GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Viktor Lenac lani ostvario dobit od 20,3 milijuna kuna

Viktor Lenac lani ostvario dobit od 20,3 milijuna kuna
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2020 / 08:04
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Slika punih dokova i zauzetih vezova na operativnim obalama u brodogradilištu u Martinšćici krajem prošle godine ovih je dana dobila i svoju financijsku potvrdu jer prvi, nerevidirani poslovni rezultati »Viktora Lenca« pokazuju da su lanjsku godinu zaključili s 20,3 milijuna kuna dobiti, od čega je više od 19 milijuna kuna plusa zabilježeno upravo u zadnjem kvartalu.

Predsjednica Uprave »Lenca« Sandra Uzelac u intervjuu Novom listu početkom ove godine navijestila je dobar poslovni rezultat, no ovakvu ostvarenu dobit teško da su i najoptimističniji mogli predvidjeti, pogotovo stoga što im je treći kvartal bio takav da je istopio gotovo cjelokupnu dobit od 7,7 milijuna kuna s kojom su u »Lencu« zaključili prvo lanjsko polugodište.

O razini zaposlenosti koja je zabilježena u posljednja tri mjeseca prošle godine upućuje i podatak da je u tom razdoblju ostvarena gotovo trećina prihoda. Ukupni lanjski prihodi »Viktora Lenca« iznosili su 314,3 milijuna kuna, od čega je u posljednjem kvartalu inkasirano 121,1 milijun kuna.

- Visoka razina prihoda ostvarenih u posljednjem tromjesečju osigurala je, po odbitku izravnih varijabilnih troškova, bruto maržu dovoljnu za pokriće svih, uglavnom fiksnih općih troškova poslovanja tromjesečja i ostvarenje značajnog iznosa dobiti, ističe se, uz ostalo, u popratnim pojašnjenjima Uprave »Viktora Lenca« vezanim uz nerevidirane rezultate poslovanja za 2019.

U odnosu na 2018. godinu, u »Lencu« su lani poslovne prihode povećali za čak 24 posto, odnosno za više od 60 milijuna kuna dok su, s druge strane, rashodi bili veći za 7,6 posto ili 20,7 milijuna kuna, što se objašnjava svim poduzetim mjerama na povećanju efikasnosti rada - od smanjenja fiksnih troškova poslovanja, smanjenja outsourcinga, ali se najveći efekti pripisuju optimizaciji broja radnika.

Krajem prošle godine u brodogradilištu je bilo zaposleno 370 radnika ili 71 zaposlenik manje u odnosu na prethodnu godinu, dok je u cijeloj grupi, odnosno u još dva povezana društva, Viktor servisi i VL Steel radilo još pedeset i sedmero radnika. Prosječna neto plaća u »Lencu« u prošloj je godini iznosila 7.234 kune.

Prema vrijednosti i opsegu ostvarenih poslova, u Brodogradilištu »Viktor Lenac« očekuju da će i rezultati prvog tromjesječja ove godine biti pozitivni. Neslužbeno doznajemo da se novi »upgrading« zapovjednog broda američke Šeste flote »USS Mount Whitney«, koji je u planu Amerikanaca za ovu godinu, neće raditi u Martinšćici jer je posao dobilo brodogradilište u Genovi.

Čini se, međutim, da u »Lencu« nisu pretjerano zabrinuti što »USS Mount Whitney« ovog puta odlazi konkurentskom brodogradilištu jer se u Martinšćici i mimo ovog projekta nastavlja prilično intenzivna suradnja s Američkom ratnom mornaricom. Još od listopada prošle godine na obimnijim se zahvatima nalazi USNS »Trenton«, brzi logistički aluminijski dvotrupac, a uskoro iz »Lenca« odlazi sister-ship, USNS »Yuma«, koji je bio na manjem remontu, dok se sredinom ožujka očekuje i USNS »Carson City« na kojem su ugovoreni veći zahvati i u brodogradilištu će ostati dva mjeseca.

Tagovi: Viktor Lenac, Sandra Uzelac, USS Mount Whitney
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE