GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više kao polovica aerodroma država bivše Jugoslavije lani s rekordnim prometom

Više kao polovica aerodroma država bivše Jugoslavije lani s rekordnim prometom
ZRAČNI PRIJEVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2024 / 09:09
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Komercijalne zračne luke u zemljama bivše Jugoslavije prošle su godine primile ukupno više od 32,5 milijuna putnika, što je pet milijuna više nego godinu prije. Više od polovice zračnih luka zabilježilo je najprometniju godinu u povijesti, a najviše putnika primila je beogradska zračna luka, prenosi portal Ex-Yu Aviation News.

Beogradska zračna luka prošle je godine primila 7,95 milijuna putnika. Slijede zračne luke u Zagrebu (3,72 milijuna), Prištini (3,42 milijuna), Splitu (3,36 milijuna) i Skoplju (2,88 milijuna). S 1,27 milijuna putnika Ljubljana je bila sedma najprometnija zračna luka, a slijede je Dubrovnik, Podgorica i Sarajevo.

U odnosu na pretkoronsku 2019., broj putnika najviše je porastao u beogradskoj zračnoj luci, i to za 1,8 milijuna. Slijedi Priština s milijun putnika više, dok se u Skoplju njihov broj povećao za pola milijuna.

Mnoge zračne luke još uvijek nisu dosegle razinu prije korone. Najsporije se oporavlja aerodrom u regiji je aerodrom u Tivtu, koji je prošle godine u odnosu na 2019. izgubio više od pola milijuna putnika.

Dvije zračne luke, riječka i sarajevska, ostvarile su lošije rezultate nego 2022. Sarajevo je prošle godine primilo 1,37 milijuna putnika, a Rijeka oko 154 tisuće.

U prvom tromjesečju ove godine, prema portalu Ex-Yu Aviation News, nekoliko zrakoplovnih tržišta bivše Jugoslavije poraslo je zbog dodanih zrakoplovnih kapaciteta odn. dodatne zračne veze uvrstio među deset najbrže rastućih tržišta u Europi. Albanija je zauzela prvo mjesto s predviđenim rastom od 86,1%, čime je povećala svoje zrakoplovne kapacitete za 1,24 milijuna dodatnih sjedala.

Slijedi Sjeverna Makedonija, koja je povećala kapacitet za 394.000 dodatnih mjesta, za što se očekuje rast od 64,9%.

S predviđenim rastom od 35,8% Slovenija oko 95.000 dodatnih mjesta na petom mjestu. U međuvremenu, Srbija je povećala kapacitet za više od 710.000 dodatnih mjesta, što bi trebalo zabilježiti rast od 29,9 posto.

Tagovi: BEOGRAD, ZAGREB, DUBROVNIK, SKOPJE, OHRID
PROČITAJ I OVO
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
GUBITAK
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
ROVINJ - Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od sedam milijuna eura, uz ukupni prihod od 191 milijun eura ili 15 posto većim nego u istom razdoblju 2023., pokazuje u utorak objavljeno financijsko zvješće te kompanije.
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE