GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Viadukt odlazi u stečaj

Viadukt odlazi u stečaj
AGONIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2017 / 08:13
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ovih dana Trgovački sud u Zagrebu trebao bi formalno otvoriti stečajni postupak nad Viaduktom, što se već dulje vrijeme očekuje, a tada bi se trebalo saznati i tko će sjesti u stolac stečajnog upravitelja, odnosno hoće li to biti predstečajni povjerenik Zdravko Tešić, sukus je ročišta koje se održalo prije nekoliko dana.

Naime, za utorak je bilo zakazano ročište na Trgovačkom sudu radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka. Istodobno sa zakazivanjem ročišta sud je donio rješenje o spajanju prijedloga za predstečajnu nagodbu s Holcimovim prijedlogom za stečaj, o kojima je trebalo donijeti jedinstvenu odluku.

Kako doznajemo, na ročištu je bio prisutan zakonski zastupnik Viadukta direktor Damir Kezele, koji se nije protivio prijedlogu za otvaranje stečaja te je priznao da u slučaju Viadukta kao dužnika postoji stečajni razlog nesposobnosti za plaćanje. Uzgred, prije dva mjeseca blokada računa je iznosila oko 150 milijuna kuna zbog neplaćenih računa, a u međuvremenu se taj iznos zacijelo povećao. Odlučeno je, stoga, da sud mora u zakonskom roku od tri dana donijeti rješenje o stečaju i izboru stečajnog upravitelja. Holcim je još u svibnju podnio prijedlog za pokretanje stečaja nad Viaduktom zbog 312.909,25 kuna potraživanja.

- Rukovodstvu Holcima je jedan od važnih zadataka naplata potraživanja za prodane proizvode. To je jedini način da na vrijeme isplaćujemo plaće, što nam je prioritet. Holcim svim svojim dobavljačima plaća obaveze za primljenu robu i usluge. Vezano za potraživanje od Viadukta, proaktivno i daleko prije prijedloga stečaja poduzimali smo mjere kako bi naplatili naše isporučene proizvode koje, nažalost, nisu ozbiljno razmatrane niti su rezultirale plaćanjem – kaže predsjednica Uprave Virna Višković-Agušaj.

- To je velika šteta za hrvatski sektor građevine jer je to tvrtka koja je imala određene reference i potencijal za daljnje širenje na vanjska tržišta. Na tom primjeru treba napraviti detaljnu analizu građevinarstva da se vidi koji su razlozi stanja sektora i što treba napraviti da se to popravi. Danas nema ozbiljne kompanije u niskogradnji, u visokogradnji ih je ostalo tek nekoliko, što je premalo za hrvatsko tržište, a kamoli za širenje izvan njega - komentira Dragutin Kamenski, vlasnik građevinske tvrtke Kamgrad.

On smatra da bi sada hitno trebalo krenuti dalje, kako se ne bi izgubile reference koje Viadukt ima. No, ima i kvalitetne kadrove i opremu, pogotovo za podvodne radove, pa se među građevincima može čuti da kadrove žele preuzeti manje tvrtke i samo čekaju završetak cijelog procesa, a veliki igrači pokušali bi kupiti opremu.

- Prvi je zadatak stečajnog upravitelja saznati gdje se ta oprema nalazi jer je već počelo razvlačenje. Bit će zanimljivo vidjeti tko će se okoristiti s njihovom opremom - kaže jedan građevinar sa 25-godišnjim iskustvom u branši, koji je radio s Viaduktom.

Dodaje da mu je žao što odlazi zadnja dobra tvrtka za niskogradnju i što postoji lex Agrokor, a ne lex Viadukt:

- Odlazi veliki igrač koji je nama manjima krčio put - konstatira.

Tagovi: Viadukt, stečaj, Trgovački sud u Zagrebu, Damir Kezele, Kamgrad, Dragutin Kamenski
PROČITAJ I OVO
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ANKETA
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ZAGREB - Emocije koje pokazuju šefovi nekad su bile znak slabosti, ali istraživanja upućuju da veći autoritet imaju vođe koje su u stanju pokazati autentične osjećaje i ranjivost jer su u stanju iskoristiti najbolje osobine radnika, pokazuje anketa globalne organizacije Catalyst, piše u subotu Jutarnji list.
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
ŽESTOKA PIĆA
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
POŽEGA - Hrvatski proizvođač alkoholnih pića i slatkiša Zvečevo priopćio je da će njegovi dioničari na Glavnoj skupštini razmotriti prijedlog za prodaju dijela imovine tvrtke koji se odnosi na proizvodnju žestokih pića. U obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi nisu iznijeli više detalja o tome.
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
POTEZI
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
LJUBLJANA - Mercator je sazvao Skupštinu za 1. rujna na prijedlog svog većinskog vlasnika Fortenove Grupe, a dioničari će odlučiti o prijedlogu povećanja kapitala tvrtke za oko šest miliona eura.
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DOGOVOR
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je kako je sklopila ugovor o povratnom leasingu na rok od tri godine s kineskom financijskom institucijom CSSC Shipping Company iz Hong Konga.
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
OPOZIV
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da proizvođač Dukat iz Zagreba, zbog utvrđenoga pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, opoziva svoje proizvode Dukatos jogurt crni ribiz 150g i Dukatos jogurt naranča cimet 150g određenih rokova trajanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE