GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Velika većina testiranih gnijezda i kolijevki za bebe na tržištu ne ispunjava potrebne zahtjeve

Velika većina testiranih gnijezda i kolijevki za bebe na tržištu ne ispunjava potrebne zahtjeve
ZAŠTITA POTROŠAČA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2021 / 10:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europska komisija objavila je najnovije izvješće o koordiniranim aktivnostima za sigurnost proizvoda u Europskoj uniji.

CASP programom Koordiniranih aktivnosti za sigurnost proizvoda Europska komisija svake godine okuplja nacionalna tijela zemalja Europske unije radi suradnje na ispitivanju sigurnosti proizvoda. Europska komisija i nacionalna tijela odgovorna za nadzor tržišta u zemljama Europske unije i Europskog gospodarskog prostora međusobno surađuju kako bi ispunili svoju osnovnu zadaću zaštite europskog potrošača osiguravanjem da na tržištu budu dostupni sigurni proizvodi koji su u skladu s europskim normama.

Nacionalnim tijelima za nadzor tržišta (TNT) iz različitih zemalja Europske unije ovim se putem ujedno pruža prilika za razmjenu ideja i primjera najbolje prakse te osmišljanje zajedničkih pristupa i novih tehnika za nadziranje tržišta. Ove aktivnosti u konačnici pridonose omogućavanju brzog uklanjanja proizvoda koji predstavljaju rizik za zdravlje i sigurnost potrošača s tržišta i iz trgovina.

Ispitivanja sigurnosti proizvoda provode se u certificiranim laboratorijima Europske unije na širokom rasponu proizvoda, koje godišnje odabiru tijela nadležna za nadzor tržišta iz 27 država članica Europske unije te Norveške, Islanda i Lihtenštajna.

U okviru CASP programa 2020. ispitivanje je provedeno na 507 uzoraka proizvoda u šest kategorija:

(1) dječje igračke,
(2) kućna oprema za igru na otvorenom,
(3) gnijezda i koljevke za bebe, vreće za spavanje,
(4) kablovi,
(5) mali kuhinjski uređaji za grijanje,
(6) dječje autosjedalice.

Na temelju cjelokupnih rezultata ispitivanja utvrđeno je kako čak 70 posto svih testiranih uzoraka ne ispunjava zahtjeve od kojih se najveći broj uzoraka odnosi na gnijezda i kolijevke za bebe i vreće za spavanje od kojih 97 posto ne ispunjava potrebne zahtjeve, odnosno samo su dva ispitana uzorka proizvoda zadovoljila potrebne uvjete. Zabrinjavajuće je kako i u ovo vrijeme često kupovana oprema za igru na otvorenom u čak 80 posto ne ispunjava sve potrebne zahtjeve. Nešto sigurnije su dječje sjedalice koje su ispunile potrebne zahtjeve u 57 posto slučajeva, što nažalost također zabrinjava dok su se najsigurnijom kategorijom pokazali ispitani kabeli koji su u 77 posto slučajeva zadovoljili potrebne zahtjeve!

Zbog sve većeg udjela e-trgovine u prodaji potrošačkih proizvoda, brojne aktivnosti posebno su bile usredotočene na nadzor internetskog tržišta te su bile grupirane u sklopu podprojekta CASP online 2020. U sklopu ove inicijative posebna pozornost posvećena je internetskoj prodaji nakita koji može sadržavati opasne metale te je u sklopu aktivnosti provedeno ispitivanje na 179 uzoraka.

Prema cjelokupnim rezultatima ispitivanja opasnih metala u nakitu, 37 posto ispitanih uzoraka ne ispunjava zahtjeve.

Na temelju provedenih testiranja, za svaku od ukupno sedam kategorija ispitanih proizvoda izveden je niz preporuka na što obratiti pozornost i kako smanjiti rizike.

Tagovi: Europska komisija, Zaštita europskih potrošača, kolijevke za bebe, dječje igračke, zaštita potrošača
PROČITAJ I OVO
UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta
MJERE
UHPA: Putničke agencije čekaju odluku o najavljenom produljenju mjere za radna mjesta
ZAGREB - Putničke agencije u Hrvatskoj još čekaju odluku nadležnih o produljenju mjere za očuvanje radnih mjesta za prve mjesece 2022., što im je naznačeno kao mogućnost krajem 2021. jer im je zbog pandemije djelatnost i dalje ugrožena, a promet im je lani još bio oko 65 posto niži nego 2019., ističe predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.
Poništen natječaj za gradnju 60 drvenih montažnih zamjenskih kuća
BLAMAŽA
Poništen natječaj za gradnju 60 drvenih montažnih zamjenskih kuća
ZAGREB - Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje poništio je jučer javnu nabavu za gradnju tipskih kuća drvenom montažnom gradnjom (križno lamelirani nosači) za 60 kuća na području za koje je RH proglasila katastrofu.
J&J očekuje do 3,5 mlrd dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2022.
OČEKIVANJA
J&J očekuje do 3,5 mlrd dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2022.
NEW YORK - Američka kompanija Johnson & Johnson u utorak je priopćila da u ovoj godini očekuje 3,5 milijardi dolara prihoda od cjepiva protiv covida-19 zahvaljujući ublaženim problemima u nabavnom lancu i većoj potražnji.
Unilever najavljuje 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama
OTKAZI
Unilever najavljuje 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama
LONDON - Nizozemsko-britanski proizvođač robe široke potrošnje Unilever najavio je u utorak 1.500 otkaza na direktorskim pozicijama u sklopu reorganizacije poslovanja nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja odjela GlaxoSmithKlinea za njegu zdravlja.
U Brodosplitu ukrcaj prva dva segmenta za most Ston
MOST
U Brodosplitu ukrcaj prva dva segmenta za most Ston
SPLIT - U Brodosplitu su u tijeku ukrcaj i pripreme za transport prva dva segmenta čelične konstrukcije mosta Ston na trasi pristupne ceste za Pelješki most, a polazak ta dva segmenta planiran je u srijedu, priopćeno je u utorak iz Brodosplita.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE