GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Visoka zaduženost oborila profit Telekoma Srbija

Visoka zaduženost oborila profit Telekoma Srbija
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2020 / 18:53
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Telekom Srbija objavio je konsolidovane finansijske izveštaje za prošlu godinu koja je donela trend smanjene profitabilnosti, u prvom redu usled rasta duga kompanije, ocenila je danas brokerska kuća Momentum.

Konsolidovani poslovni prihod u 2019. porastao je 6,6 odsto na 133,7 milijardi dinara, pre svega usled rasta segmenta multimedije (skok od 43,8 odsto), dok je segment mobilne telefonije zabeležio neznatan rast od 1,2 odsto.

Kao i proteklih godina fiksna telefonija beleži nastavak pada prihoda, prošle godine stopom od 5,1 odsto, naveli su brokeri Momentuma.

Dodaje se da je profit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) porastao 24,6 odsto na 48,4 milijarde dinara, dok je poslovna dobit pala 43,2 odsto na 6,9 milijardi dinara pre svega usled rasta troškova amortizacije (delimično posledica promene računovodstvene politike).

Neto dobitak je pao 77,3 odsto na 2,5 milijardi dinara usled oštrog rasta finansijskih rashoda na 1,9 milijardi dinara.

Po proceni brokera, pad krajnjeg rezultata kompanije došao je usled rasta ukupnog duga za 35 odsto na 144,2 milijarde dinara, dok je neto dug skočio 48,8 odsto na 135,5 milijardi dinara.

Kompanija je zakazala redovnu skupštinu akcionara za 27. jul, a uprava je predložila da se i ove godine ostvarena dobit ne deli, odnosno da akcionari ostanu bez dividende.

Država je najveći akcionar Telekoma sa 58,1 odsto akcija, gradjani, bivši i sadašnji radnici kompanije poseduju 21,9 odsto akcija, dok 20 odsto kapitala čine sopstvene akcije.

Iako su akcije Telekoma podeljene još 2012. godine, njima se još uvek ne trguje na Beogradskoj berzi jer kompanija nije podnela zahtev za listing na tržište, podsetili su brokeri Momentuma.

Tagovi: Telekom Srbija, Momentum, zaduženost, poslovni rezultati, dividenda
PROČITAJ I OVO
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
POSLOVI
Dalekovodu veliki posao u Norveškoj
ZAGREB - Dalekovod je izvijestio kako je odabran kao izvođač radova na poslu u Norveškoj.
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
STRAŠNO
Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
LONDON - Nestle, najveća svjetska tvrtka za široku potrošnju, dodaje šećer i med mlijeku i proizvodima od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, navodi se u izvješću švicarske istraživačke organizacije "Public Eye ".
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
EPILOG
Odbijena jedina ponuda za zakup nikšićke Željezare
NIKŠIĆ - Ponuda švajcarske kompanije 8B Capital za zakup nikšićke Željezare, odbijena je odlukom komisije.
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
FLOTA
Osmi avion tipa ATR 72-600 u floti Air Serbije
BEOGRAD - Osmi avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sleteo je danas na beogradski aerodrom i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE