GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Veledrogerije: Uvjetovani režim isporuke lijekova uveden za 22 bolnice

Veledrogerije: Uvjetovani režim isporuke lijekova uveden za 22 bolnice
DUG BOLNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2021 / 09:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - HUP-ova Koordinacija veledrogerija izvijestila je u četvrtak kako je u nešto više od tjedan dana broj bolnica kojima je zbog neplaćanja dugova uveden uvjetovani režim isporuke lijekova i medicinskih proizvoda skočio s 15 bolnica na 22 bolnice.

Početkom ožujka dug bolnica prema veledrogerijama desegnuo je šest milijardi kuna, a svakodnevno raste za 20 milijuna. Unatoč opetovanim upozorenjima u posljednja dva mjeseca i najavama nadležnih iz Vlade o nastavku pregovora, odgovora ni rješenja i dalje nema, pa tako ni značajnijih uplata, navodi se u priopćenju Koordinacije.

"U nešto više od tjedan dana broj bolnica u kojima smo bili prisiljeni aktivirati zaštitne mehanizme prilikom isporuke lijekova i medicinskih proizvoda skočio je s 15 na 22. Riječ je o 30-postotnom povećanju, pri čemu na listu gotovo svaki dan dolazi jedna nova bolnica koja ne podmiruje svoje obveze redovito", kaže predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

Nastavi li se ovakvom dinamikom, pod uvjetovani režim isporuke mogla bi u kratkom razdoblju doći većina bolnica diljem zemlje, koje svoja plaćanja ne obavljaju u zakonskom roku od 60 dana, upozorila je Percač.

Dio bolnica u posljednja je dva mjeseca prestao s bilo kakvim plaćanjima, mnoge su podmirile tek 10 posto isporučene robe, dok je rok plaćanja HZZO-a prema ljekarnama prešao 150 dana.

Situacija nikad gora

"Situacija nikad nije bila gora - bolnice su prestale s plaćanjem, HZZO je prestao s plaćanjem, veledrogerije prestaju s isporukom, dobavljači prestaju s isporukom veledrogerijama koje polako ostaju bez lijekova. Sustav nije održiv, veledrogerije će zato biti prisiljene pooštriti uvjete isporuke lijekova i medicinskih proizvoda", ustvrdila je Percač.

Istovremeno, veledrogerije redovito i u roku plaćaju sve poreze i doprinose jer bi ih u suprotnom država, koja im duguje više od šest milijardi kuna - ovršila.

Uzme li se u obzir da državni proračun za 2021. godinu iznosi 147,3 milijardi kuna, dug veledrogerijama u ovom trenutku čini čak 4,07 posto proračuna.

Tek svaka peta kuna utrošena u zdravstvenom sustavu odlazi na lijekove, pa je pravo pitanje na što i kako se potroše preostale četiri kune. Lijekovi uopće nisu najveći uteg zdravstvenog sustava, problem je negdje drugdje, ističe se u priopćenju.

HUP-ova Koordinacija veledrogerija nastavlja redovito ažurirati "Brojač duga" na mrežnim stranicama HUP-a (http://www.hup.hr/) kako bi javnost svakodnevno bila upoznata sa stanjem dugovanja bolnica i ljekarni za isporučene lijekove.

Tagovi: veledrogerije, dug bolnica, HUP-Koordinacija veledrogerija, Diana Percač, Hrvatska udruga poslodavaca
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE