GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vindija i 94 lička mljekara sklopili ugovor, cijenu transporta sufinancira županija

Vindija i 94 lička mljekara sklopili ugovor, cijenu transporta sufinancira županija
OTKUP MLIJEKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2022 / 17:54
Autor: SEEbiz / H
GOSPIĆ - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.

Dvije su otkupne stanice - u Brinju i Otočcu, odakle se mlijeko na teret Vindije odvozi u Varaždin, dok će prikupljanje mlijeka po terenu i njegovu dostavu do Brinja i Otočca organizirati i sufinancirati županija, u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede.

Županijska pročelnica za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović rekla je Hini da odluku Ministarstva o sufinanciranju prijevoza mlijeka za sada nemaju, ali da postoji načelni dogovor te je županija preuzela ukupni teret.

"Po prvim procjenama bit će to trošak između 80 i 90 tisuća kuna mjesečno, što je županijska skupština neki dan osigurala iz proračuna, sve da bismo spasili stotinjak gospodarstava” rekla je Rukavina Stilinović i naglasila da se radi o privremenoj mjeri.

Trajno rješenje je ili naći mljekaru koja proizvodi visokovrijedne i skupe sireve pa im trošak udaljenijeg prijevoza "neće ubijati profit" ili otvoriti mljekaru u županiji.

"Za obje opcije postoji interes, zainteresirani su proizvođači iz Istre i s Paga i ministarstvo će poduprijeti gradnju mljekare s milijun eura", rekla je Rukavina Stilinović.

Vindija ima u Hrvatskoj kooperantsku mrežu od preko 1.000 gospodarstava, spremna ju je i dalje širiti, a za postignuti dogovor s 94 lička mljekara ocjenjuje da doprinosi razvoju poljoprivrede čitave Ličko-senjske županije i očuvanja stočnog fonda.

Sa svim proizvođačima ugovorene su ujednačene osnovne cijene, a ukupna će ovisiti o kemijskim i mikrobiološkim parametrima kvalitete, postotku mliječne masti, udjelu proteina te o mikrobiološkoj kvaliteti.

"Beskompromisna kvaliteta je ključna odlika i zaštitni znak svih proizvoda varaždinske Vindije, pa i mlijeko s ličkih pašnjaka prolazi striktnu i detaljnu kontrolu kvalitete, te je ona zadovoljavajuća", kažu u Vindiji.

Do ovog mjeseca većina ličkih mljekara bili su kooperanti riječkog PIK-a, ali se on povukao s tržišta. Bilo je 180 kooperanata. Najmanje 60 farmi nije zasad sklopilo ugovor s Vindijom zato jer imaju telad i nemaju višak mlijeka, pa se očekuje da će malo-pomalo rasti broj Vindijinih ličkih kooperanata.

Tagovi: Vindija, mlijeko, Ana Rukavina Stilinović, otkupna cijena mlijeka, Nenad Klepač
PROČITAJ I OVO
Švicarski MSC preuzima Port of Adriju
AKVIZICIJE
Švicarski MSC preuzima Port of Adriju
BAR - Crnogorsku javnost je iznenadila vijest da je jedna od najvećih kruzing i kompanija za kontejnerski saobraćaj na svijetu, švicarski MSC (Mediterranean Shipping Company) potencijalni novi vlasnik dijela Luke Bar, Port of Adrije, kojom trenutno gazduje turski Global Ports.
Turisthotel bi mogao dobiti novog vlasnika
PRESLAGIVANJE
Turisthotel bi mogao dobiti novog vlasnika
ZAGREB - Na pomolu je vlasničko preslagivanje u zadarskom Turisthotelu.
U hrvatskim zračnim lukama redovne ljetne gužve, više radnika i servisi bez zastoja
AERODROMI
U hrvatskim zračnim lukama redovne ljetne gužve, više radnika i servisi bez zastoja
ZAGREB - Hrvatske zračne luke u srpanj ulaze s velikim polugodišnjim porastima prometa putnika, ali i ljetnim najavama, zbog čega su zaposlile više radnika nego lani, a usluge obavljaju redovno i bez zastoja, uz očekivanje prometa iz rekordne 2019., ističu na upit iz zračnih luka Split, Zagreb, Zadar i Rijeka.
Nakon deset godina putnički vlakovi ponovo povezali Ploče i Sarajevo
VLAK
Nakon deset godina putnički vlakovi ponovo povezali Ploče i Sarajevo
SARAJEVO - Uspostavom sezonskog vlaka koji je iz Sarajeva krenuo u petak, Ploče su nakon deset godina stanke ponovo dobile putničku željezničku vezu.
Institut IGH ni u produljenom roku nije objavio izvješće za prvi kvartal
NEOZBILJNO
Institut IGH ni u produljenom roku nije objavio izvješće za prvi kvartal
ZAGREB - Društvo će godišnje financijske izvještaje za 2021. godinu i kvartalno izvješće za prvi kvartal 2022. godine objaviti najkasnije do 28.07.2022. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE