GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velenju prijeti socijalna bomba zbog otkaza u Gorenju

Velenju prijeti socijalna bomba zbog otkaza u Gorenju
OTKAZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2020 / 10:43
Autor: SEEbiz
VELENJE - Sindikaslna podružnica Gorenja sastat će se s predstavnicima općine Velenje koja odluku o otkazima u Velenju naziva neprihvatljivom, jer će izazvati socijalnu bombu.

Grupacija Hisense Europe koja objedinjuje sve prodajne jedinice Hisensea, tvornicu Hisens TV-a u Češkoj i cijelo Gorenje (proizvodne jedinice u Sloveniji, Češkoj i Srbiji, razvojni centri i kompetencije, podružnice i prodajne jedinice diljem Europe) planira smanjiti broj zaposlenih, koji bi se trebao smanjiti do 2200 do kraja godine, od čega se očekuje da će se broj zaposlenih u Sloveniji smanjiti za 1000, uključujući neznatna otpuštanja i promjene u poslovnom modelu, od čega je 700 u proizvodnji, a 300 režijskih.

Radnički direktor Gorenje Drago Bahun rekao je u izjavi za medije u Velenju da se zauzeo za to da se u Velenju zadrži što više radnih mjesta. Čovjek se pita zašto uprava Gorenja ne koristi honorarni rad i čeka kod kuće. Kao rezultat toga, najavljena otpuštanja 2200 radnika do kraja godine potpuno su neprihvatljiva i žestoko će im se oduprijeti.

Bahun je rekao da su za petak sazvali radničko vijeće i da će u narednim danima sazvati i sastanke radnika. Vlada, međutim, očekuje da će se Bahun odlučiti na najavljeni otpuštanje radnika Gorenja. Pozvao je ministra gospodarstva Zdravka Počivalška i ministra rada Janeza Ciglera Kinga da posjete Velenje.

Otkako je kineski Hisense preuzeo Gorenje u lipnju 2018. do kraja ožujka ove godine, broj zaposlenih u Gorenje grupi smanjio se za 1760, rekao je Bahun. Očekuje se da će otkaz na vlasti dobiti vrlo loš utjecaj na daljnji razvoj Gorenja, upozorava Bahun.

"S 50-postotnom popunjenosti proizvodnih kapaciteta nećemo preživjeti. Ne brinem me samo sudbina tih 2.200 otpuštanja u Gorenje grupi, već sudbina svih zaposlenika. Koronavirus je težak problem, ali očito je da Gorenje ima i drugih problema", rekao je. Bahun.

Vijest o smanjenju broja uznemirila je sindikalce Gorenja. Predsjednik Sindikata Skei Gorenje Žan Zeba sastat će se s predstavnicima općine Velenje. Konzultacije Uprave Gorenja sa sindikatom i radničkim vijećem započet će početkom svibnja, rekao je Zeba.

Dogradonačelnik Velenja Peter Dermol je u međuvremenu rekao da će nakon sastanka s predstavnicima radnika Gorenja predstavnici općine održati razgovore i s upravom Gorenja. Za njega je odluka o smanjenju broja zaposlenih nedopustiva jer će, ako se provede na predviđeni način, u Velenju izazvati pravu socijalnu bombu.

U Velenju, kao lokalnoj zajednici, žestoko će se suprotstaviti viškovima u Gorenju.

"Poduzet ćemo sve mjere kojima raspolažemo, čak i one najdrastičnije", najavio je Dermol, dodajući da je upravo kako bi se riješile negativne posljedice nove epidemije koronavirusa, zemlja poduzela korake za pomoć gospodarstvu.

Tagovi: Velenje, gorenje, Hisense Gorenje, Žan Zeba, Peter Dermol, Drago Bahun,
PROČITAJ I OVO
Mercatorovo preuzimanje Tuša morat će dobiti zeleno svjetlo Europske komisije
PROCEDURA
Mercatorovo preuzimanje Tuša morat će dobiti zeleno svjetlo Europske komisije
LJUBLJANA - Prema riječima direktora AVK Andreja Matvoza, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) odbila je Mercatorov zahtjev za prijavu koncentracije s Engrotušem. Mercatorovo preuzimanje Engrotuša morat će prosuditi Europska komisija.
Croatia Airlines u prošloj godini s neto dobiti od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u prošloj godini s neto dobiti od 2,3 milijuna eura
ZAGREB - Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (CA) u prošloj je godini ostvario neto dobit od 2,3 milijuna eura, dok je 2022. godine bilježio gubitak od 18,2 milijuna eura, što se u poslovnom izvješću kompanije uz ostalo objašnjava pozitivnim tržišnim trendovima i rastom prihoda te nižim cijenama goriva
Hrvatska pošta s 1200 eura nagrađuje poštare i vozače, ali pod jednim uvjetom
NAGRADE
Hrvatska pošta s 1200 eura nagrađuje poštare i vozače, ali pod jednim uvjetom
ZAGREB – Poštari, dostavljači tiskovina i vozači Hrvatske pošte odsad uz sve ostale benefite rada i povećanja primanja mogu računati i na dodatnu nagradu. Ako u tvrtki ostanu do kraja godine, mogu dodatno zaraditi 1200 eura neto.
AZTN pokrenuo upravni postupak protiv jednog trgovačkog lanca
POSTUPAK
AZTN pokrenuo upravni postupak protiv jednog trgovačkog lanca
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je upravni postupak protiv kupca-trgovca Tommy-a radi utvrđivanja je li taj kupac poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, počinio povredu iz Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), izvijestili su u četvrtak iz Agencije.
Kraš: Neto dobit u 2023. skočila 38,9%
SKOK
Kraš: Neto dobit u 2023. skočila 38,9%
ZAGREB - Nerevidirani poslovni rezultati za 2023. godinu pokazuju nastavak rasta Kraš grupe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE