GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više kao polovica aerodroma država bivše Jugoslavije lani s rekordnim prometom

Više kao polovica aerodroma država bivše Jugoslavije lani s rekordnim prometom
ZRAČNI PRIJEVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2024 / 09:09
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Komercijalne zračne luke u zemljama bivše Jugoslavije prošle su godine primile ukupno više od 32,5 milijuna putnika, što je pet milijuna više nego godinu prije. Više od polovice zračnih luka zabilježilo je najprometniju godinu u povijesti, a najviše putnika primila je beogradska zračna luka, prenosi portal Ex-Yu Aviation News.

Beogradska zračna luka prošle je godine primila 7,95 milijuna putnika. Slijede zračne luke u Zagrebu (3,72 milijuna), Prištini (3,42 milijuna), Splitu (3,36 milijuna) i Skoplju (2,88 milijuna). S 1,27 milijuna putnika Ljubljana je bila sedma najprometnija zračna luka, a slijede je Dubrovnik, Podgorica i Sarajevo.

U odnosu na pretkoronsku 2019., broj putnika najviše je porastao u beogradskoj zračnoj luci, i to za 1,8 milijuna. Slijedi Priština s milijun putnika više, dok se u Skoplju njihov broj povećao za pola milijuna.

Mnoge zračne luke još uvijek nisu dosegle razinu prije korone. Najsporije se oporavlja aerodrom u regiji je aerodrom u Tivtu, koji je prošle godine u odnosu na 2019. izgubio više od pola milijuna putnika.

Dvije zračne luke, riječka i sarajevska, ostvarile su lošije rezultate nego 2022. Sarajevo je prošle godine primilo 1,37 milijuna putnika, a Rijeka oko 154 tisuće.

U prvom tromjesečju ove godine, prema portalu Ex-Yu Aviation News, nekoliko zrakoplovnih tržišta bivše Jugoslavije poraslo je zbog dodanih zrakoplovnih kapaciteta odn. dodatne zračne veze uvrstio među deset najbrže rastućih tržišta u Europi. Albanija je zauzela prvo mjesto s predviđenim rastom od 86,1%, čime je povećala svoje zrakoplovne kapacitete za 1,24 milijuna dodatnih sjedala.

Slijedi Sjeverna Makedonija, koja je povećala kapacitet za 394.000 dodatnih mjesta, za što se očekuje rast od 64,9%.

S predviđenim rastom od 35,8% Slovenija oko 95.000 dodatnih mjesta na petom mjestu. U međuvremenu, Srbija je povećala kapacitet za više od 710.000 dodatnih mjesta, što bi trebalo zabilježiti rast od 29,9 posto.

Tagovi: BEOGRAD, ZAGREB, DUBROVNIK, SKOPJE, OHRID
PROČITAJ I OVO
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
PROBLEMI
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
DOHA - Dvanaest osoba koje su putovale letom Qatar Airwaysa iz Dohe za Irsku ozlijeđeno je tijekom turbulencije, priopćila je danas zračna luka Dublin, dodajući da je zrakoplov sletio sigurno i prema planu.
3. maj u velikim problemima
BRODOGRADNJA
3. maj u velikim problemima
RIJEKA - Sve što se zna jest da »Algoma Endeavour« mora biti završen do početka rujna, što je zadnji rok u kojem se ovaj brod mora otisnuti na preplov Atlantika.
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
REZOVI
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
SKOPLJE - Wizz Air je nastavio smanjivati frekvencije u svojim bazama za nadolazeću zimsku sezonu 2024./25., koja počinje 27. listopada, dok flota A320neo-obitelji prijevoznika prolazi inspekcije zbog proizvodnih problema s motorima.
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
USPORAVANJE
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
BEOGRAD - Beogradska zračna luka, kojom upravlja koncesionar VINCI, tijekom travnja bilježi rekordan promet putnika, ali s najmanjom stopom rasta u tekućoj godini.
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
SPORAZUMI
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
BEOGRAD - Tokom Poslovnog foruma Italije i Srbije u Trstu je potpisano više međudržavnih ugovora i sporazuma, ali i ugovora između italijanskih grupacija i srpskih kompanija. Među njima su i sporazumi vezani za novo zaduživanje Telekoma Srbije i Elektroprivrede Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE