GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više od polovice njemačkih tvrtki u Hrvatskoj će otpuštati zaposlenike

Više od polovice njemačkih tvrtki u Hrvatskoj će otpuštati zaposlenike
OTPUŠTANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2020 / 08:29
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - I njemačke tvrtke koje posluju u Hrvatskoj teško je pogodila pandemija koronavirusa, a najveći dio njih pesimistično gleda na budućnost. Pokazuje to istraživanje koje je u jeku koronakrize među svojim članicama provela Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora (AHK).

Rezultati istraživanja pokazuju da se kriza izazvana koronavirusom odražava na sve aspekte poslovanja njemačkih investitora u Hrvatskoj. Gotovo 90 posto članica AHK, naime, srednjoročni razvoj svoje ekonomske situacije ocjenjuje lošim, a otprilike trećina očekuje pad prometa veći od 50 posto. Pad potražnje za proizvodima i uslugama očekuje više od 78 posto članica AHK, ograničenja putovanja njih 72,5 posto, a otkazivanje narudžbi gotovo 65 posto. Više od polovine tvrtki očekuje i otkazivanje sajmova i drugih događaja.

Posebno zabrinjava podatak da 62,7 posto članica AHK očekuje odgađanje ili otkazivanje investicija zbog epidemije koronavirusa. Štoviše, kada tome pridodamo i one koji će smanjiti ulaganja, onda se udio tvrtki koje će srezati investicije penje na čak 84 posto. Alarmantan je i podatak o broju tvrtki koje oćekuje da će se smanjiti broj zaposlenika u sljedećih 12 mjeseci: takvih je oko 55 posto, pokazuje istraživanje., 

"Najveći rizici za gospodarski razvoj su pad potražnje, nedostatak mogućnosti financiranja i opći uvjeti gospodarske politike", ocjenjuje se u istraživanju.

Nešto manje od polovice tvrtki, članica AHK, strahuje i od manjka roba i usluga, smanjene likvidnosti i problema u opskrbnom lancu. Trećina očekuje pad prometa od 10 do 25 posto, gotovo četvrtina smatra da će pad prometa iznositi između 25 i 50 posto, dok nešto manje od 30 posto tvrtki strahuje od pada prometa koji će biti veći od 50 posto.

"U ovim teškim vremenima osiguravanje opskrbnih lanaca posebno je važno za održavanje gospodarstva. No, i Vlada ima iznimno važnu ulogu: nedavno je donesen sveobuhvatni paket mjera za pomoć gospodarstvu", ocijenila je Stefanie Ziska, direktorica AHK.

Dodala je i kako kriza nosi i određene mogućnosti.

- Hrvatska se sada može i treba osloboditi svoje ovisnosti o turizmu, koji je sada teško pogođen, i usredotočiti se na proizvodni sektor. Dobavljači također sada mogu profitirati jer će tržišta opskrbe u Europi postati važnija - zaključila je Ziska.

Inače, AHK je istraživanje proveo od 27. ožujka do 2. travnja. U istraživanju je sudjelovala 51 tvrtka članica AHK. Najviše tvrtki dolazi iz uslužnog i industrijskog sektora te trgovine.

Tagovi: Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora, Stefanie Ziska, otpuštanja, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, pad narudžbi,
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE