih ugovora i sporazuma, ali i ugovora između italijanskih grupacija i srpskih kompanija. Među njima su i sporazumi vezani za novo zaduživanje Telekoma Srbije i Elektroprivrede Srbije.
Zaba i HBOR odbili plan za stabilizaciju poslovanja Varteksa
EPILOG
Zaba i HBOR odbili plan za stabilizaciju poslovanja Varteksa
ZAGREB - Član Uprave Varteksa Karlo Koprek izjavio je kako su od Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj primili odbijenicu na njihov plan za stabilizaciju poslovanja kompanije.
Deutsche Bahn izabrao uži krug potencijalnih kupaca DB Schenkera
UŽI KRUG
Deutsche Bahn izabrao uži krug potencijalnih kupaca DB Schenkera
BERLIN - Njemačka državna željeznica Deutsche Bahn suzila je popis potencijalnih kupaca podružnice za teretnu logistiku DB Schenker na četiri, rekli su u petak za dpa izvori upoznati s ugovorom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE